Най - посещаваните места в Куба

  1. Хавана

Куба

Карибски басейн
Кубинско песо (CUP)
-7 часа
120 V

Куба е любима моя дестинация - перлата на Карибско море. Романтичната атмосфера на една отминала епоха, почти непроменената архитектура, старите коли са неща, за които екскурзията в Куба си заслужава . Животът на карибския остров сякаш е спрял през 50те години на 20ти век. Обичам да казвам, че Куба е машина на времето.

Въпреки всички трудности, Куба приветства своите посетители. Кубинската държава е изключително толерантна към чужденците и туризмът става все по-привлекателен източник на пари за правителството. През последните 10 години се забелязва раздвижване и кубинците започват да имат все повече свобода. Появяват се все повече Casa particulares (частни къщи) и Paladares (частни ресторанти). 

 

 

Според МВФ Куба е фалирала отдавна, но за щастие в Куба нямат интернет и не са наясно с тези страшни новини

 

 

Впечатляващо е, че в тази на пръв поглед „изостанала” страна има неща, които са безплатни за местните. Например образованието и здравеопазването в Куба са безплатни. Въпреки тези блага, бъдете готови и за другата страна на Куба – недоимъка. Куба е подложена на много ограничения и кубинците няман възможността да пазаруват нещата, които ние имаме в магазините. Различната икономическа система прави Куба уникална за Карибския басейн. Местните са много изобретателни в това как да се справят с проблемите, без да се нуждаят от външна помощ. Така например всеки, който разполага с автомобил, трябва да е и добър механик, за да може да го обслужва. 

 

В големите градове Тринидад и Сиенфуегос, но най-вече в Хавана, ще видите типичната за Латинска Америка колониална архитектура. За тези, които са били в Испания ще има много прилики между кубинската архитектура и това, което са виждали на Иберийския полуостров. Хавана е град на 600 години и се зародил заради стратегическото му местоположение. За да бъде предпазен Стария град, били изградени стени и форт - днес част от туристическите атракции на столицата. В града ще  откриете екскурзоводи, които ще ви разведат из града на много ниски цени. Моят съвет е да направите обиколка с класически автомобил в Хавана. Обиколка с такъв автомобил може да си уговорите много лесно на улицата или да помолите домакините ви от casa particulares. Цената е около 30$ за един час разходка.

 

Кубинците обичат купоните, но нощния живот в Хавана няма нищо общо с това, което сме свикнали. Дискотеките и баровете са по-скоро за местни, както и разнообразието на алкохол е доста малко - почти изцяло само ром. Баровете все още са рядкост в Хавана и са изцяло насочени към обслужването на чужди туристи. Най-популярната напитка, разбира се е ром, но бъдете готови и за изненади. В една куриозно случка в Хавана, при поръчка на коктейл с ром, сервитьорът ми отговори, че "в момента няма ром". Макар и странно за нас, често заведенията и магазините в Куба са зле заредени и вътре липсват основни неща. Затова пък, когато има ром винаги е добра идея да носите бутилка с вас, за да почерпите домакините си или някой друг местен. Това е най-сигурният начин да намерите приятели в Куба.

 

За любителите на гмуркането (scuba diving) Куба е задължителна дестинация. Районът около Плая Ларга (Playa Larga) и Тринидад са известни дестинации за гмуркане. На север на популярното място остава Варадеро. Водите около Куба са изключително чисти, тъй като не се изхвърля толкова боклук, което предоставя уникален свят да опознаете отблизо морския живот на Карибско море. Цените за гмуркане са стандартни - около 35$ на гмуркане. Важно е да знаете, че във Варадеро цената е по-висока.

 

Пари и валута в Куба

Интересен е случаят за валутата в Куба, тъй като на острова се използват две местни + щатски долар. В курорта Варадеро, туристите могат да плащат и с евро. Кубинско песо (CUP) е официалната валута на острова. В нея кубинците получават заплатата си и плащат сметките си. Има и друга валута - Конвертируемото песо. Тя се е предназначена за туристите и замества щатския долар при разплащанията в хотели, ресторанти и други. Щатският долар вече не се приема като разплащателно средство, а размяната му срещу местна валута ще ви струва 10% такса. Конвертируемото песо е еквивалентно на долара, а обменният курс е 25 Кубиннско песо за 1 Конвертируемо песо.

 

Бакшиши в Куба

Кубинците ще приемат с радост всеки бакшиш, който им дадете. Ако сте в ресторант или хотел и дадете на обслужващия ви бакшиш, той ще бъде разпределен сред всички. При желание да дадете пари само на конкретен човек е по-добре да му ги дадете встрани от погледите на останалите. В Куба е прието бакшиша да е между 5 и 15%, но на място открих, че дори 1 CUC отгоре ще предизвика усмивка у всеки, тъй като това не е малка сума в Куба. Препоръчвам да поощрявате само добре извършената услуга в Куба. Ако не сте доволни от някой не го награждавайте. Хубаво е да давате бакшиш в CUC, вместо в долари тъй като при обмяната им кубинците ще изгубят 10% от такси. Повече за бакшишите в Куба може да прочетете в Cuba Libre: Пътеводител за незабравима почивка в Куба.

 

Говорими езици в Куба

Официалният език в Куба е испанският. Кубинците рядко говорят чужд език и може да се изберете с тях основно на испански. Препоръчвам да научите някои базови фрази на испански преди да отидете в Куба. Въпреки това служителите в центровете за туристическа помощ говорят добър английски, както френски, немски и други европейски езици.

 

Щепсели и контакти в Куба

Електрическата мрежа в Куба работи стандартно на 120V при 60Hz. В някои casa particulares напрежението в контактите може да е и 220V, както и с европейски контакти. Това е удобство за туристите и е по-скоро рядкост. Препоръчвам да се снабдите с универсален накрайник преди почивка в Куба, тъй като на острова няма магазини за техника, както при нас. Важно е да знаете, че батериите ще ви се зареждат по-бавно, а някои уреди ще работят по-слабо.

 

Часова разлика между България и Куба

Куба се намира изцяло в една часова зона. Часовата разлика между Куба и България е -7 часа. Има лятно часово време в Куба.

 

Още информация за Куба

Виза за Куба: За български граждани е нужна виза за посещение на Куба. Цената ѝ към 2019 година е 30€. Може да извадите виза от Кубинското посолство. Приемното време е вторник и четвъртък между 10 и 12 часа.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Куба:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори