Фиджи

Австралия и Океания
Фиджийски долар (FJD)
+10 часа
230 V

Пари и валута във Фиджи

Валутата във Фиджи е Фиджийски долар. Първото място, където може да обмените пари след пристигане във Фиджи е летището. Често, из островите Фиджи, може да ви бъде добавена "такса" от около 5% при плащане с кредитна карта. Знайте, че това не е разрешено и вие не сте длъжни да плащате тази такса. В такава ситуация настоявайте да разговаряте с някоя банкова институция. Често при такова стечение, касиерът ще се откаже, тъй като според законите на Фиджи, искането на подобна такса може да доведе до конфискация на апарата за таксуване на кредитни карти.

 

Бакшиши във Фиджи

Бакшишите не са разпространени на островите Фиджи и не са задължителни. Интересно е да се спомене, че в някои хотелски комплекси има кутии, в които посетителите могат да оставят нещо за персонала на комплекса. На Коледа получените пари биват разпределени по равно сред всички работници. Обществото във Фиджи дели блага по равно помежду си. Ако оставите бакшиш в ресторанта или в хотелска стая, често може да останете неразбран.

 

Говорими езици във Фиджи

Във Фиджи има няколко официални езика. Местните говорят освен фиджийски и английски. В туристическите зони ще успеете лесно да се разберете на английски.

 

Щепсели и контакти във Фиджи

Напрежението в електрическата мрежа на Фиджи е 230V и 50Hz честота. Контактите и щепселите са стандартни за цяла Австралия и Океания. За жалост те са изключително нестандартни, спрямо българските. Най-добре вземете с вас накрайник тип I, преди да заминете. Ако не намерите, не се притеснявайте, лесно ще откриете такъв във Фиджи.

 

Часова разлика между България и Фиджи

Часовата разлика между Фиджи и България е +10 часа. При въвеждането на лятно часово време разликата не се променя.

 

Още за Фиджи

  • Виза за Фиджи: Не е нужна виза за Фиджи при престой до 120 дни.
  • Като бивша британска колония, във Фиджи движението е от лявата страна. При пресичане винаги се оглеждайте и на двете страни.
  • Подводен хотел - нетипично място за почивка
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Фиджи:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори