Египет

Африка
Египетски паунд (EGP)
Няма
220V

Една статия определено няма да бъде достатъчна да опише Египет. Египетската цивилизация е една от най-древните и най-известните в света. Смята се, че началото на Древен Египет е поставено преди над 5000 г. – около 3000г. Пр. Хр. Египетяните са оставили изключителен брой архитектурни паметници, както и най-внушителните паметници на Древния свят.През тази територия са минали едни от най-големите завоеватели и империи и всяка една от тях е оставила своя отпечатък. В Египет се намира най-дългата река в света – Нил, която е била в основата на развитието на Древен Египет. Всъщност и до ден днешен цялото население на страната е съсредоточено около устието на Нил. Над 80 милиона жители живеят на едва 6% от територията на Египет.

През последната година политическото положение в Египет е напрегнато, което се отразява и на туризма. Преди години почиката в Египет беше относително сигурно нещо, тъй като държавата предприемаше големи усилия в опазването на чуждестранните туристи от набези на местни престъпници. Често дори войници охраняват автобусите на чужденците. Поради вътрешните проблеми, тези мерки са занемарени напоследък, което неизбежно води до отлив от планиращи почивка в Египет.

Посетителите на Египет са основно привлечени от архитектурните и исторически забележителности и най- вече пирамидите в Гиза. Пирамидите са част от Седемте чудеса на древния свят и са единственото чудо, което е оцеляло до наши дни. Най-голямата пирамида е Хеопсовата пирамида, която е била най-високата постройка в света, преди да бъде построена Айфеловата кула в Париж, Франция. Пирамидите в Гиза са почти постоянно пренаселени от туристи, така че трудно бихте могли да направите хубави снимки на пирамидите, без в кадъра да има хора. Непосредствено до тях се намира и Големият Сфинкс – символ на фараона и негов пазител при пътя му в отвъдния свят.

Освен Гиза има още няколко спирки от Древен Египет, които трябва посетите преди да дойде краят на вашата почивка. Нагоре по течението на р. Нил се намират две известни забележителности – Луксор и Карнак. Карнак е огромен религиозен комплекс -  най-големият в Древен Египет. Въпреки изминалите години, храмовете в Карнак са добре запазени, включително и уникалните йероглифи, изобразени по стените им. Паметниците са разпределени в три групи сгради, разделени помежду си от стена. Храмът е свързан с р. Нил, като между Нил и входа на комплекса, от двете страни на пътя са разположени сфинксове с овнешки глави.

Според много хора Луксор е едно от най-удивителните места на Земята. Луксор, всъщност се намира на мястото на древната египетска столица – Тива. В днешни дни Луксор е не много голям град, който е отправна точка за достигане на доста забележителности на Египет. В близост се намират Долината на царате, Карнак, Храмът на Амон – Ра, Колосите на Мемнон, както и Долината на цариците. Луксор е почти задалжителна спирка за почивка в Египет, тъй като е важен инфраструктурен център в страната.

След виртуалната обиколка на историческите забележителности на Египет е време и да стигнем до по-новата му част. През последните десетилетия местни и чуждестранни инвеститори вложиха много пари и направиха египетските курорти на Червено море в предпочитана дестинация за почивка на много хора. Ако планирате вашата почивка там, то имайте предвид, че удоволствието не е чак толкова евтино. Най-големите курорти на Червено море са Хургада и Шарм ал-шейх. Шарм ал-шейх се намира на Синайския полуостров и за разлика от Хургада е малко по-скъп курорт.По време на вашата почивка в Шарм ал-шейх ще можете да се насладите на прекрасните египетски плажове, гмуркания сред екзотичната флора и фауна, както и различни други водни спортове и забавления.

Хургада от своя страна, също ще ви предостави условия за прекрасна почивка. Температурите на въздуха и водата са относително постоянни целогодишно, което му печели много туристи по всяко време на годината. Освен да се отдавате на почивка по прекрасните плажове, можете да се насладите и на различни водни спортове и пустинни сафарита. Хургада е известен по света и със своя нощен живот. На всеки ъгъл има клубове и дискотеки и даже почти всеки хотел има собствена дискотека или бар

 

Пари и валута в Египет

Валутата в Египет е Египетска лира. Лесно може да обмените пари в обменни бюра и в банките. Носете с вас предимно долари. Египет забранява износът на валута извън страната. Преди напускане обменете лирите си, защото често проверяват на летището за скрити египетски пари. Това значи и че преди влизане в Египет няма откъде да се сдобиете с лири.

 

Бакшиши в Египет

Бакшишът е нещо разпространено в Египет, освен в туристическите райони, ами и в големите градове самите египтяни оставят допълнителни пари за добро обслужване. Няма определен процент, който да оставите - в зависимост доколко сте доволни от заведението оставете няколко лири за персонала. Ако сте криузен кораб в Египет проверете политиката на кораба за даването на бакшиш - може да е забранено.

 

Говорими езици в Египет

Официалният език в Египет е арабски, но в курортите, край забележителностите и големите градове ще се разберете лесно и на английски.

 

Щепсели и контакти в Египет

Напрежението на електрическата мрежа в Египет е 220V, 50Hz. Щепселите и контактите в Египет са по същия стандарт като у нас. Не се нуждаете от накрайник или адаптер.

 

Часова разлика между България и Египет

Египет и България се намират в един часови пояс и няма часова разлика. От 2011г. е отменено лятното часово време в Египет.

 

Още информация за Египет:

  • Виза за Египет: Нужна е виза за български граждани при посещение на Египет.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Египет:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори