Топ забележителности в Прага

Кои забележителности в Прага да посетим ако разполагаме с дълъг уикенд

Travel Steps 10034 18-01-2024

Прага е столицата на Чехия и най-големият град в страната. Освен административен център той е културна столица на Чехия и до голяма степен на Европа. В Прага ще видите напълно запазено културно наследство на повече от 1000 години. А все пак и да не забравяме пословичната чешка бира, за която ще стане дума накрая.

 

Настаняване

Преди да пристъпим към забележителностите, ще ви помогна да подберете къде да нощувате. Най-доброто място за нощувки в Прага е Стария град, около градския площад и Прашна кула. 

 
Прага изобилства от туристически атракции, паркове и алеи за разходки. Но какво да разгледаме ако разполагаме със само един ден в столицата на Чехия?

 

1. Пражкия замък

Първата задължителна спирка за всеки посетител на Прага е Пражкият замък. Задължителна, защото това е най-старият замък в света. По всяка вероятност е бил построен около далечната 880 година, но днешния му външен вид дължим на строителните дейност през 13-14 век. Тогава е променена и коренно архитектурата на мястото - от римски в готически стил. Из комплекса ще откриете църкви, резиденции, паркове и много алеи за разходки. Площта на Пражкия замък е 70 000 кв. м., което го оправи най-големият замък в света.

 

Работно време на Пражкия замък:

  • Лятно работно време (1 април - 31 октомври): 05:00 - 24:00
  • Зимно работно време (1 ноември - 31 март): 05:00 - 24:00

 

2. Карлов мост

Построен през 1402 година, Карлов мост е сред най-големите забележителности в Прага и Чехия като цяло. Носи името на владетеля, който е наредил построяването му - Карл IV и по него минава така нареченият "кралски път". Кралският път свързва Пражкия замък с третата забележителност, която сме избрали - Старият град. Мостът се намира над най-дългата река изцяло в Чехия - Вълтава. На свечеряване тълпи от хора отиват до Карлов мост, за да зърнат великолепните гледки, които се откриват към река Вълтава. Когато Барока става водещ стил на мостът е украсен със скулптури, които и до днес са запазени.

 

3. Старият град

Старият град (на чешки Старе место) е запазен почти непокътнат от 10-ти век насам, въпреки бурната история на Чехия и различните нашественици преминали през Прага. Това е историческото ядро на града, който днес се намира в централните части на чешката столица. Карл IV построява около него така нареченият "Нов град" и биват разделени от улица "На Пржикопе". Най-добрите места в Стария град са Староместкия площад и църквата Дева Мария пред Тин, която е и главната градска църква от около 7 века насам. Районът е известен с тесните улички, характерни за Средновековието. Една от тях е Карловата улица, която води до Карловия мост. Друга забележителност е старото кметство на Прага. То се намира в началото на Карловата улица и е известно с характерния си часовник.

 

4. Духът на Прага и Чехия

Един ден в Прага ще е твърде малко за човек да усети духа на града, но задължително трябва да опита и да "вдиша" колкото се може повече от чешката култура. Чешката бира е едно от нещата, с които Чехия се слави по света. Някои хора смятат, че бирата им е по-добра дори от немската, но дори и това да не е така чехите са тези, които консумират най-много бира в Европа. И със сигурност няма да си пълнят стомасите с некачествено пиво! В Прага е пълно с автентични пъбове, бирарии и други заведения, където да опитата неповторимия вкус на местната бира. Докато обикаляте туристическите забележителности в Прага забравете за заведенията за бързо хранене и задължително отделете време за малко кулинарен туризъм.

 

Карта на забележителности в Прага

 

Линк към картата

 

Други забележителности в Прага

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Топ забележителности в Прага:

Снимка от Прага: mrwallpaper.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори