Какво да видим в Париж

Най-големите забележителности в Париж

Travel Steps 28450 16-01-2013

Париж! Париж е едно от най-притегателните за туристи места в Европа и в света. Града е с хилядолетна история и съсредоточил в себе си едни от най-големите постижения на френското изкуство, творчество и военни триумфи. Градът е толкова голям, че дори голяма част от парижаните не са го обиколили изцяло. Какво ли остава за обикновения турист, решил да посети Париж за седмица-две...

 

Лувъра

Лувърът се  намира в самия център на Париж и е най-посещаваният музей в света. Както и сами предполагате Лувърът е сред най-големите забележителности в Париж. Музеят е разположен на малко над 60000 кв. м. площ и помещава в себе си една от най-големите колекции на картини, скулптори и други предмети на изкуството. Общият брой им е близо 35000! Лувъра е разделен на няколко департамента, в зависимост от вида на колекцията. Може би най-известният експонат в Лувъра е Мона Лиза. Бъдете готови да се наредите на дълга опашка, ако искате да разгледате шедьовъра на Леонардо да Винчи. Ако си мислите, че ще обиколите Лувъра за един ден, дълбоко се лъжете - ще са ви нужни поне два дни, за да го сторите. Предвид експонатите, билетите за Лувъра са сравнително евтини - 39 евро за два дни.

 

Айфеловата кула

Умишлено не започнахме статията с Айфеловата кула, тъй като това е най-известната забележителност в Париж, а и може би "най-голямото клише" за Париж. Защо клише? -Защото хиляди хора, ежедневно се редят на опашка пред Айфеловата кула и то само да разгледат за няколко минути Париж от високо. Нашето мнение е, че трябва да оставите Айфеловата кула за края на вашата почивка в Париж. Най-напред трябва да разгледате забележителностите на френската столица "по земя". Така, от Айфеловата кула ще се ориентирате далеч по-добре кое къде се намира и няма да загубите времето си в бавно търсене на парижките атракции.

Един съвет от нас: В сайта на Айфеловата кула може да закупите билет, за датата на посещението ви. Така ще си спестите опашките и дългото чакане.

 

Триумфалната арка

Триумфалната арка е сред най-посещаваните забележителности в Париж. Изградена е в началото на 19-ти век в чест на загиналите в Наполеоновите войни. След Първата световна война, под свода на Триумфалната арка е и Гробът на Незнайния войн - в чест на загиналите (но неидентифицирани) френски войници от Първата световна война. Триумфалната арка е пресечна точка на главни булеварди в центъра на Париж, сред които е прочутият Шанз-Елизе. Туристите могат да се качат и на малка тераса, на върха на Триумфалната арка, от която се открива прекрасна панорамна гледка над Париж, включително и към Айфеловата кула.

 

Домът на инвалидите

Домът на инвалидите е обширен комплекс, включващ паметници и музеи, свързани с военната история на Франция. Домът на инвалидите трябва да бъде разбиран като Дом за ветераните от френските войни. Построен е да подслони сражавалите се под знамената на Франция, но останали без дом или средства. Построен е в началото на 18-ти век от Луи XIV. В него почиват едни от най-големите френски генерали и герои, включително и Наполеон. В Дома на инвалидите има три интересни музея, както казахме, за военната история на Франция, а именно: Музей на съвременната история, Музеят на Армията и Музей, съдържащ планове и макети на френски замъци и крепости. Домът на инвалидите се намира до Марсово поле и Айфеловата кула, а от другата страна на Сена е булевард Шанз-Елизе. В тази част на Париж, през 1900г. се е провело Световното изложение.

 

Нотр Дам

Нотр Дам или Парижката Света Богородица е построена е преди близо 700г. и е от първите готически катедрали. Площта й е огромна и побира около 9000 души. Нотр Дам е сред символите на Париж и през дългата си история е била свидетел на едни от най-значимите събития за Франция. През 1804г. в Нотр Дам е коронясан Наполеон, а 1970г. се е състояло опелото на Шарл дьо Гол. Нотр Дам е сред малкото безплатни забележителности в Париж. Ако пък се качите на някоя от двете кули на Нотр Дам ще се открие пред вас впечатляваща гледка към останалите здания в Париж.

 

Улиците и булевардите на Париж

Недейте да стоите в хотела си, докато сте в Париж! Не губете време и усетете парижкия дух. Обиколете булевардите и улиците на града, дори и безцелно. Говорете с местните хора (но внимавайте за измамници) и не на последно място - седнете в някое заведение в Париж и опитайте френската кухня. Ако сте готови за път - Bon voyage!

 

Още информация за Париж

Пътеводител за Париж

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Какво да видим в Париж:

Снимка на Триумфалната арка: http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Arc_de_Triomphe.jpg

Снимка на Дома на инвалидите: http://en.wikipedia.org/wiki/File:H%C3%B4tel_des_Invalides_-_01.jpg, автор: Kadellar

Снимка на Айфеловата кула: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Eiffel_Tower_and_Mars_fields.jpg, автор: Edal

Снимка на Нотр Дам: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Notre-Dame-night.jpg

Снимка на Лувъра: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Paris_July_2011-27a.jpg ,автор: Alvesgaspar

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори