Най - посещаваните места в Малайзия

  1. Куала Лумпур

Малайзия

Югоизточна азия
Малайзийски рингит (MYR)
+6 часа
240 V

Малайзия е една от най-предпочитаните държави за почивка от Югоизточна Азия. Страната е географски разпокъсана между Малайския полуостров и остров Борнео. В територията й са включени и няколко големи островни групи. Климатът в Малайзия е тропически и екваториален, а температурите са постоянни целогодишно. Типично за тропиците дъждът е нещо нормално, а на островите вали почти всяка вечер, така че трудно бихте могли да снимате залез над океана!

Развитието на Малайзия се ускорява след откриването на петрол в страната. Държавата поема контрол над залежите и петролния добив и създава корпорацията „Петронас”. Цените на горивата в страната са контролирани от държавата и са изключително ниски. Всъщност, държавата е на загуба от продажбата на горива в страната, но разликата се компенсира от износа, както и от по-ниските цени на услугите и почивката в Малайзия става по-привлекателна за чужденци. Петронас е един от най-големите инвеститори в малайзийската икономика и туризъм. Кулите близнаци в Куала ЛумпурКулите Петронас (Petronas Towers) са построени от и са собственост на същата държавна фирма, Петронас. Кулите Петронас са високи 452м. И са били най-високите сгради от 1998г. до 2004г., преди да бъде построена Тайпе 101, в Тайван. Двете кули са едни от най-известните забележителности в Малайзия и техен символ пред света. Ако сте планиралите вашата почивка да е в Куала Лумпур, имате възможност да се докоснете до един от най-космополитните градове в Азия, както и най-големият в Малайзия.

За по-ползотворна почивка ви препоръчваме да отидете на някой от малайзийските острови. След цунамито през 2004 г. са предприети радикални действия по отношения на строежа на хотелите в държавите от Югоизточна Азия. Едно от тях е приземните етажи да нямат страни, препречващи пътя на евентуална вълна идваща от брега. Това значително предпазва хотела от срутване и съответно посетителите. Всички държави от региона са особено грижливи към чужденците, които посещават страната им, като това важи и с пълна сила за Малайзия. Има както по-скъпи, така и по-евтини хотели в Малайзия, като по-ниската цена почти не се отразява негативно на качеството на почивката. Оставяйки настрана някои от гореспоменатите притеснения, можете спокойно да се отдадете на вашата почивка, меден месец или прекарване на друго събитие. На всеки остров местните екскурзоводи предлагат редица забавления – обиколка с яхта, разглеждане на околни селища и запознаване на туристите с местния бит и култура. Популярни, сред туристите, са също така обиколка на безлюдни острови, съчетана с гмуркане, както и водни ски. Естествено, това са малка част от предлаганите забавления, на които да се насладите по време на почивката ви, тъй като местните са изключително изобретателни и постоянно измислят нови услуги, с които да привличат туристи.

Един от популярните и интересни острови е кораловият остров Лангкави. Остров Лангкави се намира в близост до остров Пенанг и до него се стига с ферибот. Ако решите да посетите островът, ще се насладите на подводни гмуркания, както само с шнорхел, така и с професионална екипировка. Около Лангкави ще видите уникални риби и растения, но бъдете внимателни, защото можете да се нараните на някои от коралите или морските таралежи, които са навсякъде. На посетителите се предлага и атракция с акули, като дори можете да ги храните сами. Честно казано самият факт, че местните инструктури не предупреждават за наличието на акули, е знак, че те не са опасни за хора. Можете спокойно да поплувате в морето, без да се притеснявате от преминаващите акули.

Друго интересно нещо, което трябва да направите докато сте в Малайзия е да опитате местната кухня. Навсякъде из страната има храна на улицата. Уличните будки не са особено приветливи и определено биха ви притеснили дали храната е качествена. Това, което бихме ви препоръчали е, да ядете там, където се хранят местните хора. Ако питате вашия екскурзовод то, той най-вероятно ще ви препоръча някой скъп ресторант, който му е казано да рекламира. Въпреки неугледния вид на уличните местни кътчета за хранене, храната е изключително вкусна и в никакъв случай няма да развали вашата почивка в Малайзия. Най-важното е докато сте в Малайзия, да не се застоявате в хотела, а да обикаляте и да се забавлявате, колкото се може повече. Така почивката ви ще бъде пълноценна, а хубавите спомени и снимки от тази почивка ще ви останат за цял живот!

 

Пари и валута в Малайзия

Официалната валута в Малайзия е Малайски рингит. Освен рингити се запасете добре с щатски долари, защото най-лесно могат да бъдат обменени.

 

Бакшиши в Малайзия

Бакшишът е нещо важно в Малайзия. Той обикновено е в размер на 10% и е включен към сметката ви в ресторанта. Прието да се оставя бакшиш и на таксиметровите шофьори, пиколото, местните екскурзовод, както и на персонал, допринасяш за вашето удобно пребиваване в Малайзия.

 

Говорими езици в Малайзия

Официалният език в Малайзия е малайския. Като бивша английска колония янглийският е широко разпространен из страната. Много от местните жители свободно го говорят, така че лесно ще се оправите само с английски. В Малайзия е разпространен и мандарин.

 

Щепсели и контакти в Малайзия

Контактите и щепселите в Малайзия са по британски стандарт - троен. Носете със себе си накрайник за троен щепсел. Напрежението в мрежата е 240V и 50Hz честота.

 

Часова разлика между България и Малайзия

В Малайзия няма лятно часово време и е разположена в една часова зона. Разликата с България е +6 часа.

 

Още информация за Малайзия

  • Виза за Малайзия: Не ви е нужна виза за Малайзия при престой под 90 дни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Малайзия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори