Съвети за Бурж Халифа

Винаги носете вода с вас, докато сте в Дубай. Температурите могат да достигнат около 50 градуса!

Полезно за Бурж Халифа

Ако искате да снимате Бурж Халифа по-добре е да снимате от далечно разстояние

Времето

Карта на Бурж Халифа

Зареди картата

Бурж Халифа

Бурж Халифа е небостъргач, намиращ се в Дубай, Обединените арабски емирства. Ако трябва да сме точни, Бурж Халифа не е просто "поредния небостъргач", ами най-високата сграда в света...поне за момента. Небостъргачът е важна част от стремежа на Дубай да се превърне в топ дестинация за туристите. Височината на Бурж Халифа е впечатляващите 828 метра, с които изпреварва с над 300 метра тогавашния първенец - Тайпе 101 в Тайван. Строежът на Бурж Халифа започва през 2004та година и протича денонощно. Небостъргачът е черешката на тортата в мащабния проект наречен Даунтаун Дубай. Районът около него е изцяло променен, сравнено с това, как изглеждаше преди 10 години. Около Бурж Халифа вече се издигат множество по-малки (за стандартите в Дубай) небостъргачи, а между тях са разположени красиви водни площи и зелени паркове. Несъмнено Дубай се е превърнал в един оазис в суровата пустиня.

 

Интересни факти за Бурж Халифа

Бурж Халифа е носител на множество рекорди. Архитектурата на небостъргача е нетипична за повечето такива - той се издига като пирамида в небето, като най-ниските етажи са най-широки и сградата постепенно се стеснява към върха. В архитектурата на Бурж Халифа са вплетени форми само от чисто технологична гледна точка, но и такива, свързани с културата и историята на Дубай. Говори се, че формата на основата на Бурж Халифа е вдъхновена от цвете с шест листа. Особено интересна е историята около името на Бурж Халифа. Първоначалното име на проекта е Бурж Дубай, което в превод означава "Дубайска кула". То се запазва до откриването на небостъргача. Повратната точка е малко преди официалното представяне на Бурж Дубай, когато в разгарящата се световна икономическа криза, Дубай остава буквално без пари. Решителна намеса прави съседното емирство Абу Даби (също част от Обединените арабски емирства), като дава спасителен заем на Дубай. За благодарност по време на откриването Бурж Дубай е бива прекръстена на "Бурж Халифа" - на името на емира на Абу Даби.

 

Рекорди на Бурж Халифа

  • На първо място - Бурж Халифа е най-високата сграда в света - 828 м.
  • Също така е и най-високата структура строена някога.
  • Важна част от туризма в Дубай е нощният живот, на Бурж Халифа се намира най-високо разположение нощен клуб в света.
  • Да не забравяме и че в Бурж Халифа е най-високо разположения ресторант

 

Къде се намира Бурж Халифа?

Бурж Халифа може да бъде видян от всяка точка в Дубай - това е сигурно. Небостъргачът, най-вероятно, ще бъде и първата сграда, която виждате, пристигайки със самолет. Както казахме, Бурж Халифа е част от огромния комплекс Даунтаун Дубай - включваш в себе си множество офис и жилищни сграда. Целта на Даунтаун Дубай е да съсредоточи бизнеса в Дубай в едно конкретно място. Намира се до главния път в емирството - Шейх Зайед, който води до други забележителности в Дубай - Палмата, Емирейтс Мол и Ски пистата в Дубай. Може би няма място в емирството, което да не може да бъде лесно достигнато - транспортът е на изключително ниво, а такситата са на достъпни цени. Непосредствено до Бурж Халифа има спирка на дубайското метро. Ако искате да снимате Бурж Халифа най-добре е да го хванете в кадър от далече.

 

Разстояние между Бурж Халифа и други забележителности в Дубай

  • Ски пистата в Дубай - 3 часа пеша или 15 минути с кола.
  • Палмата Джумейра -  18 минути и около 3:30 часа пеш.
  • Международното летище в Дубай - 20 минути с кола.
  • Бурж ал Араб - 15-20 минути с кола или 3 часа пеш.

 

Карта на Дубай - Бурж Халифа и други забележителности в Дубай

Карта с големите забележителности в Дубай. Със зелено е очертан 1. Бурж Халифа. С червено са отбелязани: 2. Бурж ал Араб; 3. Ски пистата в Дубай; 4. Палмата Джумейра; 5. Светът.

 

Кога е най-подходящото време да посетим Дубай и Бурж Халифа?

Дубай и Обединените арабски емирства се намират в един от най-сухите райони на планетата. Температурите често надвишават 35 градуса, а през лятото достигат и непоносимите 45-50 градуса. Непрепоръчително е да посещавате Дубай през това време на годината. Най-добрия период за екскурзия в Дубай е между декември и март - тогава температурите са най-поносими.

 

Още информация за Бурж Халифа

Топ забележителности в Дубай

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Бурж Халифа:

Съвети за Бурж Халифа

Винаги носете вода с вас, докато сте в Дубай. Температурите могат да достигнат около 50 градуса!

Полезно за Бурж Халифа

Ако искате да снимате Бурж Халифа по-добре е да снимате от далечно разстояние

Времето

Карта на Бурж Халифа

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори