Кения

Африка
Кенийски шилинг (KES)
+1 час
240 V

Пари и валута в Кения

Официалната валута в Кения е кенийски шилинг (KES). Към декември 2013 година 100 KES се равняват на 1,65 български лева. Снабдете се с достатъчно щатски долари, тъй като срещу тях ще получите най-добрият курс спрямо кенийския шилинг. Първият начин да се сдобиете с местната валута е през банкомат. Те се срещат сравнително често, но преди да заминете за африканската страна уведомете банката-издател на картата ви. В противен случай тегленето на пари от Кения може да се сметне като в следствие на кражба на картата ви и тегленето да бъде отказано.
 
Банките са втория начин за обмяна на валута в Кения. Задължително проверете каква е комисионната на банката. Банките в Кения отварят в 9 сутринта, но имайте предвид, че в момента на отваряне обикновено има големи опашки от чакащи. Не е желателно да ходите точно тогава, а ако все пак сте решили така - отидете малко по-рано, за да се наредите на опашката.
 
Третият начин да се сдобиете с шилинги е от обменно бюро. Те са сравнително разпространени из градовете и туристическите райони на Кения. Ако не бързате е хубаво да проверите в няколко бюра за комисионните. При по-големи суми може да се договорите с бюрото за по-добра комисионна. Гледайте вашите банкноти да са чисти и без повреди. Хубаво е ако обменяте щатски долари, да са печатани след 2000 година. При обмяна на по-дребни банкноти може да получите по-лош курс отколкото за 100-доларови например.
 

Бакшиши в Кения

Кения е бедна държава и много от хората, заети в туристическия бизнес получават много ниски заплати. Поради тази причина те разчитат на бакшиши от чужденците. Няма точно определен процент, който да давате като бакшиш, така че оставете колкото прецените. Възнаграждавайте единствено доброто обслужване в Кения. За препоръчване е като давате бакшиш той да е в кенийски шилинги, а не в чужда валута, тъй като за работника ще е трудно да обмени парите и освен това ще има и начислени комисионни.
На пиколото може да оставите между 50 и 200 шилинга. На сервитьорите и барманите оставяйте от 50 до 200 или до 10% от сметката. Сафаритата са най-голямата забележителност в Кения. На сафари водачите давайте около 500 шилинга на човек, на ден. На персонала, грижещ се за почистването на стаята ви оставате между 500 и 1000 за седмица.
 

Говорими езици в Кения

Официалните езици в Кения са два - английски и суахили. Наличието на английския като официален език в държава от Централна Африка е разбираемо, тъй като Кения е била колония на Великобритания до 60-те години на миналия век. Имайте предвид, че английският е разпространен единствено в градове като Найроби и край популярните сред туристите части на страната. В провинциалните райони на Кения местните говорят само суахили.

 

Щепсели и контакти в Кения

Напрежението в електрическата мрежа на Кения е същото като у нас и Европа - 240V @50Hz. Проблем може да представляват щепселите и контактите в страната, тъй като са по британски стандарт. Преди да заминете за Кения трябва да се сдобиете с накрайник за контакт с три крачета. Ако сте били във Великобритания вероятно имате такъв накрайник и може да използвате него и в Кения.

 

Часова разлика между България и Кения

Кения е разположена в часовата зона Източно африканско време (UTC +3). Това означава, че часовата разлика между Кения и България е +1 час. В Кения не се използва лятно време.

 

Още информация за Кения:

  • Виза за Кения: Нужна е виза за Кения за български граждани. С виза може да се сдобиете от посолството на Кения в Берлин, Германия, или на място при пристигане на летището.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Кения:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори