Най - посещаваните места в Италия

  1. Рим

Италия

Европа
Евро (EUR)
-1 час
230 V

Италия – една от най-вълнуващите дестинации за почивка в Европа. Започвайки от романтичната Венеция, минавайки през красотата на Италианските Алпи и завършвайки с Вечния град – Рим. Само ако проследим историята на Италия ще стигнем хилади години назад – до едни от най-известните паметници в света. Рим е градът с най-голямо историческо наследство в Европа и напълно заслужено носи прозвището „Вечният град”. Посетителите му могат да видят чудесата на Римската империя – една невиждана култура и технология за онова време. По време на вашата почивка в Рим, вярваме, че ще пожелаете първо да посетите Колизея – най-големият и красив амфитеатър в света. Това чудо на римските архитекти и строители е побирало в разцвета си близо 50 000 посетители, като основната му цел е била просто – забавление. За разлика от днешните стадиони, в Колизея са се разигравали гладиаторски битки, пресъздавали са се велики битки, както и за екзекуции. През вашата почивка, ако искате да опознаете по-добре Рим трябва да започнете от Форум Романум, продължавайки към Колоните на Адриан и Пантеона. Естествено почивката ви в Рим няма да приключи само с обиколката на тези заележтелности – въпреки своята внушителност Рим е само малка част от това, което може да видите в Италия.

Нека поемем на север за да стигнем до Венеция – един от най-известните градове и морски курорти в Италия. Венеция е най – известна със своите канали и гондоли. Много двойки избират Венеция за почивка по време на медения си месец или за самата сватба. Наш съвет е да не очаквате прекалено много от гондолите и Венеция, тъй като в последните години (или даже десетилетия) това се е превърнало повече в бизнес. На около 115 километра в западна посока се намира Верона – „Градът на Ромео и Жулиета”. Верона е известен освен това и с хубавото си вино и намиращото се наблизо езеро Гарда, по – известно като Лаго ди Гарда. Лаго ди Гарда е най-голямото езеро в Италия  и ако му отделите внимание през вашата почивка в Италия, то ще станете свидетели на едни от най-прекрасните гледки в Европа.

 

Пари и валута в Италия

Официалната валута в Италия е евро. Може да обменяте пари чрез банкомат, в банка или обменно бюро. Избягвайте да обменяте пари на летището - курсът не е толкова добър. Плащането с кредитна карта е разпространено в Италия.

 

Бакшиши в Италия

Даването на бакшиш в Италия не е задължително, но този жест би зарадвал много обслужващият ви персонал. В ресторантите, най-добре закръглете сметката нагоре. Ако сте изключително доволни от яденето или обслужването добавете няколко евро. В Италия не е разпространено даването на бакшиш на таксиметровите шофьори, но е би се приело добре, особено ако шофьорът ви помогне с багажа. В хотела също оставете 1-2 евро при помощ. Италия има закон, според който трябва да пазите касовите бележки.

 

Говорими езици в Италия

Официалниат език в Италия е италианск. Голяма част от италианците разбират и говорят добър английски, особено около историческите забележителности и Рим. В Северозападна Италия, някои говорят и френски.

 

Щепсели и контакти в Италия

Електрическата мрежа в Италия е с напрежение 230V, при 50Hz честота. Освен стандартните за България щепсели и контакти, в Италия се използват и такива от италиански тип - три крачета едно до друго. Такива се използват често и в Северна Африка. Нужно е да носите накрайник, като лесно ще намерите такъв и в Италия.

 

Часова разлика между България и Италия

Часовата разлика между Италия и България е -1 час. В Италия има лятно часово време.

 

Още информация за Италия

  • Виза за Италия: Не ви е нужна виза или задграничен паспорт за посещение на Италия
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Италия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори