Гърция

Европа
Евро (EUR)
Няма
230V

Гърция е една от най-популярните дестинации за почивка в Европа. Гърция ще ви предложи морски курорти на изключително високо ниво и на все по-достъпни цени.

Причината туризмът да е толкова добре развит в южната ни съседка са благоприятния климат и многото острови (над 1000), което автоматично означава, че Гърция има стотици километри плажове. Климатът е топъл през почти цялата година, но въпреки това водата е сравнително хладка и е по-солена отколкото тази в Черно море.

Разполага с много морски курорти, които биха подходили на всеки вкус. Гърция е особено популярна дестинация за почивка около Великден, когато много българи предпочитат да прекарат празниците в северната част на Гърция или на някой от курортите в Бяло море.

От историческа гледна точка Гръцката цивилизация се е възродила преди няколко хиляди години и до ден днешен са запазени паметници от древногръцката култура. Най-известният е Акрополът в Атина. В Древна Гърция е бил построен един от Седемте чудеса на древния свят – Родоския колос. Колосът представлявал огромна статуя на входа на родоското пристанище.

Остров Санторини едно страхотно място за почивка в Гърция. Градът е един от най-древните градове в Европа. Санторини, всъщност, е остров с вулканичен произход и е известен с това, че около 1400 г. Пр. Христа, намиращият се вулкан изригва, водейки до една от най-големите катастрофи, познати в древния свят. След изригването островът буквално е вдигнат във въздуха, като в днешни дни ясно може да се различи кратерът, заобиколен от парчета земя. Една от теориите за изчезналата цивилизация на Атлантида , че всъщност става дума за вулканът на Санторини, станал причина за изчезването на критско-минойската цивилизация. Санторини привлича туристите със своята уникална архитектура. Почти всички сгради в градовете на острова са бели, напомнящи за типичната гръцка архитектура и атмосфера. Собственото летище, улеснява пътуването до Санторини. Навсякъде на острова има хотели и дискотеки, като има както по - луксозни, така и по-евтини хотели.

Препоръчваме ви да посетите и Делфи – древен гръцки религиозен център. Част е от световното културно наследство и се намира на около 120 километра от Атина. В Делфи се намира светилището, оракул на Аполон, но също така има храмове и на други богове.

Интересни дестинации са Метеора и Зографския манастир. Метеорът е група от труднодостъпни скали, на върха на които са построиени манастири. Това се е наложило поради османската власт по гръцките земи.

Ако сте почитатели на ношния живот, баровете и дискотеките, задъжително трябва да посетите Миконос. Островът се намира в средата на Бяло море, на югоизток от Атина. Миконос е достъпен по въздух и вода. До острова има редовен фериботен транспорт, както и вътрешни самолетни полети.Миконос е известен с ношните си заведения и клубен живот. Островът е осеян с хотели и предлага на туристите почивка в истинския смисъл на думата – без много обикаляне по туристически забележителности, а главно прекрасни плажове и барове и други забавления.Особено популарни са обиколките с АТВ и бъгита във вътрешността на острова.

Пътуването до Гърция е доста лесно и удобно. Можете да стигнете до големите курорти на Бяло море (например Халкидики) дори с кола, като пътят от София и по-амлко като времетраене отколкото до нашето Черноморие. Има редовни самолетни полети до Атина, както и автобуси до Солун и Атина.

 

Пари и валута в Гърция

Официалната валута в Гърция е Евро. Няма смисъл да носите друга валута. Най-добре е да плащате на ръка, ако се пазарите за нещо в Гърция винаги казвайте, че ще платите на ръка - така може да получите допълнително намаление. Всички големи кредитни карти се поддържат в Гърция. На някои гръцки острови може да няма (работещи) банкомати, така че най-добре не разчитайте 100% на кредитни карти извън големите градове.

 

Бакшиши в Гърция

Бакшишите не са задължителни в Гърция, но местните ще бъдат доволни ако им оставите нещо отгоре. Най-разпространения начин за бакшиш в Гърция е да закръглите нагоре сметката. Ако сте решили да оставите бакшиш, първо попитайте персонала, тъй като политиката на някои ресторанти в Гърция е да не дават получения бакшиш на персонала. Общоприето е при оставяне на бакшиш той да е 10-15% от сметката.

 

Говорими езици в Гърция

Официалният език в Гърция е гръцки. Английският е силно разпространен, особено в курортите. В граничните райони между България и Гърция, местните често говорят и български.

 

Щепсели и контакти в Гърция

Напрежението на мрежата в Гърция е 230V, 50Hz. Щепселите и контактите в Гърция са същите като в България.

 

Часова разлика между България и Гърция

България и Гърция са в една часова зона и няма разлика помежду им.

 

Още информация за Гърция

  • Виза за Гърция: Не ви е нужда виза или задграничен паспорт при пътуване в Гърция.
  • При избор на ресторант, първо разгледайте обстойно менюто или питайте местните.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Гърция:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори