Избрано тази седмица: връх Мальовица

Тази седмица отиваме до връх Мальовица в Рила

Travel Steps 7293 14-07-2015

След няколко седмици, които отделихме за да ви разкажем повече за българските черноморски курорти, е време да се върнем в планината. За тази седмица ви предлагаме да посетите Рила и да се докоснете до едно от най-красивите места в България - Мальовишкия дял. В него, като колос се извисява Мальовица - един от любимите върхове на туристите.

 

Какво трябва да знаем за връх Мальовица

Връх Мальовица е висок 2729 метра. Близо до върха е изграден комплекса ЦПШ - Централна планинска школа, в който алпинизъм са практикували едни от най-големите български алпинисти, включително Христо Проданов и героят от Еверест `84 Людмил Янков. Върхът е сред най-популярните места за скално катерене и алпинизъм у нас, а северната страна на Мальовица се е превърнала в легенда. Позната още като Черният триъгълник, отвесната страна е сериозно предизвикателство и след няколко неуспешни опити на чуждестранни експедиции, тя е най-накрая покорена от Коста Саваджиев и Георги Стоименов на 23 август 1938 година.

По пътя към върха, малко след като стъпите на билото водещо до Мальовица, ще видите прекрасна гледка. В далечината, ниско долу, се виждат масивните постройки на Рилския манастир. Съществува маршрут за него, който считано от хижа Мальовица отнема 7 часа.

 

Маршрут за изкачване на връх Мальовица

Най-популярният изходен пункт за изкачване на Мусала е ЦПШ. До школата може да стигнете с кола, като разстоянието от София е около 80 километра. В района има достатъчно места за паркиране. Маршрутът за изкачване на Мальовица е около 3:30 часа. Той е много добре маркиран, а и през цялото време величественият връх ще е пред вас, така че е почти невъзможно да се изгубите. Важно е да следите маркировката плътно, защото на места все пак съществува опасност да се отклоните и забавите. Освен маркировката друг ваш постоянен спътник ще е и река Мальовица. Тя се спуска от високите части на планината и от малко поточе, се превръща в буйна река. По пътя ще преминете и през Еленините езера, намиращи се в подножието на върха. Подробен маршрут за изкачване на връх Мальовица ще откриете в Маршрути в Рила: Маршрут за изкачване на връх Мальовица.

 

Забележителности близо до Мальовица

 

Седемте рилски езера

Без никакво съмнение най-голямата забележителност в Рила са Седемте рилски езера. Те се намират близо до Мальовица, но маршрутът до тях е дълъг и е най-добре за изходен пункт да служи Сапарева баня. Тъй като в други материали сме обърнали голямо внимание на Езерата, ще гледаме да ви разкажем повече за другите забележителности край Мальовица. Повече за Седемте рилски езера може да прочетете в:

 

Водопадът Скакавица

Скакавица се намира близо до Езерата и съответно и до Мальовица. Той е висок 70 метра и е най-високият в Рила. Отново, най-добре е да тръгнете към планината през Сапарева баня. Малко преди долната станция на лифта към Езерата е отбивката към хижа Скакавица, намираща се непосредствено и до водопада. Интересен факт е, че хижа Скакавица е най-старата хижа в България - построена през далечната 1922 година.

 

Връх Мусала

Няма как да пропуснем връх Мусала в списъка със забележителности в Рила! Първенецът на Балканите се намира едва на няколко километра по права линия от връх Мальовица. За да стигнете до него трябва да отидете до Боровец. От там, най-добре е да се качите на лифт, което ще ви спести няколко часа преход. Може да се каже, че изкачването на Мальовица е по-трудно от това на Мусала, макар вторият да е почти 200 метра по-висок. По пътя си към най-високият връх у нас ще минете покрай Мусаленските езера. Езерна група от седем езера, от които най-високо се намира известното Ледено езеро.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: връх Мальовица:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори