Съвети за Париж

  • Приогответе си обувки - в Париж трябва да се ходи с удобни обувки.
  • Използвайте обществения транспорт, понякога е невъзможно да се придвижите с автомобил през Париж.

Времето

Карта на Париж

Зареди картата

Париж

За Париж могат да се кажат и изпишат много неща. В този Пътеводител за Париж, ще наблегнем само на най-важните неща, които трябва да знаете и разбира се - най-големите забележителности в Париж. Париж е столицата на Франция и един от най-големите градове в Европа по население. За него могат да се кажат много суперлативи, но и един е достатъчен - Париж е най-посещаваният град в света. Всяка година около 14.8 милиона туристи избират френската столица за място на своята почивка. Градът е добил и славата на "столицата на романтиката" и е предпочитана дестинация за медения месец на много двойки. Освен столица на романтиката, Париж без притеснение може да бъде определен и като столица на модата, а къде да пазарувате в Париж ще прочетете по-надолу.

 

Какво да видим в Париж?

 

Айфеловата кула

Несъмнено, Айфеловата кула е топ забележителността в Париж. Голяма част от туристите идват само за да видят Айфеловата кула, а тя безспорно се е превърнала в символа на Париж. Построена е през 1899 г. за Световното изложение в Париж. Първоначалната идея е била Айфеловата кула да бъде разрушена след края на изложението, но това не се е случило. С годините тя се превърнала не само в символ на Париж, но и на цяла Франция. Може би няма човек, който не би познал Айфеловата кула от снимка. Днес тя е най-посещаваният архитектурен паметник в света, както и най-високото съоръжение в Париж. Айфеловата кула предлага на посетителите си, впечатляваща панорамна гледка към целия град и може би това е една от  причините за огромните опашки от желаещи. Имайте предвид, че организацията е много добра и няма да ви се наложи да чакате на място много. Ако искате въобще да не чакате за билет, може да купите такъв и онлайн от сайта на Айфеловата кула.

 

Лувъра

Лувъра е най-посещавания музей в света. Няма нищо чудно, при положение, че в Лувъра има около 35000 експонати, включително и една от най-известните картини в света - Мона Лиза. Музеят е разделен на няколко департамента, в зависимост от колекцията, която съдържат. Към днешна дата двудневния билет за Лувъра струва 39 евро, което не е висока цена, имайки предвид експонатите, които може да разгледате. Лувъра се намира в началото на булевард Шанз-Елизе (на малко над 3 километра от Триумфалната арка) и по-точно в градините на Тюйлери.

 

Триумфалната арка

Триумфалната арка се намира в центъра на Париж - в края на прочутия булевард Шанз-Елизе. Триумфалната арка е построена в чест на загиналите в Наполеоновите войни, в началото на 19-ти век. Арката е пресечна точка няколко главни булеварди в Париж, включително и булевард Виктор Юго. Ще ви е много трудно да я посетите, когато е час пик - тогава задръстванията са непоносими. Най-добре е да отидете до Триумфалната арка чрез обществения транспорт или пеш. Намира се съвсем близо до Айфеловата кула - на отсрещния бряг на река Сена. На върха на Триумфалната арка има тераса, на която може да се качите и да разгледате Париж от високо.

 

Карта на Париж - Айфеловата кула, Лувъра и Триумфалната арка

Карта на Париж. В зелени кръгчета са отбелязани: 1. Айфеловата кула; 2. Лувъра; 3.Триумфалната арка. За по-подробна карта вижте "Повече информация за Париж".

 

Още забележителности в Париж

 

Нотр Дам

Нотр Дам е един от символите на Париж и се намира остров Сите. Другото има на Нотр Дам е Парижката Света Богородица. Остров Сите е в центъра на Париж, в близост до Айфеловата кула и Дома на инвалидите. Лувъра е на около километър и половина. Нотр Дам е построен преди приблизително 700 години и една от първите готически катедрали. Побира 9000 души и в нея са се провели едни от най-бележитите събития за Франция - коронясването на Наполеон и опелото на Шарл дьо Гол. Важно е да се каже, че посещението на Нотр Дам е безплатно. Ако изкачите всички стълби към някоя от кулите на катедралата, пред вас ще се открие впечатляваща панорамна гледка към Париж.

 

Дома на инвалидите

Дома на инвалидите е уникален по същността си комплекс. Построен е от Луи XIV, за да приюти ветераните от водените от него войни. Може би няма друго място в света, построено с тази идея. Дома на инвалидите трябва да бъде разбирано като "Дом на ветераните". В него почиват много от великите френски пълководци и генерали, включително и самия Наполеон. Тялото на Наполеон се намира под главния купол, в масивен ковчег от червен кварц, върху поставка от зелен гранит. Върху пода, около гробницата, обградени от лавров венец, са изписани местата на големите френски победи. Освен това, Дома на инвалидите помещава три музея, свързани с военната история на Франция. Първият е Музей на Армията, другият е Музей на съвременната военна история и Музей на замъци и френски крепости. Дома на инвалидите се намира в центъра на Париж, близо до Айфеловата кула, Шанз-Елизе и градините на Тюйлери. До това място, през 1900 г.

 

Карта на Париж - Дом на инвалидите, Нотр Дам, Лувъра, градините на Тюлери

Карта на Париж. В зелени кръгчета са отбелязани: 1. Нотр Дам; 2. Дом на инвалидите; В червено са отбелязани обекти, разгледани в предишната карта: 4. Лувъра, както и 3. Градините на Тюйлери и 5. Триумфалната арка на площад Карусел (да не се бърка с Триумфалната арка). За по-подробна карта вижте "Повече информация за Париж".

 

Сакре кьор

Сакре кьор се намира на около 4 километра от Триумфалната арка и Шанз-Елизе, на хълма Монмантър. Монмартър е често наричат "Кварталът на художниците", тъй като много известни художници (например Пикасо, Ван Гог и Салвадор Дали) са живели и творили там. Монмартър е най-високото място в Париж и Сакре кьор може да се види от повечето места в града. Базиликата е характерна със своята архитектура - една от малкото църкви, изградени изцяло от бял камък. В Сакре кьор се намира една от най-тежките камбани в света. Има два начина да изкачите Сакре кьор. Първият е с асансьор, а вторият - да изкачите 360 стъпала по вита каменна стълба, в много тясна кула. От камбанарията се открива прекрасна, панорамна гледка към Париж.

 

Карта на Париж - Триумфалната арка, Лувъра, градините Тюлери и Сакре кьор.

Карта на Париж. В зелено кръгче е отбелазян 3. Сакре кьор. В червени кръгчета са отбелязани 1. Триумфалната арка и 2. Градините Тюйлери. За по-подробна карта вижте "Повече информация за Париж".

 

Пазаруване в Париж

Както казахме, Париж без притеснение може да бъде оприличен като столица на модата. Париж е известен със своите огромни търговски центрове, където може да пазарувате сред най-скъпите и луксозни магазини в света. Най-хубавите парижки молове се намират в центъра на града и лесно може да ги съчетаете с обиколка на туристическите забележителности в Париж. Стига да имате достатъчно време, разбира се! Най-популярният е Галери Лафайет, посещаван от 25 милиона души на година. Той е не само най-големият в Париж, но и в цяла Франция. Навсякъде из Париж ще откриете хубави (и скъпи) бутикови магазинчета.

 

Кога е най-подходящото време да посетим Париж

Париж се намира в умерения климатичен пояс, също както България. Най-топлият месец е юли. Най-доброто време за посещение на Париж е между март и октомври. Тогава времето е достатъчно топло, макар и дъждовно.

 

Още информация за Париж

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Париж:

Съвети за Париж

  • Приогответе си обувки - в Париж трябва да се ходи с удобни обувки.
  • Използвайте обществения транспорт, понякога е невъзможно да се придвижите с автомобил през Париж.

Времето

Карта на Париж

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори