Бруней

Югоизточна азия
Брунейски долар (BND)
+6 часа
240V

Султанство Бруней, както е официалното название на тази страна, се намира в остров Борнео в Югоизточна Азия. Тази малка държава е изцяло заобиколена по суша от Малайзия е една от най-богатите страни в света, поради откритите залежи на петрол и природен газ. Ако мислите да организирате почивка в Бруней ще бъдате приятно изненадани от тази страна. Въпреки, че е мюсюлманска държава, контролът не е толкова стриктен, колкото мислят чужденците. Всъщност, страната е изключително спокойна и подходяща за почивка. Атракциите не са много, но все пак сте отишли на почивка, така че хубавите плажове в случая са по - важни. На около 27 километра от столицата Бандар Сери Бегаван е плажът Муара. Муара е изключително спокойно място – перфектно за семейства с деца или просто търсещи спокойствие. По брега има много места за пикник, както и забавления за деца. На около 10 минути път от Муара се намира друг страхотен плаж – Сераса. Сераса е основна дестинация за любителите на адреналина и водните спортове. На Сераса се има цял комплекс за водни спортове, предлагащ на туристите уиндсърфинг, водни ски, каяк и много други.

Ако все пак искате да разгледате градовете на Бруней, посетете по време на почивката ви Бандар Сери Бегаван. В Бандар Сери Бегаван ще имате възможността да се отдадете на пазаруване и разглеждане на местната архитектура. Най-популярните атракции в Бандар Сери Багаван са джамиите и намиращите се в покрайните на града селища от наколни жилища.

 

Пари и валута в Бруней

Валутата в Бруней е Брунейски долар, също известен като Брунейски рингит. Брунейският долар е обвързан с валутен борд със сингапурския долар. В Бруней е повече от лесно да обмените пари - почти на всеки ъгъл има обменно бюро или банкомат. Разпространено е и разплащането с кредитни карти.

 

Бакшиши в Бруней

Даването на бакшиш не е разпространено в Бруней и местните не го очакват то вас. Често в ресторантите бива добавена 10% такса за обслужване.

 

Говорими езици в Бруней

Официалният език в Бруней е малайски. Навсякъде из страната е разпространен и английският.

 

Щепсели и контакти в Бруней

Напрежението в електрическата мрежа на Бруней е 240V при 50Hz. Използват се щепсели и контакти по британски стандарт - щепсели с три крачета. Преди да заминете за Бруней се снабдете с подобен тип накрайник.

 

Часова разлика между България и Бруней

Часовата разлика между Бруней и България е +6 часа. Няма лятно часово време в страната.

 

Още информация за Бруней

  • Виза за Бруней: Не е нужна виза за посещение на Бруней за престой до 30 дни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Бруней:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори