Швейцария

Европа
Швейцарски франк (CHF)
-1 час
230 V

Пари и валута в Швейцария

Официалната валута в Швейцария е Швейцарски франк (CHF). Швейцария е прочута по света със своите банки и банкова система, като тя е една от най-сигурните в днешно време. Въпреки че е заобиколена от всички страни от държави, част от Еврозоната, Швейцария е успяла да запази своята национална валута. В много магазини обаче ще ви приемат и евро, но рестото ще ви бъде върнато във франкове. Швейцарците са хора свикнали да плащат на ръка и кредитните карти не са широко разпространени. Преди да купите стоки попитайте в магазина дали приемат кредитни карти и дали има минимална сума за покупка чрез карта. Най-добрият начин да се сдобиете с франкове е чрез банкомат. Банкоматите са лесно откриваеми в Швейцария, а и често предлагат най-добрия обменен курс. Банките и обменните бюра също са вариант, като вторите се срещат на почти всяка гара из страната.

 

Бакшиши в Швейцария

Не сте задължени да давате бакшиш в Швейцария, тъй като таксата за обслужване е включено към вашата сметка. Ако все пак искате да оставите бакшиш, най-добре е да закръглите нагоре сметката до най-близкото цяло число. В по-скъпите ресторанти или при по-голяма сметка може да оставите няколко франка отгоре на обслужващия ви. През последните години на места сервитьорите подлъгват чужденците, като им казват, че таксата за обслужване не е включена към сметката. Това не е вярно и не трябва да се подлъгвате. В такъв случай просто не оставяйте никакъв бакшиш.

 

Говорими езици в Швейцария

Говоримите езици в Швейцария са няколко - немски, френски, италиански и романшки. До голяма степен Швейцария прилича на Белгия в това отношение. Немскоговорящите са най-голям процент, като към 2013 година представляват 64% от населението и са разположени главно в централната част на Швейцария. Около 20% от швейцарците говорят френски и езикът и ако планирате пътуване в Западна Швейцария е хубаво да научите няколко фрази на френски. На юг, в Швейцарските Алпи основният език е италиански. Като цяло разпределението на говоримите езици в Швейцария е спрямо до коя граница се намирате - немската, френската или италианската. В туристически райони може да се оправите и на английски. Проблем може да имате във френскоговорящата част на Швейцария, тъй като много от местните не говорят английски (или въобще друг език, различен от френски).

 

Щепсели и контакти в Швейцария

Напрежението в електрическата мрежа на Швейцария е стандартно за Европа - 230V при честота 50 Hz. Щепселите и контактите са също типични за Европа и България, но на места може да срещнете и доста странен щепсел с три крачета. Този тип се използва почти единствено в Швейцария и Лихтенщайн. При нужда лесно може да закупите накрайник на място.

 

Часова разлика между България и Швейцария

Швейцария е в часовата зона на Централна Европа и часовата й разлика с България е -1 час. В страната се използва лятно време.

 

Още информация за Швейцария:

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Швейцария:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори