Северна Америка

Население на Северна Америка: 528 720 588 души.

Площ на Северна Америка:  24 709 000 кв. км.

В Северна Америка се намират втората и третата държави по големина в света.

САЩ е най-голямата икономика в света след Европейския съюз

Континента е кръстен на италианския мореплавател Америго Веспучи.

Най-високата точка на Северна Америка е връх Маккинли (6193 м.)

Най-ниската точка е Долината на смъртта (86 м. под морското равнище)

Най-големият град  в Северна Америка е Мексико Сити, Мексико.

Най-дългата река в Северна Америка е река Мисисипи.

Най-късата река в света - Roe river се намира в Северна Америка и е дълга едва 61 м.

Северна Америка е третият по големина континент (след Азия и Африка) и четвъртият по население в света (След Азия, Африка и Европа). По-голямата част от площта на континента е разделен между Канада и САЩ (80% от цялата територия). Северна Америка ще ви предложи изключително разнообразен климат, релеф и смесица от култури. Всяка година хиляди български студенти прекарват лятото работейки в САЩ или Канада. Интересно е, че голяма част от тях отиват там не толкова, колкото да спечелят пари, ами за да съчетаят работата с разглеждане на туристическите забележителности на САЩ. Като цяло континентът може да бъде разделен на две части. Едната е северната част – включваща САЩ и Канада, а другата е южната – включваща всички останали държави на юг от Съединените щати. Това разделение се налага, тъй като държавите са съвършено различни и като развитие, и като култури. Определено САЩ и Канада са по-добре развитите държави и почивката ви там би била далеч по-спокойна, спрямо ако предпочетете държава от Централна Америка (Латинска Америка). Честно казано от историческа гледна точка, Мексико би ви предложил далеч по - интересни места за посещение отколкото северната си съседка САЩ. Също така туризмът в Мексико е много добре развит и е на много високо ниво, ако става дума за отношение към туристите. Въпреки известна война между наркокартелите в Мексико, която продължава изключително дълго време и е взела десетки хиляди жертви, рядко жертви стават чуждестранни туристи. Често самата държава полага усилия по охраняването на чужденците в Мексико. Освен исторически забележителности, Мексико предлага и много морски курорти,  като един от най-известните морски курорти е Акапулко.

 

История на Северна Америка

Първите заселници са навлязли по време на последния ледников период от североизточна Азия (днешна Русия) през Беринговия проток. По това време Беринговият проток е бил заледен и фактически е имало сухопътна връзка между Европа и Азия с Америка. След края на ледниковия период, заради топящия се лед повдигането на нивото на Световния океан, тази сухопътна връзка е разрушена завинаги. Има и друга теория – през ледниковата епоха голяма част от Атлантическия океан също била заледена и някои европейски, номадски племена, в търсене на храна несъзнателно са се пренесли на друг континент – Америка. По който и път да са навлязли на континента първите заселници, един факт е неоспорим – населяването на Северна и Южна Америка се е случило от север на юг. Изминали са няколко хилядолетия, през които тези племена са останали изолирани от останалия свят и са успели да се развият по свой собствен и уникален начин. Най-известните империи са тези на Ацтеките и Маите. Паметниците и пирамидите на Ацтеките са едни от основните туристически атракции в Мексико. Културата на Маите стана изключително популярна и предизвика голям интерес от хора по целия свят, заради предсказанията, че според техния календар светът ще свърши в края на 2012 г.

Индианците са корените жители на САЩ, техните племена владеели земите и културата им процъфтявала, докато не дошли европейците на континента. Голяма част от тях били избити или поробени, а земите им опостушени и разграбени. Завоевателите смятали местните индианци за диваци, което е една от причините за това отношение към тях. Основните завоеватели на САЩ били Франция, Англия и Испания. В последствие останали само британците.

В края на 18 век. американците извоюват своята независимост от Британската империя. Всъщност, „американците” по онова време са смесица от европейците, колонизирали Северна Америка, така че може да се каже, че са извоювали независимост от предишните си началници.

Следва бурно икономическо развитие, като голяма част се дължи на прокарването на железница през американските територии. Това е още една причина, която създала конфронтация с местните индианци. Индианците съзнавали каква заплаха е за тях прокарването на железницата (или Железния кон, както го наричали те) и многократно саботирали строежа й и нападали работниците, работещи по линиите. Въпреки всичко железницата бива завършена и става гръбнакът на американската икономика. Ресурсите вече били добивани и транспортирани далеч по-бързо и по-евтино от преди.

Робовладелството било нещо нормално за Южните щати, докато Северните щати сериозно се противопоставяли на него. Това довело до избухване на Гражданската война през 1861 г. Войната печели Конфедерацията (Северните щати) , с което робството бива премахнато.

С настъпването на Първата световна война, САЩ се включва активно на страната на Антантата, която по-късно печели войната. Щатите са единствената незасегната държава от участничките във войната, което води до много дивиденти за икономиката й от възстановяването на европейските държави. Тогава САЩ става най-голямата икономика в света, място което загуби едва последното десетилетие. Подобен сценарии се развива и след Втората световна война, като той отрежда мястото на САЩ като световна суперсила.

 

География на Северна Америка

На север Северна Америка граничи със Северния ледовит океан и Северния полюс, а на запад с Тихия океан. На изток граничи с Атлантическия океан, а на юг с Южна Америка. Южна и Северна Америка са географски свързани помежду си, но през 20ти век е прокаран Панамския канал на територията на Панама, който де факто разделя двата континента. Климатът на Северна Америка варира от полярен и субполярен в северните части на Канада, преминаващ през умерен до тропически и екваториален.

 

Какво можем да видим в Северна Америка?

Северна Америка е необятен континент и определено има много туристически забележителности, заради които си заслужава да организирате почивката си там. Едно от най-предпочитаните места за заможните туристи са Хаваите. Маями и Лос Анжелис (Калифорния) също не са за изпускане! Друго предложение, разбира се е Лас Вегас. Бляскавият пустинен град е Меката на хазарта и нощните забавления. Американските Скалисти планини ще ви предоставят спиращи дъха гледки, както и паркът Йелоустоун. Може би най-известната туристическа атракция е Ниагарският водопад, до който са организирани екскурзии още през 19ти век. Ако пък почивката ви е в Аризона, задължително трябва да посетите Гранд каньон.

В Мексико можете да посетите Акапулко, ако искате една спокойна и приятна почивка край тропическите плажове. Други туристически атракции, радващи се на посещения от туристите са пирамидите на Ацтеките (например в Чичен Ица)и градовете на Маите.

 

Как да стигнем до или да обиколим Северна Америка?

Единственият вариант е презокеански полет. Главните отправни точки към Америка са Париж и Лондон, съответно от Шарл дьо Гол и Хийтроу. Полет можете да вземете и от други градове от централна Европа, като цената може да бъде доста по-ниска. Пътищата в САЩ и Канада са изключително добре развити, а цените на горивата са много ниски, така че веднъж кацнали на американска територия (или канадска), можете спокойно да си наемете рен-а-кар автомобил.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Северна Америка:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори