Гвиана

Южна Америка
Гвиански долар (GYD)
-6 часа
240V

Пари и валута в Гвиана

Официалната валута в Гвиана е гвиански долар (GYD). Валутата не е много стабилна и цените на дребни неща често са три и четирицифрени. Най-добре се запасете с щатски долари преди да стигнете в Гвиана. Друга валута просто трудно би била конвертирана. Може да обмените валута в страната единствено в банките и обменните бюра. Обменните бюра се наричат cambios и предоставят по-добър курс. Хотелите в Гвиана също може да ви обменят пари, но това ще стане при изключително висока комисионна, понякога 10-15%. Кредитните карти не са разпространени като средство за разплащане. Също така, в Гвиана няма банкомати, приемащи чужди карти, така че не разчитайте на тях.


Бакшиши в Гвиана

Даването на бакшиш в Гвиана не е задължително. Местните рядко оставят допълнителни пари, така че персоналът в заведенията не очаква това от вас. Въпреки това, ако обслужването е било добро, а храната - вкусна, закръглете сметката нагоре.


Говорими езици в Гвиана

Официалният език в Гвиана е английски. Признати са и още 11 регионални езици, които се говорят в различните части на страната. Други говорими езици са испански и португалски, които са разпространени край границите съответно с Венецуела и Бразилия. Освен тях има още купища местни езици, които се говорят във вътрешността на Гвиана. Като цяло няма да ви се наложи да комуникирате на друг език освен английски, така че не се притеснявайте от наличието на толкова езици.


Щепсели и контакти в Гвиана

Напрежението в електрическата мрежа на Гвиана е 240V @60Hz. Щепселите и контактите в страната са няколко вида. Освен стандартния за региона американски тип, се използват и още два типа. Те са по британски стандарт, с три крачета. Такива контакти може да срещнете например в Индия. За всеки случай преди заминаване за Гвиана вземете със себе си адаптер с американски накрайник.


Часова разлика между България и Гвиана

Гвиана се намира часовата зона UTC -4. Това означава, че часовата разлика между България и Гвиана е -6 часа. В страната не се използва лятно часово време.


Още информация за Гвиана:

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Гвиана:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори