Време е за водопади!

Защо сега е най-подходящото време за водопади?

Travel Steps 8659 15-05-2017

Заглавието на тази статия казва всичко - Време е за водопади! Сигурно в някои от вас се заражда въпросът "защо", затова ще го изпреварим и ще ви отговорим. През лятото нивата на реките намаляват драстично, а на места почти пресъхват. Зимата водопадите в България често замръзват, тъй като водите им не са толкова мощни, за да се справят с ниските температури. Най-доброто време да посетите някой водопад у нас е пролетта. И по-точно началото на май. В края на април и началото на май винаги има голямо количество валежи и нивата на реките се покачват, което значи само едно - повече вода за водопадите.

 

1. Боянския водопад

Нашето първо предложение за водопад е много удобно за жителите на София. Боянският водопад се намира във Витоша и е най-високият в планината. Височината му е 25 метра, а водата се провира през тясна дупка в скалите. Водопадът се намира в лесно достъпна част на Витоша, близо до местността Копитото и Златните мостове. Има два маршрута до Боянския водопад - първият от столичния квартал Бояна, а другият от хижа Момина скала. Вторият маршрут е по-кратък и лесен, тъй като се спускате от горната част на водопада. Е, разбира се, на връщане трябва да се изкачите през гората.

Маршрути до Боянския водопад

 

2. Райското пръскало

Местим се почти в географския център на България - в природен парк Централен Балкан. Там се намира Райското пръскало, който е най-високият водопад не само у нас, но и на Балканския полуостров. Както вече споменахме сега се топят снеговете, валежите не спират и реките са по-пълноводни от всякога. Високият 125 метра водопад е повече от впечатляващ по това време на годината. Дори и времето да не е слънчево със сигурност ще си заслужава да отидете до Райското пръскало идните седмици.

Още за Райското пръскало

 

3. Видимското пръскало

Видимското пръскало е нашето трето предложение. Интересно е, че макар да е вторият по височина водопад в България, той не е известен за много от туристите. Висок е 80 метра и се намира в резерват Северен Джандем - доста близо до Райското пръскало. Разликата е, че Видимското пръскало тече по северните склонове на Стара планина. Близо до него е първенецът връх Ботев (2376 метра), а най-подходящият изходен пункт е град Априлци.

Възможен вариант е да посетите Райското пръскало и след това да изкачите основното било на Стара планина и да се спуснете на север към Видимското пръскало. Преходът е дълъг, но ако отделите един уикенд ще останете доволни.

 

Още по темата

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Време е за водопади!:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори