Индия

Азия
Индийска рупия (INR)
+3:30 часа
230 V

Нека ви представим една от най-забележителните туристически дестинации за почивка в Азия! Индия е втората по население държава в света и седма по територия. Трудно бихте могли да си създадете цялостно впечатление за Индия от една почивка, камо ли от една статия, тъй като тази страна предоставя огромно културно разнообразие и изключителен брой исторически паметници. Най-известната историческа забележителност на Индия е Тадж Махал. Тадж Махал се намира в северната част на Индия и е построен от владетеля Шах Джахан в памет на любимата му съпруга. Тадж Махал представлява комплекс, включващ мавзолей, огромна градина и две джамии. Всъщност, джамията е само една, тъй като втората не гледа към Мека и в нея не могат да се провеждат молитви. Шах Джахан е имал желанието да построи втори, огледален комплекс, но огромните разходи по Тадж Махал водят до огромно бреме за населението, което постопенно разклаща властта на Шах Джахан. Освен Тадж Махал, известен комплекс е и Кхаджурахо. Кхаджурахо е храмов комплекс, част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Построен е преди около 1000г. и от първоначалните 85 храма до наши дни са оцелели едва 22, като всички храмове са от северноиндийски тип. Много хора твърдят, че Индия е „музей под открито небе”, което със сигурност ще се докаже и на вас през вашата почивка. Хилядолетната история на тази страна е оставила значимо културно и историческо наследство, което индийците ревниво пазят. Интересно е, че бурното развитие на страната през последните десетилетия не влияе на местните и те пазят индийски традиции, празници и религиозни разбирания. Въпреки това, историческите забележителности не са единственото нещо, което ще можете да посетите по време на почивка в Индия.

 

Пари и валута в Индия

Валутата в Индия е Индийска рупия. Не навсякъде може да използвате кредитна карта, така че най-добре се запасете с рупии.

 

Бакшиши в Индия

В Индия бедността е голям проблем и местните биха приели много добре ако оставите им оставите нещо отгоре. Прието е размерът на бакшиша в Индия да е 15%. Ако сте решили да добавите бакшиш към сметката ви в ресторанта, проверете дали такъв вече не е начислен. Нещо отгоре за таксиметровия шофьор или пиколото ще бъде добре дошло.

 

Говорими езици в Индия

Официалният език в Индия е хинди, но широко разпространен е и английският. Особено около туристически забележителности

 

Щепсели и контакти в Индия

Напрежението по токопреносната мрежа в Индия е 230V, 50Hz. Може да попаднете на различни щепсели и контакти в Индия. Освен стандартните за България контакти, в Индия се използват и такива подобни на английския стандарт - троен контакт. Крачетата на щепсела отново са три, но кръгли и малко по-големи от британските. Лесно ще намерите подобен накрайник в България, но ако не успеете в Индия също е възможно.

 

Часова разлика между България и Индия

Часовата разлика между България и Индия е +3:30 часа. Няма лятно часово време в Индия.

 

Още информация за Индия

  • Виза за Индия: За посещение на Индия от български туристи е нужна виза.
  • Движението из Индия е от лявата страна. Бъдете нащрек, когато пресичате и поглеждайте винаги в двете посоки - за всеки случай.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Индия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори