Югоизточна азия

Площ на Югоизточна Азия: 5 000 000 кв. км.

Насление на Югоизточна Азия: около 620 млн. души

Индонезия е държавата с най-много мюсюлмани в света - около 225млн. души

Това е една от най - земетръсните зони в света

В Индонезия се намира вулкана Кракатау - причинител на едно от най-чудовищните изригвания в писмената история

Кулите Петронас - най-високите сгради в света между 1998г. и 2004г.

Тук се намира и най-дълбокото място на Световния океан - Марианската падина (11 000 м. дълбочина)

Трудно моге да се опише екзотиката на Югоизточна Азия в няколко изречения. Когато стане дума за "екзотична почивка", хората най-често се сещат за остров Бали и Тайланд. Сравнително евтини почивки, също са в плюс за този регион. Разликата в цените между Югоизточна Азия и други екзотични места идва най-вече заради по-ниски стандарт на живот, който неминуемо води до по-ниски цени на предлаганите услуги и пребиваване като цяло. Разбира се, това не важи за всички курорти и хотели. След опостушителното земетресение в Югоизточна Азия през 2004 г и съпътстващото го цунами, малко хора очакваха засегнатите държави да се съвзем скоро. Интересното е, че едва година-две след това в едни от най-силно засегнатите и разрушени райони на Тайланд и Индонезия няма дори и помен от каквото и да било природно бедствие!

Това, с което ще запомните Югоизночна Азия е най - вече страхотното отношения на местните хора, както и уникалната флора и фауна.

История на Югоизточна Азия

Определено историята не е нещото, което кара туристите да пристигат в тази част на света и да е основното нещо, което движи туризма. За разлика от останалата част на Източна Азия, прави впечатление, че държавите в Югоизточна Азия са главно с мюсюлманско вероизповедание. Защо? Отговорът е прост. През Средновековието, арабските мореплаватели пътуващи до Малайзия и Индонезия с търговска цел донасят ислямското учение по тези земи. С годините тази религия се утвърждава и в наши дни може да се каже, че около 40% от населението на Югоизточна Азия са мюсюлмани. Изключение правят държавите от континенталната част - Виетнам, Бирма, Камбоджа, Лаос, Тайланд, които са главно будисти, както и Филипините, които, изненадващо са почти изцяло с християнско население. Цялата тази смесица от религии би причинала множество противоречия в други краища на света, но не и тук. Хората учудващо добре и с разбирателство съжителстват помежду си, макар да изповядват съвършено различни религии. На много места из Югоизточна Азия може да се забележи как храмовете на различните религии са буквално един до друг, без да има какъв и да е проблем между хората в района.

Разбира се и този регион не се е разминал без конфликти. На територията на днешна Камбоджа се е намирала една от най-великите империи в региона - Кхмерската империя. В по - ново време най - големият конфликт определено е Виетнамската война. Водена през 60те и 70те години на 20ти век, между Северен Виетнам (Комунистически Виетнам) от една страна и Южен Виетнам и САЩ от другата. Виетнамската война завършва с победа за Виетнам, което води до налагане на комунистическо упраление над цял Виетнам. Въпреки победата, Северен Виетнам има големи човешки загуби и разрушения.

Като цяло военни действия в този регион с водят още от Втората световна война, заради Японските интереси в Югоизточна Азия. През този период Японската империя влиза победоносно в повечето държави и настъплението й стига почти до Австралия. В крайна сметка с развитието на войната са изтласкани обратно.

Войни с водят и между държавите искащи независимост (Бирма например) и бившите колониални управляващи - Франция.

География на Югоизточна Азия

На север Югоизточна Азия граничи с Китай, на изток с Индия и Индийския океан.На юг се намира Австрания а на изток - Тихия океан. Климатът е тропически, екваториален. Характеризира се с изключителна висока влажност и високи температури. Температурите в тази част на Азия са високи, но постоянни през годината - не се наблюдават големи температурни разлика, както е например в Европа и Северна Америка.

Какво може да видим в Югоизточна Азия?

Това, заради което си струва най-много да посетим Малайзия, Индонезия и тн., определено са екзотичните тропически плажове! Курортите са на много високо ниво и определено това е мястото за вас, ако сте любител на спокойствието и спа процедурите. Интересни са и историческите паметници и историческото наследство останало от империите, владеещи тези земи. Едно от най-посещеваните от туристите място от този тип е градът на Кхмерската империя - Ангкор Ват.

Голяма атракция за туристите е Малайзия и по-специално малайзииските тропически острови и столицата Куала Лумпур. В Куала Лумпур се намират Кулите Петронас - едни от най - високите сгради в света днес и за кратко най - високите сгради в света. В почивката си, можете да включите и обиколка до тропическите, коралови острови Лангави. Сингапур е една също много примамлива дестинация. Заедно с Дубай, двата града са смятани за едни от най - сигурните и чисти градове в света. Сингапур е град - държава, намиращ се почти на екватора. Най - големите забележителности са островът Сентоса, както и Сингапурския Летец - най - виското виенско колело в света.

Продължавайки на юг, несъмнено стигаме до перлата на Югоизточна Азия - остров Бали. Бали е островът мечта за хората, желащи спа процедури и отдих! Плажовете на Бали са като тези тропически плажове, които всички сме виждали по телевизията - чисти, спокойно и с много тропическа растителност. Интересното на о. Бали е, че хотели са достъпни както за хора с малки възможности така и за по-заможни туристи.

 

С какво можем да отидем до Югоизточна Азия или да я обиколим?

Отдалечеността на Югоизточна Азия и по - специално остров Бали, ги правят доста трудно достъпни. Може би най - прекия път да стигнете до там е през Истанбул и след тва със серия от прекачвания от Дубай и Малайзия / Индонезия. След като пристигнете в Малайзия или Индонезия, туристите могат да стигнат до крайната дестинация на почивката чрез кратки вътрешни полети. Много острови почти на 100% ограничават пътуването да се случва главно чрез самолети. До остров Бали може да се стигне със самолет както от Индонезия, така и от Малайзия. Най - удобно е през Джакарта, столицата на Индонезия. Автобусите се използват изключително рядко, като главната им употреба и за туристически обиколки, както и кратки пътувания във вътрешността на съответното място.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Югоизточна азия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори