Избрано тази седмица: връх Вихрен

Използвайте последните летни дни за изкачване на Вихрен!

Travel Steps 8298 17-07-2017

Избрахме за тази седмица да ви препоръчаме връх Вихрен за крайна дестинация. Както знаете Вихрен е най-високият връх в Пирин, вторият по височина в България и третият на Балканския полуостров. Изкачването на Вихрен предлага спиращи дъха гледки от съседните части на Пирин и издигащата се отсреща Рила.

 

Какво трябва да знаем за връх Вихрен?

Нещото, което пропуснахме да напишем в предишните редове е, че Вихрен е висок 2914 метра - едва 9 метра по-нисък от връх Мусала. Девет метра не са кой знае каква разлика при върховете и Вихрен не трябва да бъде смятан за "по-лесен" от Мусала. Напротив - много хора смятат, че връх Вихрен е сред най-трудните за изкачване върхове у нас. Основният изходен пункт към него е хижа Вихрен (1950 м. надморска височина), а до нея води път от град Банско. За препоръчване е да поемете на път възможно най-рано, а ако идвате от по-далече, най-добре пренощувайте в хижата или градовете наоколо - Банско, Разлог или Добринище.

Пътят до връх Вихрен е около 2:30 часа и започва веднага с изкачване. От личен опит ви съветваме да не бързате нагоре, ако не сте добре подготвени. Денивелацията до върха е около 950 метра и бързо ще изпие силите ви. Най-добрият съвет е да ходите с равномерно темпо и да правите кратки почивки. Когато стъпите на Вихрен пред вас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове и езера. Острите върхове на Пирин се извисяват навсякъде около вас, а между Кутело и Бански суходол се намира и едно от най-трудните места за преминаване в България - седловината Кончето.

Е, ако вече вече сте започнали да се чудите за маршрут, който да ви отведе до Вихрен, то имаме (изпробвано) решение: Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна

 

С какво друго можем да съчетаем изкачването на връх Вихрен

Както всеки активен турист знае, няма по-хубаво нещо от това да обиколиш няколко забележителности с едно пътуване. Това е възможно и ако ходите до връх Вихрен. На около 200 метра от хижа Вихрен се намира Байкушевата мура - дърво на около 1300 години. За препоръчване е да да отидете до него след покоряването на Вихрен, за да не губите време и сили.

 

Още информация за Вихрен

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: връх Вихрен:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори