Съвети за Хавана

  • Носете си вода. По улиците на Хавана магазините се рядкост
  • Слънцето е много силно още от сутринта, препоръчително е да носите слънцезащитен крем

Полезно за Хавана

  • Най-добрите места за спане в Хавана са: Стара Хавана, Мирамар и Ведадо

Времето

Карта на Хавана

Зареди картата

Хавана

Транспорт в Хавана

Коко Такси

Коко такси е сред алтернативните начини за транспорт в Хавана, за който научих чак като пристигнах в кубинската столица. Няма как да ги сбъркате - жълти, сферични купета, задвижвани от мотоциклет. Цената им е по договаряне, но обичайно е от 1-3 CUC. Трябва да знаете, че няма място за повече от 3 човека и са доста паянтови, особено в завой. Но пък е забавно, евтино и бърз начин да стигнеш там, където искаш в Хавана.

 

Разходка с класически автомобил

Ако имаше класация за любим транспорт в Хавана, бих определил разходката с класически автомобил на 1-во, 2-ро и 3-то място. Американските автомобили от 50-те години са невероятни удобни. Когато седнете на задната седалка все едно сядате на най-удобния диван. Колани няма - кубинците не са любители на безопасността. Цената е около 30 CUC за 1 час разходка. Често местните претендират, че цената е 50 CUC, но не им се връзвайте. Може да изберете между няколко маршрута в кубинската столица, които са предварително определени с включени най-големите забележителности в Хавана. Или пък да направите както нас и сами да определите маршрута. Шофьорите са отзивчиви и ще ви закарат където искате, за да ви направят щастливи и изкарат някой и друг долар. Препоръчвам ви да се отбиете до по-малко туристическите забележителности като квартал Мирамар и Ведадо. Задължително минете по булевард Малекон! Не пропускайте шанса да говорите с шофьора/екскурзовода - не са много кубинците, които знаят английски и това е прекрасен шанс да научите всички за живота в Куба, които ви вълнуват.

 

Как да изберем спане в Хавана

Най-добрите места за спане в Хавана

Изборът на къде да нощувате в Хавана е най-важното нещо, което трябва да направите преди да отидете в града. От него се определя кои забележителности ще видите, особено ако сте за кратко време в столицата. Задължително потърсете casa particulares (частен дом). Ако искате да опознаете историческата част на Хавана, задължително потърсете casa particulares в Стара Хавана, някъде около четирите най-известни площада. Ако пък искате да отседнете в по-новата част, да се разхождате из именията на града, то в този случай препоръчвам Мирамар или Ведадо. Имайте предвид, че ако изберете някой от двата ще ви отнеме доста време (около час), за да стигнете до Стара Хавана, което е важно да го знаете. Друго препоръчително място е около булевард Малекон - културното средище на кубинската столица.

 

Къде не препоръчвам да нощувате в Хавана

Не си губете времето с хотели. По-ниско качество, от това, с което сме свикнали, не са по-евтини от casa particulares.

Китайският кварта (Chinatown) е доста съмнително място, в което няма нито един китаец. През деня изглеждаше малко страшно за преминаване, представям си през нощта.

Не препоръчвам и местата, които са извън центъра на Хавана - крайни квартали и около летището.

 

Забележителности

El Capitolio

Капитолио без съмнение е най-внушителната и впечатляваща сграда в Куба. Намира се в центъра на града, в края на Стара Хавана и е притегателен център за туристите. Местните като че ли не му обръщат такова внимание, въпреки невероятно красивия екстериор. Капитолио притежава богато украсена архитектура, а вътре се намира една от най-високите статуи на закрито.

 

Площад на Революцията (Plaza de Revolucion)

Площадът на Революцията е най-големият площад в Хавана. На него Фидел Кастро произнасял впечатляващите си речи и на същия този площад се провеждат най-големите тържества в Хавана. Говори се, че Кастро събирал над 1 милион зрители на големи събития! Основен акцент на площада е 109 метрова структура и мраморен паметник на националния герой Хосе Марти. До площада водят нетипично широки булеварди с по 6 ленти, които в обикновени дни рядко са натоварени. Площадът на Революцията е задължително място за посещение от всеки турист. Стоейки пред величествения паметник човек може да си представи какво е усещането, когато на този площад има стотици хиляди хора. Около площада е организиран и висшият политически живот в Куба - в близост е сградата на Кубинската комунистическа партия. Важно е да знаете, че снимките на сградата са забранени. Навсякъде около нея има служители на реда, които следят внимателно всеки минувач.

 

Музей на Революцията

Музеят на Революцията в Хавана е задължително място за посещение от всички любители на историята и кубинско минало. Преди да влезете вътре, обърнете внимание на красотата на сградата. Сама по себе си тя е едно архитектурно изящество и пример за колониалната архитектура, типична за Хавана. Музеят на Революцията е от малкото места в света, в което ще видите истински предмети, свързани с Кубинската революция, както и автентични разкази и писма от онова време. Революцията е най-значимото събитие в историята на Куба и музеят е единственото място, където ще видите гледната точка на Куба и кубинците. 

Plaza de Revolucion, Havana, Cuba

 

Булевард Малекон

Булевард Малекон е творечския и артистичен център на Хавана. Тук, вечер в миналото и сега се събират музиканти, художници, а останалите граждани се разхождат по почти 8 километровия крайбрежен булевард. Препоръчвам ви да отидете на булевард Малекон привечер, за да наблюдавате залеза. Булеварда е изключително жив, музикас е чува отвсякъде, което създава прекрасна атмосфера на музика и танци, уникална за Куба.

 

Квартали в Хавана

 

Стара Хавана (Habana Vieja)

Habana vieja es muy vieja

В превод "Стара Хавана е много стара" - това ми каза с усмивка домакина ни през първия ден в Хавана. И беше прав - кварталът е един от първите в града. Основан през 16-ти век, животът в Хавана тръгва оттук. В него се намират 4-те основни площада на града, които формират границите на квартала и са основна забележителност в него. Нощем улиците са тъмнии, липсва осветление, но това не трябва да ви притеснява - местните са по-скоро любопитни, отколкото биха ви навредили.

 

Мирамар (Miramar)

Мирамар е квартал в източната част на Хавана, разположен до брега с морето. Самото име на квартала в превод от испански означава "Погледнете (към) морето). Разстоянието до него от Стара Хавана е около 1:30 часа. Съветваме да вземете такси или класически автомобил, тъй като така ще стигнете за 20-тина минути. Мирамар е жилищен квартал, който има славата на място, където живее по-заможната част от населението, както и много от дипломатите в Куба. Основните забележителности в Мирамар са красивите имения (mansións) с богато украсен екстериори и красиви дворове. Кварталът е много тих и спокоен и приятен за разходки. Има и няколко малки парка, в които да си отдъхнете на сянка - в Хавана няма големи паркове, на каквито сме свикнали у нас. Въпреки че Мирамар е точно на брега с Мексиканския залив, там няма плажове.

 

Ведадо (Vedado)

Ведадо се води най-модерната част на Хавана. В него може да намерите повече от новите сгради и "бизнес центрове" в града. Намира се в края на магнетичния булевард Малекон, между Стара Хавана и Мирамар. В него се намират Plaza de Revolucion и Паметника на Хосе Мартѝ.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Хавана:

Съвети за Хавана

  • Носете си вода. По улиците на Хавана магазините се рядкост
  • Слънцето е много силно още от сутринта, препоръчително е да носите слънцезащитен крем

Полезно за Хавана

  • Най-добрите места за спане в Хавана са: Стара Хавана, Мирамар и Ведадо

Времето

Карта на Хавана

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори