Турция

Европа
Турска лира (TRY)
Няма
230 V

Пари и валута в Турция

Официалната валута в Турция е Турска лира. Лесно може да обмените лири и в Турция, като най-добре го правете в обменни бюра и банки. В много бижутерии също обменят пари. Избягвайте да обменяте валута на летищата в Турция, тъй като курсът не е изгоден. При теглене на пари от банкомат, ще ви бъдат дадени лири. Кредитните карти са разпространени в курортите и големите градове из Турция. През 2005 г. турската лира е деноминиран, като премахнати три нули. Ако в Турция ви предложат стари банкноти (с милиони) - ги откажете.

 

Бакшиши в Турция

Думата "бакшиш" е с турски произход. Прието е в Турция да се оставя бакшиш в размер на 10% в ресторантите и други заведения. В хотела може да оставите дребни пари на камериерката. Таксиметровите шофьори в Турция не очакват от вас бакшиш, но може да им дадете такъв, като закръглите сметката нагоре.

 

Говорими езици в Турция

Официалният език в Турция е турски. Сред младежите, както и в курортите, английският е широко разпространен. С някои хора може и да се разберете на други европейски езици. Имайте предвид, че в Турция има и друга крайност - да не ви разберат изобщо на друг език. Край граничните с България райони, може да попаднете на българи или турци, разбиращи български. Колкото по-наизток в Турция отивате, толкова намалява шансът да ви разберат на друг език, освен турски. Най-добре е да научите основни турски фрази, цифрите и да носите разговорник докато сте в Турция.

 

Щепсели и контакти в Турция

Напрежението в електрическата мрежа на Турция е 230V, 50Hz. Щепселите и контактите в Турция са същите като у нас. Не са ви нужни адаптери или накрайници.

 

Часова разлика между България и Турция

Няма часова разлика между Турция и България. В Турция има лятно часово време.

 

Още информация за Турция:

  • Виза за Турзия: Не е нужна виза за български граждани при престой, в Турция, по-малък от 90 дни.
  • По време на големия мюсюлмански празник Рамазан, в Турция банките на работят.
  • Не влизайте в джамия в Турция, докато има богослужение. Изчакайте го да приключи.
  • В някои джамии в Турция снимането е забранено. Не снимайте и хора, докато се молят.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Турция:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори