Най - посещаваните места в Перу

  1. Лима

Перу

Южна Америка
Перуанско ново сол (PEN)
-7 часа
220 V

Перу – страна простираща се от брега на Тихия океан, до високите върхове на Андите и Амазонската джунгла. За много туристи Перу е любопитна дестинация за почивка. Може би заради мистичния й образ в съзнанието на чужденците. Този образ е създаден от известните филмови продукции за Индиана Джоунс, снимани в перуанската джунгла. Този мистицизъм се подхранва и от въпросите относно перуанската култура – защо градът на инките – Мачу Пикчу е бил изоставен или пък защо Мачу Пикчу е бил въобще построен.

 

Лима – столицата на Перу

Жителите на перуанската столица Лима са малко над 7 и половина милиона и според някои изчисления Лима е четвъртият по население град в Северна и Южна Америка. Минавайки през Лима през вашата почика в Перу, ще ви остави страхотни спомени от града. Всъщност, той е много необикновен – намира се на самото крайбрежие на Тихия океан, а същевремено най-високата му точка е на около 1500 метра надморска височина. Лима е носител на изключително историческо и културно наследство, като в града са пръснати паметници от времето на инките. Сред най-големите забележителности на Лима са Манастирът Сан франциско и Плаца де Армас. По време на престоя си (или почивка) в Лима отидете до квартал Мирафлорес. Мирафлорес е най-престижният квартал в Лима и в него може да откриете много скъпи и изискани ресторанти, барове и дискотеки.

 

Екскурзия из Перу – Куско, Мачу Пикчу и езерото Титикака

Несъмнено топ атракцията на Перу и забравеният град на инките – Мачу Пикчу. Дневно посетителите на Мачу Пикчу са около 2500 – голям брой, предвид недостъпното му местоположение в перуанските Анди. Градът е построен от инките и внезапно изоставен – без видима причина, подсилваща мистиката около него. Той е преоткрит в началото на 20ти век и бързо се превръща в най-известната туристическа забележителност не само в Перу ами и Южна Америка.

Следващата забележителна точка от вашата почивка в Перу трябва да е Куско – старата столица на инките. Градът е разположен на надморска височина 3500 метра, така че аклиматизацията е задължителна. В Куско могат да бъдат видяни както сгради с архитектура от испанския колониален период, така и останки от древния град, по време на инките. На около 5 часа път, югоизточно от Куско се намира и най-високо разположеното плавателно езеро в света – Титикака. Титикака е на границата между Боливия и Перу, а гледката е наистина впечатляваща – тюркоазено синя вода, а като за фон – заснежените върхове на планинския масив Кордилера Реал в Боливия.

 

Пари и валута в Перу

Валутата в Перу е Ново сол. Най-добре не обменяйте пари преди да стигнете в Перу. Извън страната обменният курс е значително по-лош. Може да обмените пари в банка, обменно бюро или в хотела. Внимавайте за фалшиви банкноти в Перу. Ако ползвате кредитна карта, имайте предвид, че тя няма да ви свърши работа извън големите градове.

 

Бакшиши в Перу

Повечето ресторанти в Перу включват към сметката ви и 10% бакшиш. Възприето е да добавите още 10% ако сте доволни от обслужването или храната. В по-малките барове и ресторанти в Перу може да оставите и дребна сума под 10%. Заплатите в Перу не са високи и вашият бакшиш ще бъде оценен.

На пиколкото давайте по долар за чанта. В Перу не се дават бакшиши на таксиметровите шофьори, а цената на пътуването се договаря спрямо разстоянието.

 

Говорими езици в Перу

Официалният език в Перу е испански. В туристическите райони (Лима и Мачу Пикчу например) ще се разберете с местните и на английски. Като цяло перуанците не знаят чужди езици и всичко зависи от това на какъв човек попаднете.

 

Щепсели и контакти в Перу

Напрежението в електрическата мрежа на Перу е 220V, 60Hz. Щепселите и контактите са няколко вида. Освен стандартните за България, в Перу се използват и контакти от американски тип. За всеки случай носете с вас адаптер и накрайник.

 

Часова разлика между България и Перу

В Перу няма лятно часова време. Часовата разлика между Перу и България е -7 часа.

 

Още информация за Перу

  • Виза за Перу: Не е нужна туристическа виза за Перу за български граждани, при престой под 90 дни.
  • Избягвайте да карате автомобил в Перу. Местните често нарушават грубо законите за движение. Ако наемате автомобил в Перу, гледайте да е възможно по-голям. Това би ви осигурило "предимство" из перуанските улици и пътища.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Перу:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори