Парагвай

Южна Америка
Гуарани (PYG)
-6 часа
220 V

Пари и валута в Парагвай

Официалната валута в Парагвай се нарича гуарани (PYG). Трудно ще се сдобиете с гуарани извън Парагвай, така че най-добре носете с вас достатъчно щатски долари за обмяна. Срещу доларите ще получите най-добър обменен курс. Обменните бюра са нещо често срещано в Парагвай, особено в централната част на Асунсион. Ако ви трябват пари просто отидете там и бързо ще намерите бюро. Банкоматите са също често срещани в страната. Разплащането с кредитни карти в Парагвай е разпространено, така че може да ги ползвате при пазаруване в магазини или плащания в хотел. Хубаво е, обаче, да имате винаги достатъчно пари на ръга.

 

Бакшиши в Парагвай

С развитието на страната като туристическа дестинация, на все повече места в Парагвай даването на бакшиш в нещо наложително. Въпреки това таксиметровите шофьори не очакват бакшиш. По принцип цената на пътуването трябва да бъде договорена преди тръгване. Ако не постъпите по този начин и цената се води от таксиметровия апарат и сте доволни от пътуването - закръглете сумата нагоре. В хотела дайте по 1$ или еквивалента му в гуарани на пиколото за всяка чанта и същата сума, но на ден, за камериерката. В по-ниския клас хотели в Парагвай даването на бакшиш не се смята за задължение, за разлика от скъпите. Все пак оставяйте бакшиш дори в евтините хотели, тъй като персоналът им няма високи заплати и всички допълнителни пари ще са полезни за тях.
 
Обикновено в ресторантите в Парагвай е включена такса за обслужване. Погледнете сметката и ако не е начислена такава оставете 10% бакшиш. В баровете бакшишът не е задължителен, но може да оставите дребни пари при добро обслужване.
 
Като обобщение - Даването на бакшиш в Парагвай не е задължително и е рядко очакван от обслужващите. Ресторантите са може би единствените места дето очакват от вас допълнителни пари. Възнаграждавайте единственото доброто и качествено обслужване.
 

Говорими езици в Парагвай

Официалните езици в Парагвай са испански и гуарани. Както повечето държави в Южна Америка и в Парагвай голяма част от населението е съставено от наследници на племена. Това е причината около 95% от парагвайците да говорят туземният език гуарани. Любопитен е фактът, че испански говорят по-малка част от хората в страна - 90%. Естествено, няма да имате нужда да учите гуарани. Испанският ще ви свърши идеална работа. Английският език е слабо говорим в Парагвай и не е препоръчително да разчитате на него.

 

Щепсели и контакти в Парагвай

Напрежението в електрическата мрежа на Парагвай е 220V @50Hz, което е малко нетипично за Южна Америка, но улесняващо туристите от Европа. Това значи, че може да използвате уредите си без проблем, а при покупка на такива от Парагвай - да ги ползвате в електрическата мрежа на България без специални адаптери. Щепселите и контактите в Парагвай също са различно от другите страни в региона. Използват се типичен за Европа контакти и няма да ви е нужен специален накрайник.

 

Часова разлика между България и Парагвай

Парагвай се намира в часовата зона UTF -4. Това означава, че часовата разлика между България и Парагвай е -6 часа. В страната се използва лятно часово време.

 

Още информация за Парагвай:

  • Виза за Парагвай: Не е нужна виза за български граждани при престой, в Парагвай, по-малък от 90 дни.
  • Задължително трябва да притежавате документ за напускане на Парагвай - билет за връщане или продължаване на пътуването.
  • Парагвай е с най-висок процент сива икономика в Латинска Америка и е смятана за най-корумпираната държава в Южна Америка.
  • Пренасянето на наркотици се наказва сурова в Парагвай. Присъдите варират между 5 и 15 години.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Парагвай:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори