Пет интересни места погледнати от високо

Няколко места, които изглеждат необикновено от космоса

Travel Steps 7857 29-05-2015

През последния век човекът не само разбра изключително много за заобикалящата ни природа и различни култури, но успя да погледне Земята от един друг ъгъл - от космоса. Благодарение на сложните технологии, координатната система и сателитите, обикалящи около планетата можем да някои чудеса на природата (и човека) от високо. Настоящата статия е първа от поредица, която ще включи много интересни места, които изглеждат необикновено от космоса.

 

Големият призматичен извор, Йелоустоун

Нашата първа спирка на интерактивното ни околоземно пътешествие е Йелоустоун. Там се намира една изключителна природна забележителност, която до голяма степен показва огромната мощ на природата и биологичното разнообразие на планетата ни. Големия призматичен извор е голям термален извор с температура на водата около 70 градуса. Той е третият по големина в света и на първо място в Съединените щати. Необикновеното на Големия призматичен извор е не размерът, а цветовете на водите му. Ясно се различават синьо, оранжево, жълто, зелено и червено - точна както призмата пречупва светлината. От там идва и името на извора. Причината за тези цветове са термофилите - малки микроскопични организми живеещи в топла (над 45 градуса) вода. Различните видове термофили имат и различни цветове и в зависимост от мястото, което обитават се получават интересните багри на Големия призматичен извор в Йелоустоун.

Координати: 44.525049, -110.83819

 

Голямата дупка в Белиз

Отиваме на юг - в Карибския басейн, където ще станем свидетели на друго необичайно явление - Голямата дупка в Белиз. Известна още като Синята дупка в Белиз това е огромна и много дълбока подводна пещера. Намира се край бреговете на Белиз - във втория по големина коралов риф в света - Белизкия бариерен риф. Рифът е плитък сравнение с голямата дълбочина на Синята дупка и затова, гледано от високо, мястото изглежда странно и необикновено. Все едно насред кристалната вода има голямо тъмносиньо петно. Диаметърът на Голямата дупка в Белиз е 300, а дълбочината й е 124 метра. Синята дупка не е единствената по рода си. Край Бахамските острови има друг подобен обекта, който даже е по-дълбок от този край Белиз - цели 202 метра.

Координати: 17.315278, -87.534444

 

Още за Синята дупка край Белиз

 

Вратата към ада

В отдалечената, полупустинна държава Туркменистан има едно странно място наречено Вратата към ада. То представлява голяма дупка, от чийто недра пламтят огньове. Причината за това не е вулкан или порта към други светове, а нещо съвсем тривиално - човешка грешка. През 70-те екип от учени откриват на мястото залежи от газ. Заради пробивните дейности повърхността не издържала и пропаднала. За да предотвратят изтичането на отровни газове учените запалили дупката, мислейки, че газта скоро ще изгори. Не така се получило, обаче - над 40 години по-късно още може да се види пламтящата дупка наречена Вратата към ада.

Координати40.252611, 58.439389

 

Още за Вратата към ада

 

Улуру

Улуру е една от най-известните и добре познати забележителности в Австралия. Дълги години скалното образувание вълнуваше туристите и преди да дойдат огромните възможности за набавяне на информация чрез интернет, Улуру, заедно с кенгуруто и Големият бариерен риф беше визитката на Австралия пред света. Представлява огромен скален монолит дълъг 8 километра. Височината на Улуру е 318 метра. Скалата е свещена за местните аборигени и затова не е позволено на туристите да изкачват скалата. Казват, че едни от най-красивите залези са тези над Улуру и всички знаем как изглежда отстрани. А как ли изглежда от високо? -Благодарение на сателитните снимки можем да разберем!

Координати: -25.344375, 131.034401

 

Още за скалата Улуру (Ейърс рок) в Австралия

 

Мемориал от самолетна катастрофа на UTA 772

През 1989 година над въздушното пространство на Нигер в самолет на френската компания UTA избухва бомба. Самолетът се разпада и всички на борда загиват - 156 пасажери и 14 човека екипаж. Това е най-тежката самолетна катастрофа над Нигер и четвъртата по мащаб за самолетите DC-10. На около 10 километра от мястото на катастрофата е изграден монумент. Причината за това разстояние е да не се нарушава покоя на загиналите в катастрофата. Монументът е изграден от черен камък и представлява самолет DC-10 (моделът на катастрофиралия самолет) в компас и над 170 огледала. На снимката виждате как изглежда мемориала в Нигер от земята. Линка по-долу ще ви отведе към снимка на мястото от космоса.

Координати: 16.864841, 11.953808

 

Още по темата:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Пет интересни места погледнати от високо:

Снимка на Големия призматичен извор: http://hdfons.com/

Снимка на Улуру, Австралия: Corey Leopold, http://commons.wikimedia.org/

Снимка на Вратата към ада, Туркменистан: ggwallpaper.com

Снимка на Голямата дупка край Белиз: PETRONILLA-6, fansshare.com

Снимка на Мемориала на загиналите в UTA 722 в Нигер: viralnova.com

 

 

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори