Как празнуват Великден по света

Travel Steps 2536 19-04-2020

Светът е голям и изобилства от традиции. Често хората по света празнуват едни и същи празници по съвършено различен начин. Използвах Страстната седмица, за да науча повече за това как другите отбелязват един от най-светлите християнски празници - Великден. В следващите редове ще ви разкажазащо филипинци носят римски бойни доспехи, както и какво обединява Великден на Бермуда и хвърчилата.

 

Филипини

Ще започна с азиатската островна държава, защото произхода на великденската традиция на Филипини ми се стори най-интересен.


Местните жители на остров Мариндук провеждат традиционни фестивал Морионес (Moriones Festival). Той е характерен само за този филипински остров, където местните почитат св. Лонгин. История за него ми се стори доста интересна - Лонгин всъщност е римски войник, който не само че присъства на разпятието, но е и този, който нанася смъртоносна рана на Исус с копието си. Легендата твърди че Лонгин имал заболяване на очите и когато течности от раната на Христос попаднали върху него, той се излекувал. Така той сам повярвал в силата на Христос. След време напуснал римската армия и не само се покръстил, но и започнал да проповядва християнската религия в Кападокия. Там е заловен и по-късно екзекутиран. Така човекът, който физически убива Исус се превръща в един от първите светии на християнската вяра.

Жителите на остров Мариндук пресъздават разпятието и процесите преди и след него, като се преобличат с доспехи на римски войници. Войникът се нарича морионес (откъдето и идва името на фестивала) и всички носят еднакви маски на лицето, олицетворяващи войника Лонгин. Фестивалът завършва с обезглавяването на Лонгин. 

 

Централна Америка (Мексико, Гватемала, Бермуда)

Мексико

Както и на други места в Централна Америка, в Мексико традицията се основава на прогонването на злите сили. Всичко започва на Цветница и през цялата Страстна седмица се провеждат религиозни процесии и събития. В деня на  Страстна събота в Мексико е типично да пресъздадат изгарянето на Юда на клада, като окачват негов образ върху предварително подготвени дървета и символично ги запалват.

Традицията е популярна най-вече в Истапалапа - една от областите на мегаполиса Мексико Сити. Започнат е през 1843, когато местните празнуват наскоро приключилата епидемия от Холера. Оттогава фестивалът се провежда всяка година до наши дни.


Гватемала

В град Антигуа (Гватемала) протича един от най-цветните и екстравагантни великденски фестивали по света. Там хората са намерили необичаен израз на вярата си - като рисуват. Тази традиция се нарича алфомбрас (alfombras - арабското име за килим).

В навечерието на Страстната седмица, местни артисти прекарват дни в рисуване и изобразяване на различни мотиви върху улиците на града. Използват дървени стърготини, пясък и разбира се бои.Когато рисунките са готови на зрителите се дава шанса да се възхищават на изкуството преди да се случи нещо интересно.  Фестивалът започва всяка година на Разпети петък, когато целият този “килим” е живописно изрисуван. Процесията всъщност минава върху рисунките, като участниците умишлено ги стъпкват и разпръскват пясъка и стърготините, докато не унищожат всички рисунки. Бермудски острови

Сред кристалните води на Саргасово море, жителите на Бермудските острови имат любопитна Великденска традиция. Всяка година на Разпети петък, стотици островитяни се събират на плажа Horseshoe Bay и пускат хвърчила във въздуха.

Всяко хвърчило е изработено от дървен кръст, който освен че предоставя здравина, но и символизира християнската вяра. За местните полетите на хвърчилото символизират възкресението на Христос. Това е един от любимите фестивали за местните жители, които полагат голям труд и любов през годината, за да създадат своите хвърчила за празника.

Този обичай започва когато Британската армия идва на Бермудите. Учител в състава ѝ срещал трудности в обяснението на християнската символика на местните и използвал хвърчило, за да представи християнския кръст. Оттогава фестивалът с хвърчила се е превърнал в религиозна традиция на Бермудските острови.

Когато стане късно и вече всичко приключи е време за празнична трапеза. Великденската трапеза на Бермуда включва основна специално приготвена риба и великденски кифлички.Полша

Полша е страна с доминиращо католическо население, където значителен процент от хората са силно вярващи. Интерсно ми стана, че имат традиции близки до нашите. Например поляците също като нас боядисват яйца за Великден. Наричат ги “писанки” (pisanki) и са богато украсени с различни живописни пейзажи. Изглежда, че за разлика от нас те нямат традицията да удрят (чукат) яйца и да излъчват “борец”. Или поне не намерих такава информация. Пишете в коментарите ако сте чували за такова нещо.


В понеделник след Великден се случва друга традиция. В някои полски градове с провеждат боеве с вода. В миналото мъжете са мокрели жените с вода, но в наши дни никой не е защитен.

По време на Страстната седмица ежегодно в Варшава се провежда Великденски фестивал на Бетовен. Той предлага класическа музика на посетителите си през цялата празнична седмица.Знаете ли някоя друга интересна Великденска традиция? Споделете за нея в коментарите под статията.


Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Как празнуват Великден по света:

https://www.ytravelblog.com/easter-celebrations/

https://www.cntraveler.com/gallery/how-countries-around-the-world-celebrate-easter

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори