Канада

Северна Америка
Канадски долар (CAD)
От -5:30 до -10 часа
120 V

Канада е втората по големина държава в света и заедно със САЩ заемат почти изцяло Северна Америка. Въпреки това населението й е сравнително малко – едва 32 милиона. Причината е, че по-голямата част от Канада е заета от гори. Природата несъмнено ще е постоянно около вас по време на почивка в Канада. Страната има голям брой национални паркове, които предлагат на туристите впечатляващи природни пейзажи, както и много интересни преживявания, а едно от най-вълнуващите е срещата с мечка. Все пак внимавайте – мечките са опасни животни и близката среща с тях е по-добре да бъде избегната. Мечките се срещат из цяла Канада, но броят им е най-голям в Юкон, Британска колумбия и Северозападните територии. В северните части на Канада, близо до полярния кръг може да видите на живо и най-големия сухоземен хищник – полярната мечка. Естествено и двата вида могат да бъдат видяни само при контролирани условия и със съгласуване с местен екскурзовод, тъй като са прекалено опасни и не е препоръчително да ги търсите на своя глава.

Освен мечки, в Британска колумбия да видите и още нещо много впечатляващо – китове. Сезонът за наблюдаване на китове е между май и октомври и най-честата отправна точка са Ванкувър и Виктория. Поради това, че Канада се намира близко до полярния кръг, може да наблюдавате така нареченото „Северно сияние”. Туристите често пропускат тази уникална възможност да видят Северното сияние по време на своята почивка в Канада. Най-подходящите места за наблюдаване на Северно сияние е някъде извън големите градове, но жителите на град Чърчил наблюдават Северно сияние около 300 дни в годината. Престоя си в Чърчил може да съчетаете и с тур, включващ наблюдаване на гризли в естествената им среда.

 

Почивка в канадските градове

Канада може да се похвали с изключително интересни за посетителите градове. Често бъркано, столицата на Канада е Отава, а не Торонто. Торонто е най-големият канадски град и е известен най – вече с международния филмов фестивал, провеждаш се в града и най – високата си сграда – CN Tower. На около два часа път от Торонто се намира Ниагарския водопад. Канадската част на Ниагарския водопад е изключително привлекателно място за туристите в Канада (както и в САЩ) и е известен като популярни дестинация за почивка и прекарване на меден месец. В района му има развит туризъм с много хотели (както евтини хотели, така и по-изискани), ресторанти и места за забавление. Монреал е вторият най-голям град и е известен с голямата си френска общност, която го населява. Всъщност, официалните езици в Канада са френски и английски, така че това не бива да ви учудва. Редом до Монреал и Торонто се нарежда и Ванкувър, като трите града са най-популярните градове за почивка в Канада.

 

Пари и валута в Канада

Официалната валута в Канада е Канадски долар. Канадският долар е сред най-разпространените и търгувани валути в света. Не разчитайте на щатски долари. От няколко години Канада има нова емисия банкноти. Новите са полимерни, а не хартиени и в повечето ресторанти и магазини ще очакват от вас такива. Възможно е даже да ви откажат стари (хартиени) банкноти, така че се сдобийте с такива преди заминаването си за Канада. В Канада се приемат повечето видове кредитни карти.

 

Бакшиши в Канада

В Канада бакшишът не е задължителен, но обслужващите, често, ще го очакват от вас. В някои ресторанти могат да ви начислят такса за обслужване. В Канада има данък върху стоките и услугите. Най-добре е да видите какъв е размерът му в щата, където се намирате и да го умножите по три. Размерът на данъка го пише на сметката ви. Ако той е 5%, то оставете 15% бакшиш. Всичко това, разбира се, ако сте доволни от обслужването. В хотелите в Канада може да оставите бакшиш, по ваш избор, на персонала. Същото важи и за таксиметровите шофьори. За други услуги в Канада е прието да се оставят около 10% бакшиш.

 

Говорими езици в Канада

Официалните езици в Канада са френски и английски.

 

Щепсели и контакти в Канада

Напрежението в електрическата мрежа на Канада е 120V при 60Hz. Щепселите и контактите са стандартни за Северна Америка. Нужно е да имате накрайник за американски тип контакти и адаптер. Лесно мже да ги закупите и на място в Канада.

 

Часова разлика между България и Канада

В Канада има няколко часови зони от -5:30 до -10 часа разлика. В канада се отчита и лятно часово време.

 

Още информация за Канада

  • Виза за Канада: Българските граждани се нуждаят от виза за посещение на Канада.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Канада:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори