Съвети за Мадрид

  • Температурите в Мадрид през лятото са много високи. Винаги носете с вас вода.

Полезно за Мадрид

  • За предпочитане е да използвате метрото на Мадрид, за да се придвижвате из града. Първо, в метрото е прохладно и второ трафикът в столицата може да е ужасен.

Времето

Карта на Мадрид

Зареди картата

Мадрид

Мадрид е столицата на Испания и най-големият град в страната. По брой на населението Мадрид е и на трето място в Европа. Въпреки това, не е известен сред туристите като голяма туристическа дестинация. Мадрид е известен сред туристите с богатото си културно и историческо наследство, което може да бъде видяно навсякъде из града. Испанската столица се слави и с буйния си нощен живот - топлият климат в Испания явно предразполага за безкрайни забавления в големите градове и курорти из страната.

 

Най-добрите места за настаняване в Мадрид

Мадрид, живописната столица на Испания, предлага разнообразни квартали за всеки тип пътешественик.

  • За тези, които търсят исторически и културни преживявания, Сол и Гран Виа са перфектни, предлагайки лесен достъп до популярни места и оживен нощен живот.
  • Любителите на изкуството трябва да обмислят настаняване близо до Пасео дел Прадо, за да бъдат наблизо до известни музеи като Прадо и Тисен-Борнемиса.
  • Ако модерните бутици и хип кафенета са вашето нещо, Маласаня или Чуека предлагат жив, младежки дух.
  • За по-спокойно и резиденциално изживяване изберете Саламанка или Чамбери, известни със своите елегантни улици и изискана атмосфера.
  • Накрая, Ла Латина е страхотно за тези, които се наслаждават на очарователни стари улици и оживен пазар в неделя.

 Всяка област предоставя уникален отрязък от живота в Мадрид и гарантира незабравим престой. Избери нощувка в Мадрид от тук.

Какво да видим в Мадрид? Големите забележителности в Мадрид

 

Кралския дворец

Испания е монархия и кралското семейство има редица дворци и резиденции из цяла Испания. Кралският дворец в Мадрид е резиденцията на Краля на Испания в столицата, но той рядко пребивава за дълго там. Дворецът е построен през далечната 1755 г., на мястото на стара крепост от десети век. Площта му е 135 000 квадратни метра и разполага с около 2800 стаи. Тези цифри поставят Кралския дворец в Мадрид на първо място сред най-големите дворци в Западна Европа. В днешно време дворецът е сред големите забележителности в Мадрид. Смятан е за една от емблематичните и красиви сгради в града, заради своята прекрасна архитектура и множеството интересни и ценни предмети, които могат да бъдат разгледани вътре. Кралския дворец в Мадрид е затворен за посетители, когато се провеждат официални церемонни. През останалото време работи от 9:00 до 17:00 часа, от понеделник до събота, а в неделя работното време на Кралския дворец е от 9:00 до 15:00 часа. Неделното работно време важи и по време на празнични дни.

 

Пуерта дел Сол

Пуерта дел Сол е площад в Мадрид. Ако трябва да сме точни - Пуерта дел Сол е най-известният площад в столицата. В превод от испански, името му значи "Врата на Слънцето". Намира се в сърцето център на града и е сред най-посещаваните забележителности в Мадрид. Близо до него се намира и друг централен площад - Плаза Майор. Една от големите забележителности на площада Пуерта дел Сол е, че на него се намирания Нулевия километър на Испания. Това е точка, в географския център на Мадрид, от който започва мереното на разстоянията на всички магистрали и големи пътища в Испания. Край малката плоча е почти винаги пълно от туристи, желаещи да заснемат Нулевия километър или да стъпят върху центъра на града. В центъра на площад Пуерта дел Сол се извисява статуя на крал Карлос III, възседнал кон. Площадът е сред любимите места на жителите на Мадрид за среща и също така е пресечна точка на градския транспорт в града.

 

Плаза Майор

Плаза Майор е другият голям площад в Мадрид освен Пуерта дел Сол. Както казахме, двата площада са съседи - намират се едва на няколкостотин метра един от друг. Има спор кой от двата площада е по популярен сред туристите, но каквато и да е истина и двата са основна забележителност в Мадрид. По площада са пръснати множество кафенета и малки ресторанти, както и магазини за сувенири. Плаза Майор е заобиколен от всички страни с красиви сгради, с испанска, старовремска архитектура, а в центъра му стои бронзова статуя на крал Филип III, издигната през далечната 1616 година. По време на управлението на Филип III e изграден и самият площад.

 

Карта на Мадрид - Плаза Майор, Кралския дворец и площада Пуерта дел Сол

Карта на Мадрид. В зелено са отбелязани: 1. Площад Пуерта дел Сол; 2.Плаза Майор; 3. Кралския дворец в Мадрид. В червено е отбелязан: 4. Музея Прадо.

 

Други забележителности в Мадрид

 

Сантяго Бернабеу

Сантяго Бернабеу е стадионът на най-титулувания отбор в Испания и Европа - Реал Мадрид. На него Реал Мадрид играе домакинските си мачове, а когато дойде време за дербито им с Барселона (известно още като Ел Класико), хиляди фенове на футбола от цял свят се стичат в Мадрид и на Сантяго Бернабеу да гледат срещата на живо. Имайте предвид, че е изключително трудно да се сдобиете с билети за Ел Класико. Когато няма мач на Реал Мадрид, Сантяго Бернабеу е достъпен за туристи. В него може да разгледате музея на клуба, с богатата му колекция от трофеи, фланелки на най-големите звезди на Реал и още други интересни неща. Туристи се допускат и до трибуните, до залата за пресконференции и дори до скамейките, на които стоят играчите и треньорите на Реал Мадрид по време на футболните срещи.

 

Музеят Прадо

Прадо е музей в Мадрид, в който са изложени едни от най-значимите творби на изобразителното изкуство. През 2011 г. Прадо е посетен от 2.9 милиона туристи, което го прави в един от най-посещаваните туристически обекти освен в Мадрид и Испания, ами и в целия свят. Прадо е задължителна спирка за всички почитатели на изобразителното изкуство и красивите картини. Музеят Прадо е отворен всеки ден, освен при някои национални празници. Работното му време от понеделник до събота е от 10:00 до 20:00, а в неделя затваря в 19:00. Може да разгледате Прадо безплатно от понеделник до събота, след 18:00 часа. От този час входът е свободен, но имайте предвид, че се извиват големи опашки и трябва да сте пред входа поне от 17:00, ако искате да влезете. Имайте предвид, че ще имате едва 2 часа за разглеждане, което е изключително малко за толкова голям музей. Цената на билет за Прадо, към април 2013 г., е 14 евро за възрастни.

 

Фламенко

Ако искате да почувствате истинския ритъм на Испания, трябва задължително да се докоснете до фламенкото. Фламенкото е испански танц и музикален жанр, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Произходът му е от областта Андалусия, но в днешно време е популярен из цяла Испания. Вечерта из испанската столица има много места, на които се провеждат фламенко шоута. На испански, местата за провеждане на фламенко шоу се наричат "таблао". Едно от най-известните таблао в Мадрид е Корал де ла Морейра (Corral de la Moreria). Намира се в центъра на Мадрид и е предпочитано място от гостите на града. Докато гледате и се забавлявате на фламенко представленията, на ваше разположение ще е богато меню от типични за Испания ястия и напитки. Разбира се, из Мадрид има още много таблао, които също предлагат добро обслужване и добри фламенко танци и даже може би на по-добри цени.

 

Карта на Мадрид - Сантяго Бернабеу, Музея Прадо и централната част на Мадрид

Карта на Мадрид. В зелено са отбелязани: 1. Стадионът на Реал Мадрид - Сантяго Бернабеу; 2. Музея Прадо. В червения правоъгълник (3.) е отбалязано местоположението на горната карта.

 

Пазаруване в Мадрид

Мадрид е огромен град, в който може да прекарате и месеци, без да сте го разгледали напълно. Вече знаете горе -долу как би протекло ежедневието на един турист, който за едва няколко дни в града- през деня разглеждане на музеи и забележителности в Мадрид, а вечерта фламенко или разходки по нощните булеварди на столицата. Ами пазаруването? Мадрид изобилства от места за пазаруване - големи молове, както и самостоятелни магазини на най-престижните световни марки. Имайте предвид, че Мадрид е най-вече исторически град и макар да има скъпи молове и търговски центрове, малките семейни магазинчета често могат да бъдат видени. Най-добре е да отделите време както за обиколка както на търговски центрове, така и на главните улици на града и малките магазинчета. Все пак молове може да видите в всеки голям град в света, докато уличните магазини носят културата на съответния град. Ако искате да купите сувенири, също ще може да откриете лесно подходящи магазинчета - потърсете около големите градски площади - Плаза Майор и Пуерта дел Сол.

 

Кога е най-подходящото време да посетим Мадрид

Климатът в цяла Испания е топъл и това се отнася и за столицата Мадрид. Най-топлите месеци от годината са юли и август, когато температурите често надвишават 30 градуса. През двата месеца валежите в столицата са най-малко, което означа, че климатът в Мадрид по това време на годината е изключително сух. Най-студените месеци са декември и януари. Времето в Мадрид прилича много на това в София и повечето градове в България. Най-подходящото време за посещение на Мадрид е през месеците април-юни, септември и октомври. Тогава температурите варират около 22-25 градуса и ще избегнете големите жеги в града.

 

Как да стигнем до Мадрид?

Най-добрия начин да стигнете до Мадрид е чрез самолет. Има редовни, а отскоро и ниско бюджетни полети (low-cost) между България и Мадрид. Полети до Мадрид има от всички големи летища в Европа. Друг начин е да стигнете чрез автомобил. Ако сте на почивка в Португалия, пътят до Мадрид е едва няколко часа. Всички останали големи градове в Испания са свързани с хубави магистрали с Мадрид, така че дори и да сте в друг град спокойно може да отидете до столицата с кола.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Мадрид:

Съвети за Мадрид

  • Температурите в Мадрид през лятото са много високи. Винаги носете с вас вода.

Полезно за Мадрид

  • За предпочитане е да използвате метрото на Мадрид, за да се придвижвате из града. Първо, в метрото е прохладно и второ трафикът в столицата може да е ужасен.

Времето

Карта на Мадрид

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори