Съвети за Самуиловата крепост

  • Задължително носете с вас фотоапарат и отделете достатъчно време не само за разглеждане на Самуиловата крепост, ами и кратък отдих сред природата.

Полезно за Самуиловата крепост

Времето

Карта на Самуиловата крепост

Зареди картата

Самуиловата крепост

Самуиловата крепост е част от 100 те национални туристически обекта в България. Може да се каже, че е сред най-отдалечените и усамотени забележителности в България. Самуиловата крепост се намира дълбоко в югозападната част на България, почти до границата с Македония. Заобиколена е от няколко страни от планините Беласица и Огражден. От нея се открива идеална гледка към долината, което е логично, предвид това, че става дума за средновековна крепост. Крепостта е построена преди около 1000 години, по времето на Първото българско царство, под управлението на цар Самуил. Смята се, че крепостта е изиграла важна роля при голямата битка между България и Византия, близо до село Ключ. Битката, известна още като Беласишка битка, е тежко поражение за България. След нея византийският император Василий II пленява и ослепява 14 000 войници на цар Самуил, като на всеки 100 оставя 1 едноок водач. Заради това си деяние императорът става известен в историята като "Българоубиец". Битката се смята за началото на края на Първото българско царство.

 

Какво представлява Самуиловата крепост

Преди хилядолетие Самуиловата крепост е била само една брънка от голяма отбранителна система. В днешно време не е останало много от средновековните фортификации, но археолозите са успели да възстановят част от крепостта на предполагаемото й местоположение. През 1982 година Самуиловата крепост става част от Националните паркове-музеи на България. Паметникът на Самуил и наблюдателницата са построени в типичен комунистически стил, който може да бъде видян в зданията и паметниците из цялата страна, строени в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век.

Самуиловата крепост представлява малък, но просторен парк с хубави павирани пътеки и пейки. Над красивите пейки има дървени навесчета, а пътеките ще ви отведат до всички интересни части на крепостта.  Точно до входа се намира живописната река Струмешница, която е красива през всички сезони, върху която е построен железен мост. Малко след като го преминете ще видите и паметника на цар Самуил. Като проследите павираните пътеки ще достигнете и до наблюдателницата. Ще я разпознаете от четирите бетонни пилони, които се виждат отдалече. До нея се намира малка постройка, която е отворена за посетители. Вътре може да видите част от разкопките на Самуиловата крепост. Имайте предвид, че дори есенно време вътре е страхотна горещина. От наблюдателницата ще видите 360 градусова гледка към околните планини и равнина, а в далечината ще видите и Македония.

 

Лично впечатление за Самуиловата крепост

Смята се, че Самуиловата крепост е сред основните туристически обекти в тази част на България. Въпреки това, заради отдалечеността си и на практика "задънения край" на пътя (границата с Македония) не се радва на туристически поток, който всъщност заслужава. Всеки път когато съм района се отбивам до крепостта. Винаги досега хората, грижещи се за обекта, са били разговорливи и винаги са ни посрещали и изпращали страхотно. Самото място е изключително красиво и спокойно. Човек може да седне на някоя от пейките в Самуиловата крепост и просто да се отпусне. Толкова е тихо, че трудно ще доловите шум, различен от пеенето на птичките или някое жужащо насекомо. Да разгледате музея и всички части на крепостта би ви отнело не повече от 30 минути, но защо да бързате като може да се отдадете на кратка почивка сред природата?

Надявам се с този пътеводител да привлека повече внимание към този туристически обект, останал запазен и непокътнат през последните 2-3 десетилетия и без съмнение заслужаващ вниманието на туристите.

 

Как да стигнем до Самуиловата крепост

Най-близкият град до Самуиловата крепост е град Петрич, което го прави и основния (ако не и единствен) пункт за достигане на забележителността. Крепостта се намира на около 16 километра от града в посока Македония и ГКПП Златарево. Пътят е ремонтиран и хубав и е заобиколен от красиви дървета. Пътуването по него е приятно и спокойно, като през това време може да се насладите на живописните гледки и селца, разположени край него. След около 15 минути каране ще стигнете и до паркинга на Самуиловата крепост. Ясно различим е отдалече и трудно ще се объркате.

 

Карта на пътя до Самуиловата крепоста

Пред вас виждате карта, която ще ви помогне да се ориентирате къде се намира Самуиловата крепост. Най-подходящият изходен пункт е град Петрич, който както вече казахме е на около 16 километра от крепостта-музей. За допълнително улеснение сме подготвили и самостоятелна карта до обекта, която ще откриете в ляво, в секцията Съвети.

 

Карта до Самуиловата крепост от град Петрич.

Точка "А" от картата е град Петрич, а точка "Б" - Самуиловата крепост.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Самуиловата крепост:

Съвети за Самуиловата крепост

  • Задължително носете с вас фотоапарат и отделете достатъчно време не само за разглеждане на Самуиловата крепост, ами и кратък отдих сред природата.

Полезно за Самуиловата крепост

Времето

Карта на Самуиловата крепост

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори