Съвети за Ню Йорк

  • Най-добре е да закупите седемдневна карта за метрото на Ню Йорк.

Полезно за Ню Йорк

  • Из търговските центрове на Ню Йорк постоянно има намаления. Гледайте да пазарувате в намалени магазини, отколкото да харчите излишно пари.

Времето

Карта на Ню Йорк

Зареди картата

Ню Йорк

Без съмнение Ню Йорк е сред най-впечатляващите градове на планетата. През годините Ню Йорк е придобил множество прякори, като най-известните са "Градът, който никога не спи", "Голямата ябълка" и "Столицата на света". Съществува объркването, че Ню Йорк е столицата на Съединените щати, което не е вярно - столицата е Вашингтон. Объркването вероятно идва от фактът, че Ню Йорк е най-големия град в Щатите. Той е и най-голямото пристанище на Източния бряг и в миналото е бил първия град, който чужденците са виждали, идвайки в Страната на неограничените възможности. Статуята на свободата (Една от големите забележителности в Ню Йорк, за която може да прочетете повече по-надолу) е била първото нещо, което имигрантите зървали преди да акостират на пристанището.  През 2011 г. Ню Йорк е посетен от 10.6 милиона чуждестранни посетители. Градът е най-големият финансов център в Северна и Южна Америка.

 

Какво да видим в Ню Йорк? Големите забележителности в Ню Йорк.

Има много забележителности в Ню Йорк, но в този пътеводител ще представим само най-интересните места в мегаполиса. Най-добре отделете поне седмица за обиколка на града, тъй като е невъзможно да усетите духа на Ню Йорк и да разгледате неговите забележителности за по-малко време.

 

Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building)

Емпайър Стейт Билдинг е една от най-големите забележителности в Ню Йорк и сред най-добре познатите небостъргачи в света. Малко хора не биха познали Емпайър Стейт Билдинг на снимка. С годините небостъргачът се е превърнал в един от символите на Ню Йорк и неделима част от градския пейзаж на града. Височината на Емпайър Стейт Билдинг е 381 метра и при построяването си през 1931 г. е най-високата сграда в света. Запазва първото си място чак до 1971 г., когато са построени Кулите близнаци (Световния търговски център). От Емпайър Стейт Билдинг се открива зашеметяваща гледка към цял Ню Йорк. Това е задължителна спирка за всички, които искат да зърнат космополитния град от високо. Най-красива е гледката към Ню Йорк вечер, когато сградите, булевардите и улиците са със запалени светлини. Билетите за Емпайър Стейт Билдинг са сравнително скъпи. Има две платформи, от които може да разгледате Ню Йорк - Главната тераса и Горната тераса. В зависимост от избрания пакет цените за възрастни за Главната тераса са 25$ или 47.5$ за възрастни. Главната + Горната тераса ще ви струват съответно 42$ или 64.50$ на човек.

 

Мястото на Кулите близнаци (Световния търговски център)

Кулите близнаци са били основна част от градския пейзаж на Ню Йорк и най-високите сгради в света през периода 1971-1973 г., когато са изпреварени от Сиърс Тауър в Чикаго. Световния търговски център е разрушен през 2001г. при терористичен акт. Преди това Кулите близнаци често са били използвани при снимане на филми, а дори след разрушаването им продължават да бъдат символ и една от големите забележителности в Ню Йорк. Днес, над десетилетие след терористичните атаки, мястото на Кулите близнаци продължава да е туристическа атракция за милиони посетители. Сега, точно където са били основите на кулите има басейни, част от огромен мемориален комплекс. От години текат дебати дали да се строят нови небостъргачи на мястото на Световния търговски център, като до момента няма окончателно решение.

 

Разходка по река Хъдсън и Статуята на Свободата

Статуята на Свободата е подарък от Франция, по случай 100 г. от Независимостта на Съединените щати. Открита е през 1886 г. и се намира на остров Либерти - на входа към пристанището на Ню Йорк. Статуята на Свободата е един от най-известните монументи в света и забележителности в Ню Йорк. В миналото, когато единственият достъп до Съединените щати е бил чрез кораб, Статуята на Свободата е била първото нещо, което имигрантите се виждали от Новия свят. Статуята се е превърнала в символ на надежда и свобода за милионите търсещи по-добър живот в Америка, далеч от дома си. Годишното е посещавана от приблизително 3 милиона души. Единствения достъп до острова на Статуята на Свободата е посредством кораб. Разходките по река Хъдсън са главна атракция в Ню Йорк, а цената им е 17$ за възрастен. За да се качите до върха на Статуята на Свободата трябва да направите предварителна резервация.

Бележка: По последни данни Статуята на Свободата е затворена, заради поражения от урагана Санди. Март 2013 г.

 

Карта на Ню Йорк - Статуята на Свободата, Емпайър Стейт Билдинг и Кулите близнаци

Карта на Ню йорк. Отбелязани са със зелено известните забележителности в Ню Йорк: 1. Емпайър Стейт Билдинг, 2. Кулите близнаци, 3. Статуята на Свободата. В червено е отбелязан 4. Остров Еллис, от който тръгват кораби по река Хъдсън до Статуята на Свободата.

 

Други забележителности в Ню Йорк

 

Рокфелер Сентър

Рокфелер Сентър е друга известна забележителност в Ню Йорк. Представлява огромен комплекс от офис сгради. В него се помещават едни от най-богатите и известни фирми в света. Построен е от рода Рокфелер (както показва името му) в средата на миналия век. Това, което най-вече привлича туристите е огромният красив фонтан пред Рокфелер Сентър. Фонтанът е позлатен и посетителите често хвърлят в него монети и други неща за късмет.

 

Сентръл Парк

Сентръл Парк се намира в сърцето на Ню Йорк и Манхатън. Площта му е огромна и е страхотно място за отдих за посетителите и нюйоркчани. Предпочитан е заради спокойствието и откъсването от забързаното ежедневие на Ню Йорк. Малка част от Сентръл Парк е естествена - повечето езера, горички и ливади са изкуствено създадени, но това по никакъв начин не личи. Сентръл Парк предлага много атракции, като например пътеки за езда, колоездене и площадки за деца.

 

Таймс скуеър

Таймс скуеър е известен площад в Ню Йорк. Намира са на пресечната точка между Бродуей и Седмо авеню, близо до Сентръл Парк. Таймс скуеър е популярен и с прозвището си "Кръстовището на света", както и с това, че на него се състои Новогодишното тържество в Ню Йорк. Сградите около площадите са обсипани от всякакви светещи реклами и лъскави заведения. Таймс скуер е един от символите на Ню Йорк и често се появява на снимки, картички и пъзели на Ню Йорк.

 

Нюйоркското метро

Метрото в Ню Йорк е огромно, също както и града. Метрополитенът е един от най-големите в света с над 450 метростанции. Видът му е наистина впечатляващ, особено на фона на Софийското метро. Това е основния и най-добрият начин за пътуване из Ню Йорк. Използвайте таксита само в крайна нужда. Нюйоркското метро свързва всички части на мегаполиса, а в час пик вътре е претъпкано от хора. Билетът за еднократно пътуване в Нюйоркското метро е 2.50$, а картата за 7 дни е 29$.

 

Карта на Ню Йорк - Сентръл Парк, Рокфелер сентър, Таймс скуеър

Втора карта на Ню йорк. Отбелязани са със зелено известните забележителности в Ню Йорк: 1. Рокфелер сентър, 2. Сентръп Парк, 3. Таймс скуеър.


Пазаруване в Ню Йорк

Ню Йорк е сред най-големите модни центрове в света. Градът си съперничи дори с Париж и Милано по този параграф. Пазаруването в Ню Йорк се е превърнало в пословично, особено покрай холивудските филми и сериали. Из града има множество молове, елитни магазини и други търговски центрове. В Ню Йорк ще откриете най-известните световни марки и може би най-интересното е, че цените не са никак високи!

 

Пето авеню

Пето авеню е главен булевард в Ню Йорк. Смята се, че на него се намират най-скъпите имоти в града и често е използван като нарицателно на лукс и богатство що се отнася до апартаменти и магазини. Пето авеню граничи със Сентръл Парк. Най-луксозните марки в света имат магазини на Пето авеню и то е сред най-скъпите места за пазаруване на планетата. Все пак има и магазини на известни марки, които не са никак скъпи.

 

Macy's

Macy's е един от първите търговски центрове в Ню Йорк. Основан е в края на 19ти век и е интересно да се спомене, че архитектурата му е непроменена от тогава. Интериорът му е облицован с дърво и дори ескалаторите са дървени - като от 19ти век. Macy's предлага за всеки по нещо. Вътре може да откриете стоки от всякакъв вид, а и цените не са високи. Класифицира се като мол за средната класа.

 

Bloomingdale's

Bloomingdale's е огромен търговски център и предпочитано място за пазаруване в Ню Йорк. Намира се близо до Сентръл Парк и Пето авеню - на Трето авеню. Основан е преди повече от 140 години. Смята се, че Bloomingdale's е по-висока класа търговски център и с по-добре реноме от останалите.

 

Кога е най-подходящото време да посетим Ню Йорк

Климатът в Ню Йорк е умерен и температурите в града почти не надвишават 30 градуса. Количеството валежи е еднакво през цялата година. Най-подходящото време да посетим Ню Йорк е през месеците април, май, юни и октомври. Тогава температурите в Голямата Ябълка не са нито много високи, нито много ниски.

 

Още информация за Ню Йорк

Десетте най-посещаване града в света - Част 1

Десетте най-посещаване града в света - Част 2

Кои са най-богатите държави в света

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Ню Йорк:

Съвети за Ню Йорк

  • Най-добре е да закупите седемдневна карта за метрото на Ню Йорк.

Полезно за Ню Йорк

  • Из търговските центрове на Ню Йорк постоянно има намаления. Гледайте да пазарувате в намалени магазини, отколкото да харчите излишно пари.

Времето

Карта на Ню Йорк

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори