Китай

Азия
Китайски юан (CHY)
+6 часа
220 V

Китай...страната, за която всеки е чувал и знае нещо, но ако се замислим Китай ни е напълно непозната територия. Китай е най-населената държава света, както и третата по територия. Голямата й площ предлага изключително много места, чакащи да бъдат посетени. Простираща се от студения север до топлите тропици, Китай изобилства от забележителности и курорти за почивка. Китай е и една от най-старите държави в света. Основана е преди близо две хиляди години, по времето на Римската империя в Европа. Това, с което е известен Китай през последните десетилетия е бурното икономическо развитие. Китайските стоки са заляли света, заради своята ниска цена, а в последното десетилетие китайците подобриха и неимоверно тяхното качество.

Въпреки всичко Китай не е популярна туристическа дестинация за почивка, сякаш управлаващите са се съсредоточили само и единствено производство, а са оставили настрана туризма. Разбира се, това не значи че няма какво да се види в Китай, напротив –предлага изключително много неща, които да посетим или да правим по време на своята почивка в Китай. Туристите посещават Китай заради огромното културно наследство и исторически паметници и забележителности, които хилядолетната им история предлага посетителите. Заради своята голяма площ, несъмнено, областите се различават помежду си както по развитие, така и по бит. Едно от най-интересните неща, които ще видите по време на почивка в Китай е бита на местните хора, които запазват своите хилядолетни традиции, въпреки бурното развитие и осъвременяване на страната.

 

Най-известното забележителонст в Китай е Великата китайска стена. Интересно за Великата китайска стена е, че е строена изключително дълго време, а не наведнъж. Дълга е над 8000 километра и е едно от малкото съоръжения, строени от човека, които се виждат от Космоса. Разбира се, ако желаете да посетите Великата китайска стена, няма да ви се наложи да я обиколите цялата! Китайците са подбрали най-забележителните сектори от Великата Китайска стена за разглеждане от чужденците. Китай определено е страната, в която мащабите са огромни! Това ни доказва и следващото ни предложение, което да посетите по време на вашата почивка – Теракотената армия. Теракотената армия е уникална по рода си забележителност и част от Световното културно наследство, която представлява армия в пълния смисъл на думата. Над 8000 войници са подредени в стройни редици, заедно със своите каляски и коне. Всички войници са в реален размер и цял ръст и са изработени изцяло от теракота. Изключително любопитен факт е, че всички лица на войниците се различават помежду си. Теракотената армия е обявена за едно от най-големите археологически открития на 20ти век.

Хазартът и залаганията са забранени в цял Китай. Въпреки това има едно кътче, в което те са позволени. Това място е Макао. Макао е съставен от полуостров в южната част на Китай и два острова свързани с мостове помежду си. В Макао са позволени някои неща, които са строго забранени в Китай, като например залганията. През последното десетилетия Макао стана предпочитана дестинация за почивка на по-заможните и известни личности от целия свят. Градът се явява достойна конкуренция на Лас Вегас, особено след построяването на The Venetian – една от най-големите сгради в света, но по-важното – най-голямото казино в света. За строежът му е похарчена спиращата дъха сума от 2,4 милиард долара, а интериорът му е изпипан до последния детайл. Ако сте любители на хазарта и казината – Макао е вашето място в Китай! Това не са единствените неща, които ще видите ако предприемете почивка в Китай, повече наши предложения и информация за тях ще видите в местата свързани с Китай.

 

Пари и валута в Китай

Валутата на Китай е Китайски юан. Валутата е стриктно контролирана от правителството и курсът й е около 6.30 юана за долар. В страната е разпространено плащането с кредитна карта.

 

Бакшиши в Китай

Бакшишът не се възприема добре в Китай. Може да бъдете грешно разбран ако дадете бакшиш в ресторант или друго място. Ако към сметката ви не е добавен процент за бакшиш, по-добре не оставяйте повече пари.

 

Говорими езици в Китай

Китай е огромна държава и то с най-голямото население в света. Официалният език в Китай е мандарин и говорим от над 850 милиона души. Освен него, обаче, има още много езикови разновидности и диалекти. Комуникацията на английски може да е трудна, тъй като малко китайци знаят английски. Из китайските градове има места наречени English corner - там местните се упражняват в употребата на английски език и със сигурност ще ви е по-лесно да попитате тях за нещо, което ви интересува.

 

Щепсели и контакти в Китай

Електричейската мрежа в Китай е с напрежение 220V и честота 50Hz. Освен стандартните за България щепсели и контакти, в Китай се ползват и други типове. Най-добре е да вземете със себе си специфичен накрайник за контакти тип I и A. Ако сте ходили в Аржентина или Австралия и Океания и сте ползвали накрайник, може да го вземете - на места в Китай се използват същите контакти.

 

Часова разлика между България и Китай

Китай се намира изцяло в една часова зона и тя е +6 часа, спрямо България. В Китай няма лятно часово време.

 

Още информация за Китай

  • Виза за Китай: За посещение на Китай се нуждаете от виза.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Китай:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори