Мианмар

Азия
Бирманския кият - K (MMK)
+4:30 часа
230 V

Пари и валута в Мианмар

Валутата в Мианмар е Мианмарски/Бирмански кият. Времената за Мианмар са трудни и според някои източници отношенията между местната и световната банкова система са обтегнати. Това значи, че не трябва да разчитате на местните банки за получаване на пари, например чрез кредитна карта. В Мианмар носете всичките пари на ръка. Не може да разчитате на кредитна карта в Мианмар. Най-добре носете щатски долари, но на места може да обмените и евро. Най-добър курс ще получате при обмяна на 50$ и 100$ банкноти. В Мианмар може да не ви приемат дребни или захабени пари. Ще получите по-добър обменен курс в обменните бюра и летищата в Мианмар, отколкото в хотелите или на улицата.

Внимание: Забранен е износът на валута от Мианмар!

 

Бакшиши в Мианмар

Вземете предвид пари за бакшиши, когато съставяте бюджета си за Мианмар. Бакшишът в страната не е задължителен, но препоръчителен. Няма фиксирана сума или процент - бакшишът зависи от това, как оценявате обслужването. В ресторанта може да оставите между 5 и 10% бакшиш. Имайте придвид, че обслужването на туристи в Мианмар е в процес на усъвършенстване - не очаквайте прекалено много от местните и бъдете търпеливи. В Мианмар е прието да дадете 10$ на ден на вашия шофьор и между 20 и 30$ на местния екскурзовод.

 

Говорими езици в Мианмар

Официалният език в Мианмар е бирманският, но в туристическите райони е разпространен и английският.

 

Щепсели и контакти в Мианмар

Напрежението в мрежата на Мианмар е 230V, 50Hz. В Мианмар се използват както стандартни за България типове контакти, така и такива от английски тип - с три крачета. Снабдете се с подобен накрайник преди заминаването си, а може и да го купите на място в Мианмар.

 

Часова разлика между България и Мианмар

Часовата разлика между Мианмар и България е +4:30 часа. В Мианмар няма лятно часово време.

 

Още информация за Мианмар

  • Виза за Мианмар: Българските граждани, посещаващи Мианмар, се нуждаят от виза.
  • Забранено е снимането на военни и полицейски обекти в Мианмар. Стойте далеч от струпвания на хора и демонстрации.
  • Забранен е износът на антики от Мианмар.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Мианмар:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори