Българските летни курорти - Свети Влас

Свети Влас е сред най-добрите места за почивка в България

Travel Steps 5453 28-06-2015

Наближава август месец - времето когато повечето от нас подготвят лятната си почивка. Разбира се вариантите у нас са много - Созопол, Слънчев бряг, Лозенец, както и градовете Варна и Бургас. Първото ни предложение за почивка е Свети Влас. В днешно време град, а в миналото село, мястото е сред най-подходящите за лятна почивка по Българското Черноморие. След пълното изграждане на автомагистрала Тракия достигането на Влас стана изключително лесно и бързо. Това добави нови "точки" към и без това многото предимства на Свети Влас като място за почивка.

 

Къде се намира Свети Влас

Град Свети Влас се намира на изключително добро и удобно място - близо до старинния Несебър и огромния курортен комплекс Слънчев бряг. Разстоянието до град Бургас е едва 40 километра. Свети Влас е буквално приклещен от последните височини на Стара планина, преди тя да изчезне в намиращия се наблизо Нос Емине. Разстоянието от София е около 420 километра. Има редовни автобусни линии до Бургас, Слънчев бряг, Несебър, както и до самия Свети Влас. С няколко думи - изключително лесно е да стигнете до Свети Влас.

 

Предимства на Свети Влас

Спокойствие

Въпреки че Свети Влас е голям морски курорт едно от най-приятните неща е спокойствието в града. Най-натоварената част от денонощието е между 19:00 и 22:00 часа, когато из централните улици е пълно с хора. Но дори тогава извън центъра е спокойно. Свети Влас е достатъчно голям и лесно може да си намерите квартира на тихо и спокойно място, ако желаете вашата почивка да е тиха и спокойна.

Дълга плажна ивица

Почти целия морски изглед на Свети Влас е зает от плажна ивица. Плажовете са широки и причината за това е поддръжката и изграждането на буни, започнали още преди повече от 10 години. В днешно време плажовете са широки, а платените зони регулират броя на плажуващите, така че пренаселването е на практика невъзможно. Освен платена зона всеки плаж има и безплатна такава, където всеки може да разположи своя чадър и плажна кърпа. Плажовете са охранявани от спасители, разполагащи със свръзка помежду си и техника.

 

Слънчев бряг и Несебър са близо

Най-големият черноморски курорт в България, Слънчев бряг, е едва на 8 километра от Свети Влас. Ако не намирате достатъчно забавления или просто искате да сте на някое по-шумно място с повече барове, ресторанти и дискотеки, то само трябва да отидете в Слънчев бряг. До него има градски транспорт с нови автобуси и приемлива такса от 1,30 лева.

На 16 километра от Свети Влас се Намира и старинният Несебър - град, част от Списъка на ЮНЕСКО. В него ще намерите много крайбрежни ресторанти, след което да се разходите из интересните улици на града. Старият Несебър е на практика затворен за автомобили, което е благоприятно за всички пешеходци - по улиците рядко ще видите коли.

 

Бургас също е близо

Наличието на голям град до курортите е огромно предимство. Бургас е само на около 40 километра от Свети Влас и в него ще намерите всичко, което големият град притежава, включително и летище.

 

Нощен живот

Нощният живот в Свети Влас е доста пъстроцветен. След залез плажните барове продължават своята работа и са идеалното място за парти. В града ще намерите и много ресторанти, които ще угодят на всеки - от такива с достъпни цени, до изключително луксозни места. Разбира се, Свети Влас разполага и с достатъчно дискотеки.

 

Недостатъци на Свети Влас

Стръмни улици

Свети Влас е разположен на склон, притиснат от Стара планина - подобно на Велико Търново. Търновци знаят за какво става дума и имат опит с шофиране из стръмни улици. Това е сред проблемите на Влас, тъй като много от улиците са стръмни, което е неудобно както за шофьорите, така и за пешеходците.

 

Трудно паркиране

Общината на Свети Влас е доста рестриктивна към паркирането. В града има няколко паркинга, а в центъра паркирането е на практика невъзможно. Повечето места за закупени от хотели и ресторанти и ако паркирате на тях ви грози солена глоба и преместване на автомобила ви в наказателен паркинг. Бъдете особено внимателни когато търсите паркомясто - следете за знаци, гаражи и разграфявания. За предпочитане е да паркирате на общинския паркинг в центъра на Влас, което ще ви струва 1 лев на час, отколкото да се притеснявате за автомобила ви. Проблемно е и паркирането около плажа и е по-добре да ходите пеш, освен ако нямате място за паркиране.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Българските летни курорти - Свети Влас:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори