Русия

Европа
Руска рубла (RUB)
От +3 до +12 часа
220 V

Пари и валута в Русия

Официалната валута на Русия е рубла (RUB). Обществото в Русия е свикнало да плаща почти единствено на ръка. Кредитната ви карта няма да ви помогне, тъй като на много малко места из страната приемат кредитни карти - най-вече в Москва, големите търговски центрове и край местата известни с повече туристи. Също така Русия често е смятана за "подозрителна" държава и транзакцията ви може да бъде отказана. Винаги преди пътуване предупредете банката издател на кредитната ви карта, че вероятно ще я ползвате в чужбина. Носете винаги достатъчно пари кеш, но не ги обменяйте преди да стигнете в Русия. В България курсът е по-лош в сравнение с този, който ще получите на място. В Русия е изключително лесно да сдобиете с рубли. Банкомати и обменни бюра има буквално на всеки ъгъл в големите градове. Банките също са вариант за обмяна на пари.

 

Бакшиши в Русия

През последните години се наблюдава, че бакшишът в Русия става все по важно нещо. В повечето ресторанти е прието да се оставят между 10 и 15% от сметката. Точният бакшиш зависи не само от нивото на обслужване, но и от типа на заведението, в което сте. Също така в Русия витае митът за "богатия чужденец (и турист като цяло)" и често от западняците и туристите се очакват по-големи бакшиши. За бакшиша в Русия е важно да знаете, че не трябва да е нито много малък, нито много голям. Най-добре е да закръглите сметката нагоре или да дадете няколко рубли, ако сметката ви е по-малка. На таксиметровия шофьор и вашият гид оставяйте около 300 рубли на ден. В хотела оставяйте около 40-50 рубли на ден за камериерката.
 

Говорими езици в Русия

Официалният език в Русия е руски, макар че в някои области и автономни републики като официални са признати и местните езици. Това не трябва да ви притеснява, тъй като руският се знае от всеки, дори и в затънтените части на Русия. В големите градове и в туристическите райони и лесно да откриете някой, който да говори английски, особено от по-младата част на населението.

 

Щепсели и контакти в Русия

Напрежението в електрическата мрежа на Русия е стандартно е стандартното за Европа - 220V @50Hz. Щепселите и контактите също са типични за Европа и същите като у нас, в България.

 

Часова разлика между България и Русия

Русия е най-голямата държава в света и вероятно е и тази с най-много часови зони. Територията й се простира по протежението на цяла Азия и лежи на цели девет часови пояса. Основната територия на Русия е разположена от UTC+3 до UTC+12. Столицата Москва и Санкт Петербург са разположени в UTC+3, което прави разлика с България от точно един час.

 

Още информация за Русия:

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Русия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори