Кои са най-богатите страни в света?

Топ 10 на най-богатите държави в света.

Travel Steps 25540 18-11-2012

Кои са най-богатите държави в света? Това е интересен въпрос, вълнуващ хората от всички кътчета на Земята. Има различни начини за изчисляване на богатството на една страна, но най-използвания е чрез пресмятане на Брутния вътрешен продукт (БВП). Тъй като най-богатите страни в света обикновено са и тези с най-голямо население, може да се каже, че по-точен е методът Брутен вътрешен продукт на глава от населението. По този метод е съставена и следната класация кои са най-богатите страни в света.

 

10. Холандия

БВП на глава от населението в Холандия: $40973

 

Холандия е сред най-богатите държави в Европа. Холандия е известна с нощния си живот и неспирно веселие, но е малко известен факт, че Ротердам е от най-големите пристанища в Европа и логично, през Ротердам и като цяло през Холандия се осъществява голяма част от европейската търговия. Амстердам е важен финансов център в Европа. Холандия и холандците от столетия се известни като умели търговци и явно това не се е променило до наши дни.

 

9. Швейцария

БВП на глава от населението в Швейцария: $41950

 

Швейцария е страната, която може да се похвали, че не е участвала във война от над 200 години. Оказва се, че в наши дни това е особено важно, тъй като през последните два века Швейцария е имала достатъчно време да просперира по друг начин - финанси и банки. Швейцарските банки са се превърнали в нарицателно за сигурност на банковите влогове и банковата тайна. Освен всичко, Швейцарските Алпи са от предпочитаните места за зимни спортове.

 

8. Хонконг

БВП на глава от населението в Хонконг: $45944

 

Хонконг е специален административен район в състава на Китай. Макар да не е сред най-посещаваните от туристи страни в света, Хонконг притежава друг важен плюс. Хонконг е от най-големите финансови центрове, а местната валута - Хонконгски долар, е на девето място по най-търгувана валута в света.

 

7. САЩ

БВП на глава от населението в САЩ: $46860

 

Няма как да се определи кой отрасъл на американската икономика е най-значим. САЩ е най-голямата икономика в света след Еврозоната и е сред най-посещаваните страни от туристите. Най-известните забележителности са Ниагарския водопад, Гранд каньон, както и градовете Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. САЩ е водещ финансов център, а американският долар е основна световна валута.

Още информация за Ню Йорк.

 

6. Дубай

БВП на глава от населението в Дубай: $47439

 

От безлюдно място насред пустинята, Дубай се нареди в топ 10 за най-богати страни в света за едва няколко десетилетия. След откриването на газови залежи, страната бележи грандиозен икономически скок. Дубай е от най-предпочитаните туристически дестинации, което е напълно обяснимо. В Дубай се намира най-висока сграда в света Бурж Халифа, един от най-известните хотели Бурж ал Араб и още куп други забележителности.

 

5. Бруней

БВП на глава от населението в Бруней: $48333

 

Бруней е малка държава в Югоизточна Азия, разчитаща основно на търговията. Султанът на Бруней е сред най-богатите държавни глави в света, като и двете неща се дължат на петролните ресурси, открити в Бруней. Бруней е малко известна туристическа дестинация, главно притисната от околните държави Малайзия и Индонезия. И двете страни са далеч по-известни и предпочитани дестинации за почивка отколкото Бруней. За щастие това не се отразява много-много на портфейла на местните в султаната.

 

4. Норвегия

БВП на глава от населението в Норвегия: $51959

 

И тук всичко се дължи на петрола. Норвегия е сред топ износителите на черното злато. Норвегия не е популярна туристическа дестинация, но не може да се отрече, че норвежките фьорди са сред най-впечатляващите природни форми в света.

 

3. Сингапур

БВП на глава от населението в Сингапур: $56694

 

Сингапур е вълнуващо място за почивка. Страната е изключително чиста и подредена, а забавленията определено си заслужават. В Сингапур се намира най-високото виенско колело в света - Сингапурският летец. Сингапурският летец надминава драстично друго известно виенско колело - Лондонското око (London eye) и основен акцент от сингапурския пейзаж. В Сингапур се провежда и кръг от Формула 1 - Гранд при на Сингапур.

 

2. Люксембург

БВП на глава от населението в Люксембург: $81466

 

Класацията за най-богатите страни в света е към своя край, а "класиралият" се на второ място е една от най-малките държави в света - Люксембург. Люксембург е чудесен пример за разумно държавно управление на ресурсите и държавните финанси. Съществува и противоречие - въпреки че Люксембург е сред най-богатите страни в света, тя е на първо място по държавен дълг на глава от населението.

 

1. Катар

БВП на глава от населението в Катар: $88222

 

Катар е победителят в класацията за най-богатите страни в света. Като при други представители, голяма част от богатството се дължи на залежите на газ и петрол. Огромно значение има и увеличението на инвестициите в строителство и туризъм. Катар е сред най-модерните страни в Близкия изток, доближавайки се до лукса на Дубай.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Кои са най-богатите страни в света?:

Информация: wikipedia.org

Снимка на Ню Йорк: http://cigarbrief.com/featured/new-york-smoking-ban-personal-freedoms-swan-song/704/

Снимка на Хонконг: http://www.xiantravelinfo.com/#/hong-kong-travel/4541550997

Снимка на Катар: http://www.luuux.com/places/doha-qatar

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори