Приключения в Близкия Изток - Част 1

Интервю с Ивайло Георгиев и Христо Колев.

Travel Steps 6474 09-11-2013

Двама българи поемат на необикновено пътуване. Тяхната цел е една от най-древните държави - Иран. В днешно време единствената информация, която достига до нас от тази държава в Близкия изток е главно негативна. Политическите проблеми на страните от Запада с Иран сериозно са дискредитирали имиджа й пред обикновените граждани. Но дали това е истината? Вижте какво казват двамата пътешественици Христо Колев и Ивайло Георгиев от първо лице:

 

1.Как се зароди идеята да обиколите Иран?

В края на 2012 година четохме няколко пътеписа на българи, ходили в Иран. Всички бяха прекарали невероятно. Описваха хората като най-добронамерените и гостоприемни същества. Нямахме търпение и ние да усетим цялата тази енергия. В началото на 2013 година решихме кои ще са датите, съобразихме ги с атмосферните условия в страната и започнахме да уреждаме документацията.

 

2.Правили ли сте други подобни обиколки преди?

Не. До сега сме се разхождали само в България заедно. В чужбина сме били на много места, но никога за цял месец.

 

3.Защо Иран? Имахте ли преди тръгването си приятели или свръзка в Иран?

Защото никой от нашите приятели не е ходил в Иран. И заради грешната представа, която има страната в медиите. Не познавахме никого в Иран, но това не е трудно. Още в първите метри в страната се запознаваш с хора и те искат вече да са твои приятели. Искат да ти помогнат, дори да те приютят в дома ти и да споделят храната, водата и покрива с теб.

 

4.Какво е усещането да си в Иран?

Иранците са любопитни какво мислят малкото туристи, идващи в страната им, за тях. Всички питат какво мислим за хората и се радват, че ги харесваме. Не си позволяваме да говорим за политика тук. Знаем, че голяма част от населението не харесват политиката на страната и изолацията, но предпочитаме да стоим настрана от изказвания в тази насока. Затова винаги когато ни попитат за медийната пропаганда и начина, по който е представена държавата им пред света, казваме, че не се интересуваме от тези неща, а само се радваме, че сме тук. Всички знаят, че жените трябва да носят хиджаб винаги, но има и неприятни закони за мъжете. Не ни е позволено да носим къси гащи, дори на един остров с много голяма влажност и много висока температура, ни беше направена забележка от местен човечец, че сме с такива.

 

5.Имахте ли проблеми в Иран или по пътя към страната?

Не. Никакви проблеми. Пътищата им са като в България като качество. Магистралата им е от три платна в посока, а по-второстепенните пътища са от по две платна и между посоките има по 50-100 метра разлика.

 

Очаквайте скоро и втората част от интервюто ни! През това време може да разгледате Facebook страницата, където Иво и Христо ежедневно публикуват разкази и снимки от пътуването си!

Редакция: Втората част от интервюто вече е публикувана и може да я прочетете в статията Приключения в Близкия изток - Част 2

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Приключения в Близкия Изток - Част 1:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори