Европа

Площ: 10 180 000 кв. км.

Население:  около 749 млн. жители

Голяма част от Европа е член на Европейския съюз и Еврозоната, така че най-разпространената валута е еврото, следвано от британската лира и швейцарския франк
Европа е вторият най-малък континент в света след Австралия

Счита се, че името "Европа" идва от финикийска принцеса "Европа" от гръцката митология

Най-малкият град в Европа е Ватикана - едва 0.44 кв. км.

Най-старото обработено желязо е датирано на около 5000 г. и е намерено в България.

Почти в цяла Европа можете да разговаряте на английски.

В цяла Европа, освен във Великобритания колите се движат отдясно.

Най-висока точка на Европа: Елбрус (5642 м.)

Европа с право е наричана "Стария континент". Тук е съсредоточена голяма част от цялата световна история и съответно се намират множество места с историческа и архитектурна стойност, които си заслужават да бъдат посетени. В Европа се намират някои от най-посещаваните градове в света - Париж, Лондон и Рим. В Европа определено е съсредоточен световния културен живот през голяма част от човешката история. Интересно е, че границите между европейските държави не са продиктувани толкова заради географски особености, колкото от политически, исторически и демографски фактори. Големият брой държави и различни култури е създал повод за най-кървавите и тежки войни в историята. Почти във всеки европейски град ще откриете паметници и археологически атракции останали още от времето на Римската империя. По нашите земи се намират множество антични тракийски градове и гробници.

 

История на Европа

Доказано е, че Европа е населявана от дълбоко древност, като свидетелства за това са най-старото ковано злато в света, древните селища и останки от хора, датирани отпреди над 40000 години. Както споменахме по-горе, голяма част от световната история се е случила точно тук - в Европа. Едни от най-великитe империи, държави и цивилизации са се зародили в Европа. Това несъмнено довежда до едни от най-големите конфликти познати на човека. От най-древни времена в Европа са се водили войни, като последната голяма война е и най-кървавата в историята - Втората световна война. Впрочем и двете световни войни започват именно на Стария континент и впоследствие въвличат останалия свят. Любопитен е фактът, че Швейцария е държавата, която не е водила война от над 200 години, въпреки че се намира почти в центъра на Европа. Европа е и родината на най-големите мореплаватели и откриватели в света. През Средновековието големите европейски империи (Испания, Португалия, Италия, Франция, Холандия и Великобритания) предприемат десетки морски и околосветски пътешествия, в търсене на преки пътища до Индия, която по това време е основен износител на стоки към Европа и е под владението на Британската империя. По време на тези пътешествия, обаче биват открити континентите на Австралия и Океания и най - вече Северна Америка, наречена "Новия свят". В последствие тези земи са колонизирани от европейците и използвани дълги години за доставки на роби и ресурси. В един период от историята Британската империя владеела 1/4 от познатия по това време свят.

Ако искате да се отдадете на почивка, в която да разглеждате исторически забележителности, несъмнено Европа е правилното място. Почти всеки голям град може да се похвали с големи паметници, възхваляващи големи победи, научни постижения или бележити хора.

 

География на Европа

Европа граничи на север със Северния ледовит океан и Северния полюс, на запад с Атлантическия океан, на юг със Средиземно море и Африка, а на изток с Азия. Европа се простира от Атлантическия океан до планината Урал в Русия. Европа се намира почти изцяло в умерения климатичен пояс. Южните части на Европа предлагат възможността за една екзотична почивка, докато в Скандинавия можете да опитате друг тип екзотика - спокойни вили и хижи из планините през зимно време.

 

Какво може да видим в Европа?

Определено не може в една статия да се изброят всичките места, които заслужават да се посетят от туристи в Европа. Е, все пак ще можете да видите това в страниците с места и държави в Европа. Определено най-посещаваните места са историческите центрове Рим, Париж и Лондон. Едни от най-посещаваните места в Европа са Айфеловата кула, Триумфалната арка и Лувърът в Париж, Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, както и Венеция в Италия. Ако не сте по обикалянето по исторически забележителности можете да се отдадете на спокойствие и почивка в курортите по Средиземноморието и Черно море. Френската ривиера и Палма де майорка са предпочитано място за заможните и известни хора от цял свят. Гръцките и турските курорти също са места, които предлагат както почивка за по-заможните така и за тези туристи, които са с по ограничен бюджет. Черноморието и по-конкретно българските курорти от десетилетия са се превърнали в нарицателно за "хубава почивка". Поколения руснаци, поляци и други жители на бившия Съветски съюз са отсядали и продължават да посещават курортите ни. В последно време изключително актуални станаха хърватските курорти на Адриатическо море - в Далмация.

През зимата посещавани са зимните курорти на Швейцария, Италия и Австрия в Алпите. Тези зимни курорти са едни от най-известните за зимни спортове и събират почитатели от цял свят. През последните години и родните български курорти започнаха да стават "гореща" зимна дестинация. Вече все повече туристи от Европа предпочитат да прекарат зимата в България, отколкото в алпийските курорти. Една от причините може да е заради по-ниските цени в България, но определно това е нещо, което е от голям плюс за България - възможността както за летен, така и за зимен туризъм.

 

Още забележителности в Европа:

Какво да видим в Париж

 

С какво можем да отидем до Европа или да я обиколим?

Първата част от въпроса определено не важи за българите, намиращи се тук, в България. Все пак да се стигне до Европа не е трудно. Полети има от всяка точка на света, като главните точки, от които можете да пристигнете в Европа са Париж, Лондон и Истанбул. Европа има може би най-развитата инфраструктура откъм автомагистрали и влакови линии в света, което прави възможно пътуването и обиколката й да станат дори с личния автомобил или пък с автобус. Екскурзиите с автобус са значително по - евтини от тези с въздушен транспорт, но много туристи предпочитат да пътуват със самолет до най-близката дестинация в Централна Европа и оттам да използват рент-а-кар или да вземат влак до крайната дестинация на пътуването им.

През зимата е възможно да възникнат проблеми със самолетния транспорт, така че бъдете готови за това, ако планирате зимна почивка в Централна Европа.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Европа:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори