Зимбабве

Африка
Щатски долар (USD)
Няма
240 V

Пари и валута в Зимбабве

Положението с валутите в Зимбабве е доста странно. До 2009 година, официалната валута в страната беше зимбабвийски долар, но това приключва след влизането в сила на решение, позволяващо разплащанията в страната с чуждестранна валута. Причината за това решение е борбата с огромната хиперинфлация, в която страната се е намирала. Във връхната си точка инфлацията е била 11 200 000 процента, а най-едрата банкнота била с номинал 100 милиарда! Сега, може да купувате с щатски долари, евро, британски лири, както и валутите на някои от съседните на Зимбабве държави - Южна Африка и Ботсвана.
 
След колапса на зимбабвийския долар на практика нямате нужда да обменяте валута. Вземете с вас достатъчно щатски долари, тъй като доларът е нещо като резервна световна валута и е разпространена навсякъде. Не разчитайте на банкоматите и на кредитните си карти докато сте в Зимбабве. Ако възнамерявате да ги използвате, уведомете банката-издател, че ще посещавате Зимбабве, в противен случай транзакцията може да ви бъде отказана. Все пак би било странно, ако някой тегли пари от сметката ви от Зимбабве, нали?
 

Бакшиши в Зимбабве

Даването на бакшиш в Зимбабве не е много разпространено. Хубаво е винаги да имате у вас дребни монети или банкноти, които да дадете на някой, който е заслужил допълнителни пари. Правилото е едно: Възнаграждавайте единствено доброто обслужване. Преди да давате бакшиш в заведение, проверете дали не е начислена предварително такса за обслужване.

 

Говорими езици в Зимбабве

При говоримите езици в Зимбабве, ситуацията е същата като при валутата. В страната има множество езици, обявени за национални. Сред тях е и английският, което е добра новина. Въпреки това, не разчитайте, че местните масово говорят английски. Тъй като трудно ще намерите речник за местните езици в Зимбабве, попитайте вашия екскурзовод за основни фрази за региона, където се намирате. Бъдете подготвени и да жестикулирате доста ако трябва да се разберете със зимбабвийците.

 

Щепсели и контакти в Зимбабве

Напрежението в електрическата мрежа на Зимбабве е като европейското - 240V @50Hz. Щепселите и контактите са малко странни и не са като тези в Европа. В Зимбабве са с три крачета и ще ви трябва накрайник, за да ползвате електроуредите си. Ако сте били във Великобритания може да вземете адаптера, който сте ползвали там.

 

Часова разлика между България и Зимбабве

Зимбабве се намира в часовата зона Централно африканско време, което съвпада с часовата зона в България. Не се използва лятно часово време в Зимбабве.

 

Още информация за Зимбабве:

  • Виза за Зимбабве: Нужна е виза за български граждани за досътъп до Зимбабве. Такава може да вземете от посолството на страната във Виена. Другият начин е да получите виза на място - на международните летища или сухопътните граници на Зимбабве.
  • Водопадът Виктория - един от най-красивите водопади в света се намира отчасти в Зимбабве
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Зимбабве:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори