Перперикон - скритата забележителност на България

Научете повече за тайнствения Перперикон

Travel Steps 13143 24-07-2017

Тази статия е провокирана от интересен репортаж по телевизията за Перперикон. В него се спомена, че за миналата година около 120 000 посетители са се докоснали до красотата на древния Перперикон. Честно казано, цифрата е малко учудваща, най-малко заради отдалечеността му от големите градове. Друга причина, която породи учудване е, че не смятам, че Перперикон е достатъчно известен в България. Познатите и приятелите ми, които са посещавали тази забележителност на България сигурно се броят на пръсти. Ако цифрите са правилни, то това означава, че голяма част от посетителите идват не от България, има от чужбина. Разбира се, няма нищо по-хубаво от това забележителностите на България да бъдат видени от колкото се може повече чужденци, но защо Перперикон е непознат и тайнствен за самите нас?

 

Какво представлява Перперикон

Историята на Перперикон започва хиляди години преди построяването на Пирамидите в Гиза. Първите следи от хора датират отпреди 8000 години - още от Каменната ера. Това не бива да ви учудва, тъй като Перперикон се извисява висока над околната долина и представлява идеална местност за построяването на крепост. От древни времена хълмът се използва като светилище, като според историците Перперикон е бил сред най-значимите светилища в древния свят, редом до това в Делфи. През вековете редица племена и народи са използвали светилището за свои религиозни цели или просто като защитна наблюдателница над долината наоколо. В края на 14-ти век Перперикон вече е в османски ръце и скоро населението му бива изселено. Векове наред свещеният град остава необитаем. В края на 19-ти век древното светилище бива преоткрито чрез разказите на Константин Иречек. В днешно време археолозите смятат, че вековните гробници са били ограбени пред 80-те години на миналия век. Перперикон присъства в Стоте национални туристически обекта.

 

Къде се намира Перперикон

Перперикон се намира близо до село Горна Крепост. То отстои на около 15 километра от Кърджали, които е и най-големият град в Източните Родопи. Площта на светилището е нас 10 кв. км. Най-добрият начин за да отидете до Перперикон е с автомобил. Имайте предвид, че светилището се намира на относително стръмен път, недостъпен за коли. Тоест трябва да го извървите пеш. Обиколката на Перперикон няма да ви отнеме повече от чак и половина.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Перперикон - скритата забележителност на България:

Снимка от Перперикон: worldfortravel.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори