Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са една от най-известните природни забележителности в България, както и най-посещаваната езерна група у нас. Намират се в Рила на височина между 2100 и 2500 метра. Езерата са седем на брой и всяко езеро има име: Долно езеро, Рибно езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата. Произходът им е ледников и езерата са свързани помежду си чрез малки поточета. Седемте рилски езера дават началото на река Джерман, като се смята, че началото на реката започва от Долното езеро.

 

Част от Седемте рилски езера: Сълзата, Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро

Част от Седемте рилски езера: Сълзата (в ляво), Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро

 

Предишни имена на Седемте рилски езера

Езерата не винаги са носели сегашните си имена. Дори названието "Седемте рилски езера" е било друго в миналото. По турско време Седемте рилски езера са носели името Еди гьол - от турски "еди" - седем, а "гьол" - езеро. Реално, името им не е търпяло коренна промяна. Малко по-различно стои, обаче, при имената на отделните езера. Рибното и Долното езеро не са имали имена, а по турско време Сълзата се е казвала Баш гьол, Близнака - Чифте гьол, Окото - Чанак гьол, Трилистника - Средния гьол, а Бъбрека - Кара гьол.

 

Интересни факти за Седемте рилски езера

Най-високо разположеното езеро е Сълзата, а на най-ниска надморска височина се намира Долното езеро. Окото е най-дълбокото от всички езера от групата, като е и най-дълбокото циркусно езеро в България - 37.5 метра. Всички езера са с кристално чиста и прозрачна вода.

Седемте рилски езера са една от най-популярните туристически дестинации през лятото. Хиляди туристи изкачват не малката надморска височина за да се докоснат до красотата на седемте езера. Този наплив от туристи е продиктуван и заради лесно достъпното местоположение и лифтът, водещ директно до хижа Рилски езера.

 

Къде точно в Рила се намират Седемте рилски езера

Седемте рилски езера се намират в Зеверозападна Рила и по-точно в Дамгския дял. Дялът носи името на най-високият връх в околността - връх Дамга (2669 м.). Познат още като Вазов връх, Дамга се отстои на около 4 часа път от Седемте езера. На юг от Седемте рилски езера е живописната местност Пазардере, която е достъпна след като преодолеете Отовишкия рид. Най-добра представа ще си създадете като разгледате картата:

 

Карта на Седемте рилски езера. Седемте езера, Пазардере, Дамга и Сапарева баня.

Карта на Седемте рилски езера и района около тях - В зелено: 1. Езерната група Седемте рилски езера; В червено: 2. Местността Пазардере; 3. Връх Дамга (Вазов връх); 4. Сапарева баня - главният изходен пункт към Седемте рилски езера.

 

Как да стигнем до Седемте рилски езера

До Седемте рилски езера се стига лесно, а вариантите за това са няколко. Ако не разполагате с автомобил може да стигнете до Седемте рилски езера чрез редовна маршрутна линия, която води до седалковия лифт. Маршрутка се взима от ЖП гарата и автогарата в град Дупница. Ако сте потеглили с автомобил трябва да стигнете до град Сапарева баня, в него лесно ще се ориентирате, тъй като има указателни табелки с правилната посока до езерата. Пътят до долната станция на лифта е 14 км., поддържан е и скоро ремонтиран.

 

Хотели и настаняване

 

Маршрути до Седемте рилски езера

След като сте достигнали долната станция на лифта край хижа Пионерска пред вас има две възможности. Първата е да използвате седалковия лифт, който ще ви отведе до хижа Рилски езера за около 15 минути. През лято 2013 цената на билета за възрастни е 18 лв. в двете посоки, като има намаления за хора в неравностойно положение. Втората възможност е да изминете пеш пътя от долната станция на лифта, което ще ви отнеме около 1:30 часа. Денивелацията, която трябва да преодолеете към Седемте рилски езера е около 500 метра. За повече информация разгледайте следните маршрути:

 

Седемте рилски езера - цени

За да стигнете до Седемте рилски езера ще трябва да си приготвите пари. Както казахме това е най-посещаваната езерна група у нас и това, че някои удобства се заплащат не бива да ви учудва. Към ноември 2013 година цените са следните:

  • Паркинг: 5 лева на кола.
  • Седалков лифт в двете посоки (възрастни): 18 лева.
  • Седалков лифт в една посока (възрастни): 10 лева.

 

Интересни места край Седемте рилски езера

В близост до езерата се намира водопад Скакавица. Скакавица е най-високият водопад в Рила и е част от едноименния резерват "Скакавица". Маршрутът до Скакавица е по-подходящ за летния сезон. Преходът не е сложен и продължава около час и половина.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Седемте рилски езера:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори