Александър Невски

Храм-паметник Александър Невски се намира в центъра на София и е често посещаван от гостите на града, както и от самите софиянци. Гледайки сградата на Александър Невски на снимка или картичка е лесно човек да бъде пленен от размерите и блестящите златни куполи на катедралата. Стъпвайки на самия площад Александър Невски, вида на храм-паметника е още по-впечатляващ! Александър Невски е построен в началото на 20ти век, а нужните средства били набавени чрез дарения. За място е избрано най-високата част на София по онова време. В днешни дни това, разбира се, далеч не е най-високо място в столицата. Александър Невски е завършен през 1912г., а 8 години по-късно е и осветен.

 

Как да стигнем до Александър Невски?

Храм-паметник Александър Невски се намира на едно от най-достъпните места за туристи в града. В близост се намират и други софийски забележителности - паметникът на Цар Освободител, паметникът на Незнайния войн, Царският дворец и улица Георги С. Раковски. На ул. Георги С. Раковски се намира спирка на тролейбус №9, а от срещуположната страна е спирката на тролейбусите с номера 1,2,4 и 11 - спирката се намира между Софийският университет Св. Климент Охридски и паметникът на Васил Левски. В близост е и метростанция "СУ Св. Климент Охридски". Слизайки на една от изброените спирки може да обиколите наведнъж част от най-интересните забележителности в София.

 

Карта на София: Александър Невски и други забележителности в София

Карта на София: В зелено е отбелязан: 1. Александър Невски. С червено са отбелазяни: 2. Света София; 3. Паметникът на Васил Левски; 4. Софийският университет "Св. Климент Охридски"; 5. Народното събрание; 6. Градинката пред Народния театър Иван Вазов.

 

 

Други забележителности на София край Александър Невски

Освен гореспоменатите забележителности, край Храм-паметник Александър Невски може да видите и още интересни за туристите места. На няколкостотин метра е площад Народно събрание. Ако пък пресечете ул. Георги С. Раковски ще навлезете в Царската градина, която се намира на гърба на бившия Царски дворец (Националната художествена академия). Точно до него е и Националния природонаучен музей, където ще откриете богата експозиция от различни области на науката. Между Александър Невски и Природонаучния музей е Руската църква. Диагонално срещу нея е градинката "Кристал" и паметника на Стефан Стамболов. На същото това място Стефан Стамболов е бил убит през 1894г.

На две преки от Александър Невски в посока бул. Дондуков е Националната опера. Малко известен факт е, че точно до площад Александър Невски е и гроба на Иван Вазов.

 

Александър Невски от високо

Катедралата Александър Невски е лесно забележима от Витоша. От телевизионната кула на Копитото храмът се вижда дори и през нощта, тъй като е идеално осветен и златистия отблясък от куполите е ясно различим от планината. Александър Невски се вижда и от други места на Витоша, като може да ви послужи за ориентир, сред градския "пейзаж" на София.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Александър Невски:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори