Унгария

Европа
Унгарски форинт (HUF)
-1 час
230 V

Пари и валута в Унгария

Официалната валута на Унгария е унгарски форинт (HUF). Трудно ще намерите място, където да обмените унгарски форинти в България. Препоръчително е да носите със себе си Евро и да обмените пари направо в Унгария. Важно е да знаете, че след 1 март 2008 година разплащането с монети от 1 и 2 е преустановено и не трябва да ги приемате като ресто. Към 2013 година, банкнотата от 200 форинта също не се приема като разплащателно средство, а вместо нея трябва да използвате (или да ви върнат) монета с номинал 200 форинта.
 
В Будапеща и край туристическите райони разплащането с кредитна карта е разпространено. Бъдете сигурни, че преди отпътуване за Унгария сте уведомили банката-издател на картата ви, че ще пътувате в чужбина. В провинциалните градове в Унгария трябва да разчитате главно на книжни пари. Въпреки това в много селца и малко градове ще намерите банкомати.
 

Бакшиши в Унгария

Даването на бакшиши в Унгария е нещо почти задължително. Унгарците винаги оставят бакшиш в размер на 10% от сметката, освен когато не са доволни от обслужването или заведението. Имайте предвид, че понякога оставеният от вас бакшиш не винаги достига до персонала. Някои Много от заведенията в Унгария имат политиката да задържат допълнителните пари за себе си. Добър съвет е да попитате обслужващия ви каква е политиката на заведението. Ако парите не отиват в работниците няма смисъл да давате бакшиш. Придържайте се към основното правило: Ако не сте доволни от обслужването или от престоя си не давайте бакшиш при никакво положение.
 
В последно време някои ресторанти в Унгария добавят такса за обслужването към сметката. В този случай също не оставяйте бакшиш.
 

Говорими езици в Унгария

Официалният език в Унгария е унгарски. Той е доста странен език, така че трудно ще запомните дори и ежедневни фрази. Младите унгарци говорят добър английски. Немският език също е разпространен в Унгария. В столицата Будапеща е край популярните забележителности няма да имате проблем да се разберете с унгарците.

 

Щепсели и контакти в Унгария

Електрическата мрежа в Унгария е с напрежение 230V @50Hz. Щепселите и контактите в Унгария са стандартни за Европа и няма разлика с използваните в България.

 

Часова разлика между България и Унгария

Часовата разлика между България и Унгария е -1 час. В страната се използва лятно часово време.

 

Още информация за Унгария:

  • Виза за Унгария: Не е нужна виза за български граждани за Унгария
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Унгария:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори