Южна Америка

Население на Южна Америка: 387 489 196 души.

Площ на Южна Америка: 17 840 000 кв. км.

Най-висока точка в Южна Америка: връх Аконкагуа в Андите, Аржентина (6962 м.)

Най-ниската точка в Южна Америка е Лагуна дел Карбон (105м. Под морското равнище).

В Южна Америка, на територията на Венецуела се намира и най-високият водопад – водопадът Анхел (979 м.)

Амазонка е най-пълноводната река в света, а според някои изчисления е и най-дългата.

Най-сухото място в света се намира в Чили – пустинята Атакама.

Салар де Уюни, Боливия – най-гоямото соленоводно езеро в света.

Най-високо разположено езеро в света – Титикака, Перу и Боливия (3 812 м.)

Най-високо разположената столица в света е Ла пас, Боливия (3 640 м.)

Южна Америка е четвъртият по големина и петият по население континент в света. Изцяло разположен в Западното полукълбо и почти изцяло в Южното полукълбо. Южна Америка е и континентът с най-малко държави – едва 12. Голяма част от континента е зает от Амазонската джунгла – най-голямата джунгла в света. В Южна Америка, противно на очакванията, се намират и едни от най-големите джунгли в света – Атакама и Патагония. Намират се съответно в Чили и Аржентина, като въпреки суровите условия групи от туристи организират туристически обиколки из тях. В Южна Америка се намират Андите – планинска верига, която пресича целия континент от север на юг. В Андите се намират планинското езеро Титикака – най-високо разположеното езеро в света. В Андите се намират и голям на брой активни и неактивни вулкани, които са част от туристическите обиколки и атракции. Планинските масиви на Андите предлагат на туристите впечатляващи гледки и малки градове, непознати за чужденците.

Бразилия също е примамлива дестинация за почивка. Милиони туристи годишно посещават един от най-големите градове в Южна Америка и БразилияРио де жанейро. Страната, известна с футбола и футболистите, несъмнено е превърнала това в туристическа атракция. В Рио де Жанейро можете да посетите най-известния стадион в света – Маракана, като дори е възможно да гледате мач на живо!

 

История на Южна Америка

Първите следи от заселници са отпреди 15 000 г. Дошли са от Европа и Азия през Беринговия проток през ледниковата епоха, когато Беринговия проход е бил замръзнал и е била налице сухоземна връзка между Евразия (Азия и Европа) и Северна и Южна Америка. След края на ледниковата епоха, тази сухоземна връзка е била нарушена от покачилото се ниво на Световния океан, в следствие от топенето на ледовете. За всички империи и цивилизации в Южна Америка важи това, че са били изключително жестоки с враговете си. Често са били унищожавани цели градове, а пленените жители били поробвани или убивани веднага, или пък пренасяни в жертвоприношение.

Една от първите развити култури е била тази на Норте Чико, датираща около 3000 г. преди Христа. Въпреки че, няма данни да са познавали керамиката, тази култура оставила любопитно историческо наследство - монументи, включващи и примитивни пирамиди. Има свидетелства и за ранни опити за създаване на писменост.

Най-значимите цивилизации са тези на Наска и Инките. И двете империи са оставили исторически забележителности, които озадачават учени, изследователи и туристи до ден днешен. Мачи Пикчу - древния град на инките е забележителност от световна значение, защитена от ЮНЕСКО. Намира се на територията на Перу, високо в Андите. Градът е бил изоставен след колонизирането на Южна Америка от европейците. Тъй като Инките не са развили писменост, няма писмени доказателства защо точно градът е бил изоставен от обитателите си. Най-популярните теории са, че Мачу Пикчу е бил нещо като курорт за елита на инките, с много малко обитатели и то не през цялата година. Друга теория твърди, че населението на Мачу Пикчу е било покосено от едра шарка - болест, пренесена от конкистадорите (колонизаторите на Централна и Южна Америка) и към която европейците били изградили вече имунитет.

През 16ти век започнало колонизирането на Южна Америка главно от Португалия и Испания. Ресурсите на континента били ограбвани и изпращани в Европа, а местното население е било поробвано. При сблъсъка между европейците и империите от Новия свят, независимо дали в Северна или Южна Америка, става ясна голямата разлика в развитията между тях и европейските империи. Докато местните индианци воювали с примитивна оръжия като прашки, лъкове и копия, конкистадорите използвали пушки и артилерия. Не отнело много време на Португалия и Испания да започнат експлоатацията на местното население.

Португалия получила само една колония, но пък затова тя била най-голямата от всички, заемаща близо 50% от континента. Тази колония е Бразилия и до ден днешен е единствената португало-говоряща държава в Южна Америка. Останалите държави (днешните Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела, Перу и Парагвай) станали част от Испанската империя.

Въпреки че отдавна никоя държава от Южна Америка не е колония, всички те имат много тесни търговски и политически отношения с бившите си колонизатори.След падането на колониалния режим има няколко вътрешни войни, главно между Перу, Боливия и Чили.


География на Южна Америка

Южна Америка, както и Северна Америка, е отделена от останалата част на света. На север граничи със Северна Америка, като от няколко десетилетия са разделени от човека чрез Панамския канал, намиращ се в Панама. На изток граничи с Тихия океан. Макар Великденския остров да се намира под административния контрол на Чили, е част от Океания. На запад граничи с Атлантическия океан, а на юг граничи в много тясна ивица с Антарктида. Южна Америка и по-точно Аржентина са едни от малкото отправни точки, по света, от които можете да стигнете до Антарктида.

 

Какво може да видим в Южна Америка?

Може би най-вълнуващата туристическа дестинация за почивка в Южна Америка е Рио де Жанейро. Многомилионният бразилски град предоставя на посетителите много туристически атракции. Най-известните от тях са Захарната глава, Статуята на Исус Христос и Маракана. Също така можете да се качите на хеликоптер и да разгледате Рио де Жанейро от високо. На разположение имате няколко варианти за маршрути, в зависимост от това, какви забележителности ще разгледате. На около 50 километра навътре в океана се намират и група острови, също посещавани от туристите.

Към почивката си в Бразилия освен в Рио де Женайро можете да отидете до водопадите Игуасу, намиращи се в южната част на Бразилия, на границата с Аржентина. Водопадите се намират на изключително живописно място насред джунглата, около река Парана.

Ако организирате почивка в Аржентина, задължително трябва да посетите столицата Буенос Айрес. Голяма част от населението на Аржентина са потомци на европейци и това е причината градовете да имат европейска архитектура. Тук е родината на тангото, като в някои туристически обиколки се предлага и посещение на танго шоу.

Чили и Перу също са популярни дестинации за почивка. Най-интересното място, което може да посетите са Великденските острови, намиращи се в Тихия океан. Също така има острови, на които можете да видите на живо пингвини. В Перу главната атракция е Мачу Пикчу – забравеният град на инките. В Перу се намира и най-високо разположеното плавателно езеро в света – Титикака. Основния проблем в Перу е надморската височина. Ще ви се наложи да се климатизирате към големите височини, преди да започнете да се изкачвате към живописните кътчета на Андите. Една почивка там би ви се отразила наистина прекрасно на здравословното състояние, стига веднъж да привикнете към голямата височина.

 

Как може да стигнем до Южна Америка или да я обиколим?

В зависимост от отправната точка и крайната дестинация за почивка в Южна Америка съществуват няколко варианти. Директни полети има от Париж, Франция до Рио де Жанейро, Сао Паулу и Буенос Айрес. От Северна Америка има полети от Маями, Лос Анжелис. Ако желаете почивка в Перу, Боливия или Чили, директни полети има от Европа до столиците им, съответно: Лима, Ла Пас и Сантяго.

Тъй като голяма част от континента е заета от джунгла, това го прави изключително трудно достъпен по земя. Бразилия има изключително добра система от вътрешни самолетни полети. Голяма част от бразилците пътуват между градовете със самолети, дори за работа. Веднъж стигнали до мястото на вашата почивка, можете да разчитате на коли и автобуси, но неорганизираното междуградското пътуване не е много препоръчително, особено в Бразилия. Много от местните екскурзоводи предлагат на туристите посрещане на летището и изпращане до хотела им, което е изключително удобно, особено в мегаполисите като Рио де Жанейро, Сао Паулу и Буенос Айрес.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Южна Америка:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори