Гърция въвежда нов данък за туристи през 2024

С колко ще се оскъпи почивката в Гърция през 2024?

Travel Steps 629 09-01-2024

Гърция въвежда Климатичен данък за туристи от 2024 г. Гръцкото правителство планира да използва това увеличение на туризма за финансиране на усилията за възстановяване след бедствия. Въпреки тежките горски пожари и наводнения, които сполетяха Гърция през летните месеци на 2023 година, туристическият сектор е в подем, като страната очаква да надмине предишния рекорд от 33 милиона посетители тази година.

Гръцкият премиер обеща всеобхватна подкрепа на жертвите на наводненията и подчерта ангажимента на правителството за възстановяване на загубеното. На туристическото изложение в Солун Мицотакис обяви създаването на фонд за природни бедствия и въвеждането на задължителна пълна застраховка срещу природни бедствия за всички компании. Туристическият сектор ще играе ключова роля във финансирането на тези мерки и усилията за възстановяване.

За да покрие разходите за възстановяване и подкрепа на жертвите, Гърция ще замени предишния данък за нощувка с нов „данък за климатична устойчивост“, започващ от 2024 г. Този данък ще варира в зависимост от туристическия сезон.

В силния сезон (от март до октомври) таксите за хотелите ще се увеличат както следва:

  • 1.50€ на нощ за едно- или двузвездни хотели (преди това 0.50€) 
  • 3€ на нощ за тризвездни хотели (преди това 1.50€)
  • 7€ на нощ за четиризвездни хотели (преди това 3€)
  • 10€ на нощ за петзвездни хотели (преди това 4€).

Гръцкото правителство очаква това ново регулиране да генерира до 300 милиона евро допълнителни приходи през 2024 г. За разлика от предишния данък за настаняване, новият данък ще се прилага и за краткосрочни наеми, резервирани чрез онлайн платформи. Таксите за апартаменти ще бъдат 1.50€, докато за еднофамилни къщи и луксозни помещения ще се начисляват 10€ на нощ.

През слабия сезон (от ноември до февруари), таксите ще останат на нивото на стария данък за нощувка, между 0.50€ и 4€ на нощ, в опит да се стимулира зимния туризъм в Гърция.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Гърция въвежда нов данък за туристи през 2024:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори