Уругвай

Южна Америка

Пари и валута в Уругвай

Официалната валута в Уругвай е уругвайско песо (UYU). В първия момент може да се объркате като виждате навсякъде доларовия знак ($), но в Уругвай това означава уругвайско песо, а не щатски долар. Бързо ще свикнете с това, но ако става дума за по-голяма сума питайте за всеки случай. Всъщност, в Уругвай валутата се означава като U$, UY$ или просто с $. Щатските долари се означават с U$S.
 
Най-лесният начин да се сдобиете с песос е от банкоматите. Те са често срещани в Уругвай и може да ги откриете почти навсякъде както в големите, така и в по-малките градове. Друг начин е в обменните бюра, които в Уругвай се наричат casas de cambio. Проблемът при тях е, че често предлагат по-неизгоден курс отколкото банкоматите и банките, а и начисляват комисионна.
 
Кредитните карти също са вариант за разплащане в Уругвай. Повечето големи магазини, ресторанти и хотели приемат плащания с карти, а и може да ги използвате за обмяна на пари в банка.
 

Бакшиши в Уругвай

Прието е да се оставя бакшиш в Уругвай. В ресторантите давайте 10% от сметката като бакшиш. В хотела оставяйте по 1 щатски долар (или еквивалентът в песо) за чанта на пиколото и същата сума на ден за камериерката. Обикновено, таксиметровите шофьори в Уругвай не очакват от вас бакшиш, но може да им оставите такъв при добро отношение и по-дълго пътуване. Закръгляне на сметката нагоре или 10-20 песос са напълно достатъчни като бакшиш в Монтевидео. При поръчка на храна може да оставите на доставилия ви бакшиш 10-20 песос. На паркинг оставете 5-10 по желание.

 

Говорими езици в Уругвай

Официалният език в Уругвай е испански. Днешните уругвайци са потомци на европейски имигранти и на места може да попаднете на хора, говорещи и други европейски езици. Испанският в Уругвай е леко модифициран поради същата причина - наличието на голям брой италианци в миналото. В последните години все повече уругвайци изучават английски, но все още е трудно да откриете местни, които да го владеят добре. Преди да потеглите към Уругвай е препоръчително да научите няколко фрази на испански.

 

Щепсели и контакти в Уругвай

Напрежението в електрическата мрежа на Уругвай е 220V @50Hz, което е малко нетипично за тази част на света, но е хубаво за туристите от Европа. Това означава, че може да ползвате вашите електроуреди без специални адаптери и ако купувате уреди от Уругвай няма да имате проблем с използването им обратно в България. Щепселите и контактите са главно като тези в Европа, но на места може да попаднете на специфични контакти с три дупки, по италиански стандарт. За всеки случай може да вземете такъв тип накрайник или при нужда просто да го закупите на място в Уругвай.

 

Часова разлика между България и Уругвай

Уругвай се намира в часовата зона UTC -3 и съвпада с часовата зона, в която се намира близкия Буенос Айрес и Аржентина като цяло. Това означава, че часовата разлика между Уругвай и България е -5 часа. В страната се използва лятно часово време.

 

Още информация за Уругвай:

  • Виза за Уругвай: Не е нужна виза за български граждани при престой в Уругвай, по-малък от 90 дни.
  • При напускане на Уругвай има изходна такса в размер на 31 USD.
  • Престъпността в Уругвай е на ниско ниво. Не са нужни специални мерки за безопасност.
  • Нивото на корупция в Уругвай е най-ниско за Южна Америка.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Уругвай:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори