Мароко

Африка
Марокански дирхам (MAD)
-2 часа
230 V

От Атлантическия бряг до Атласките планини – Мароко ще ви плени със своята култура и екзотична атмосфера. Мароко е една от най-посещаваните и развити държави в Африка, като една от причините е спокойната политическа обстановка. Мароко се грижи за туристите и чужденците, така че със сигурност ще прекарате една спокойна почивка в Мароко.

Много от туристите избират изкачването на Атласките планини пред почивка в Мароко. Атласките планини са една от най-високите в Африка и разделят територията на Мароко от пустинята Сахара – един огромен плюс. Повечето маршрути започват от град Имлил – на около час път с кола от Маракеш. Дори и да сте опитни в изкачването на планини е препоръчително да се свържете с местен гид. Най-подходящото време за изкачване на Атласките планини е през април и май.

В Мароко ще откриете и типичното забавление във всяка арабска страна – разходка в пустинята. Дори и да сте посещавали Сахара или друга пустиня, ви препоръчваме да посетите и мароканската част от Сахара през вашата почивка в Мароко. Най-предпочитаното място за туристите са дюните Ерг Шебби, които са още по-красиви по време на изгрев или залез. Дюните са намират на около 730 километра от Маракеш. Въпреки, че в близост до дюните Ерг Шебби има летище, обслужващо полети от Казабланка, най-добрият начин да стигнете до Сахара и дюните си остава чрез джип или по автентичния местен начин – чрез камила. Край град Мерзуга имате възможност да наемете автентична бедиунска шатра.

Въпреки прекрасната природа, ще пропуснете много, ако не посетите някой от големите марокански градове през вашата почивка в Мароко. Най-големият град в Мароко е Казабланка. За Казабланка е интересно, че жителите му са силно западно ориентирани, нещо нетипично за арабска държава. В Казабланка може да видите сгради и укрепления отпреди векове с типично арабска архитектура. По време на почивката ви в Казабланка ще станете свидетел на това как е изглеждал градът по време на френското управление.

През екскурзията си в Мароко едно от задължителните неща е да опитате мароканска кухня. Кухнята им е изключително интересна и необикновенна – смесица между местната берберска кухня, турска и пренесени ястия от арабите от други краища на арабския свят. Навсякъде в Казабланка и Маракеш има пазари откъде можете да закупите уникални и разнообразни подправки, някои типично марокански. Може би най-известното ястие е мароканският кус кус.

Ако сте посещавали други арабски държави, бързо ще видите разликите между тях и Мароко и мароканската култура. Мароканците са далеч по-отворени към чужденците, за разлика от другите араби. Този факт почти ви гарантира спокойствие през вашата почивка в Мароко, но въпреки това, преди да посетите страната се запознайте с местните морални привички и закони.

 

Пари и валута в Мароко

Официалната валута на Мароко е Марокански дирхам. Обмяната на пари става в хотелите, обменните бюра или на летището. Може да обмените пари и чрез банкомат, които са често срещани в големите гардове като Маракеш и Казабланка, но ще имате такса от около 5%. Имайте предвид, че при обмяна на валута в Мароко, трябва да предоставите нови и чисти банкноти (Щатски долари или Евро). Разплащането с кредитни карти не е разпространено из Мароко.

 

Бакшиши в Мароко

Мароканците рядко остават бакшиши. Сметките в ресторантите в Мароко включват 10% такса за обслужване. Ако сте доволни от обслужването, закръглете сметката нагоре. В такситата из Мароко давайте около 10% бакшиш. На местния екскурзовод може също да оставите бакшиш, стига да сте доволни. При желание, на просяци оставяйте от 1 до 5 дирхама.

 

Говорими езици в Мароко

Официалните езици в Мароко са барберски и арабски. Английският не е разпространен. Много от местните ще ви разберат и на френски.

 

Щепсели и контакти в Мароко

Напрежението в електрическата мрежа на Мароко е 230V, 50Hz. Щепселите и контактите са по същия стандарт като в България. Има обачеи такива по френски стандарт. Вземете за всеки случай накрайник, но мже да го закупите и на място в Мароко.

 

Часова разлика между България и Мароко

Часовата разлика между Марко и България е -2 часа. Има лятно часово време в Мароко.

 

Още информация за Мароко

  • Виза за Мароко: Не се нуждаете от виза за Мароко, при престой по-малък от 90 дни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Мароко:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори