Ангола

Африка
Кванза (AOA)
+1 час
220V

Пари и валута в Ангола

Официалната валута в Ангола се нарича кванза (AOA). Има забрана за износ на валута извън страната и няма как да се сдобиете с кванзи преди да влезете в Ангола. Като повечето държави от третия свят доларът се използва като резервна валута и местните често приемат разплащания с него. Препоръчително е да се запасите с достатъчно щатски долари за пътуването си в страната. С кванзи може да се сдобиете от банките, хотелите и дори на улицата. Винаги проверявайте курса преди да обмените пари. Анголците предпочитат да плащат с пари на ръка и заради това не разчитайте особено на кредитната си карта. Бъдете сигурни, че винаги имате достатъчно пари кеш, но бъдете внимателни и не носете прекалено големи суми, заради опасност от грабежи.

 

Бакшиши в Ангола

Даването на бакшиш в Ангола не е нещо обичайно. Важно е да възнаграждавате само доброто отношение и качествените услуги. На таксиметровия шофьор може да дадете бакшиш като закръглите сметката нагоре. В хотелите в Ангола често бива начислявана такса за обслужване и ако има такава не давайте допълнителни пари на персонала. В ресторантите не е прието да се дава бакшиш, но ако сте доволни може да оставите 10% от сметката. Баровете също не са място, където се оставят бакшиши и не се чувствайте длъжен да го правите. Може би единственото място, където трябва да оставяте бакшиш е когато сте на обиколка. В този случай оставете 10% на гида и 5% на вашия шофьор.

 

Говорими езици в Ангола

Официалният език в Ангола е португалски. Причината за това е, че Ангола до 1975 година е била португалска колония. Анголците почти не знаят други езици, затова не разчитайте на английския. Хубаво е да научете няколко думи на португалски преди да отидете в Ангола.

 

Щепсели и контакти в Ангола

Напрежението в електрическата мрежа на Ангола е почти същото като в Европа: 220v @50Hz. Щепселите и контактите в Ангола са същите като у нас и няма да ви е нужен допълнителен накрайник.

 

Часова разлика между България и Ангола

Часовата зона в Ангола е Западно африканско време или иначе казано UTC+1. Това означава, че часовата разлика между България и Ангола и -1 час. В страната не се използва лятно време.

 

Още информация за Ангола:

  • Виза за Ангола: Нужна е виза за влизането в Ангола на български граждани. Тя може да бъде издадена от посолството на Ангола в Белград, Сърбия.
  • Снимането на военни и други стратегически обекти в Ангола е забранено
  • Забранен е хомосексуализмът в Ангола
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Ангола:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори