Рила

Рила е планина в Югоизточната част на България и най-известният факт за Рила е, че нейният първенец връх Мусала е най-високият у нас. Със своите 2925 м., Мусала изпреварва гръцкия връх Митикас (от планината Олимп) и първенеца на Пирин - Вихрен (2914м.).  Това прави Рила най-високата планина както в България, така и на целия Балканки полуостров. В Рила са едни от най-живописните езера у нас - Седемте рилски езера и Алековото езеро (по пътя за Мусала), както и най-изкачваните върхове - Мусала, Мальовица, Белмекен. Рила дава началото на най-дългата река у нас - Искър, най-пълноводната Марица, също и на река Места, вливаща се в Бяло море.


Произход на името Рила

Смята се, че името на Рила е с древен произход, като първите сведения идват от тракийско време. Тракийците наричали върха Донука, Дунакс или Доункас. По-късно заел името Роула и впоследствие бил преименувал от славяните на Рила, през 5ти век. На езика им "Рила" означава "водна планина" и доста добре описва планината. В нея има стотици езера и реки, много минерални извори, давайки началото и на част от най-пълноводните реки и в България.

 

Езера в Рила

Рила е дом на над 200 езера. Безспорно най-известни са Седемте рилски езера, част от Стоте национални туристически обекта на България. Седемте рилски езера са и най-посещаваната от туристи езерна група в България. Разбирайки се от името, езерната група е съставена от седем езера, най-високо разположеното е Сълзата (2535м.), а най-дълбокото е Окото - 37.7 м. дълбочина. Леденото езеро е най-високо разположеното езеро не само в Рила, ами и на Балканите. Намира се на 2715м. над морското равнище в подножието на вр. Мусала. Дълбоко е 16 м., а дори през летните месеци е с тънък слой лед на повърхността.

Рила разполага с още един рекордьор. Това е Смрадливото езеро, което е най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров. Площта му е 21,2 хектара и е в централната част на Рила.

 

Други забележителности в Рила

В Рила се намира най-големият манастир в България - Рилският манастир. Разположен е на 117 км. от София и на 38 км. от Благоевград. Рилският манастир съхранява ценни икони и стенописи, както и тленните останки на Св. Иван Рилски. Манастирът разполага и със собствена библиотека. Рилският манастир е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обекта. Манастирът може да бъде посетен всеки ден между 8 и 18 часа, а печат ще получите в музея на Рилския манастир.

В град Сапарева баня е единственият гейзер в континентална Европа. Температурата му е около 103 градуса и е сред големите забележителности на Сапарева баня и Рила.

 

Факти за Рила

  • Рила, със своя връх Мусала (висок 2925м.), е най-високата планина на Балканите.

  • В Рила се намира най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров - Смрадливото езеро, 21,2 хектара площ.

  • В Рила има над 50 върха, над 2000м.

  • Леденото езеро, Рила, е най-високото езеро на Балканите - на 2715 м. височина

  • От Рила извират големите български реки Искър, Места и Марица.

 

Кога е най-подходящото време за туризъм в Рила

Отговорът е прост - в зависимост какво искате да видите в Рила и и какви приключения искате да преживеете. Най-големият поток от туристи е през летните месеци, тъй като снежната покривка пада почти напълно и красотите на Рила са лесно достъпни. На територията на Рила е и Боровец - водещ зимен курорт у нас. Туризмът и планинарството в Рила са предпочитани независимо от сезона. В планината има много зимни маршрути, които си заслужава да бъдат обходени, включително и зимното изкачване на вр. Мусала. През зимата бъдете предпазливи с връх Мальовица, тъй като често там има снежни бури и лесно може да бъде загубен правилния път. През Рила преминават два от европейските туристически маршрути - Е4 и Е8.

 

Още информация за Рила

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Рила:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори