Нова Зеландия

Австралия и Океания
Новозенландски долар (NZD)
+10 часа
230 V

Нова Зеландия е втората по големина държава от Австралия и Океания и както Австралия е изключително вълнуваща дестинация за почивка! Нова Зеландия е дом на една малко известна, но любопитна култура на племето Маори. Въпреки големият процент европейци, маорите са запазили своята идентичност. Може би най-известното нещо за племето Маори са тяхните уникални татуировки, наречени Та-моко, които днешните Маори продължават да носят с гордост. По време на почивка в Нова Зеландия сме сигурни, че ще имате много възможности да узнаете повече за племето Маори. В най-големия град в Нова Зеландия – Окланд има музей, посветен на Маорите и като цяло на културите и племена от Тихия океан. За разлика от Австралия, в Нова Зеландия няма пустини и толкова отровни змии, което определено ще ви създаде спокойствие по време на почивка там. Нова Зеландия притежава и високи планини, от които се открива прекрасна гледка към околните острови и Тихия океан. Това е любимо място на много фотографи и туристи от цял свят. Всъщност,самата Нова Зеландия е съсредоточена в два по-големи острови и много по-малки. Странно е, но населението е едва 4 милиона жители, но това може и да е от ваша полза тъй като през вашата почивка ще забравите наистина какво е голям град! Ако предпочитате почивка от рода на плажуване и гмуркане, за жалост Нова Зеландия няма да ви предложи това, което Австралия може. Разликата е, че климатът в Нова Зеландия не е толкова топъл. Въпреки всичко и тук можете да намерите хубави плажове като един от най-хубавите и известни е Hot Water Beach, отдалечен на почти 200 км. От Оукланд. Интересното за Hot Water Beach е, че под плажа има топли извори, които ви предоставят уникалната възможност за естествени спа процедури, разбира се безплатно! На този плаж винаги има туристи, отишли заради тези извори, така че ако сте решили да го посетите през вашата почивка, определено няма да ви е скучно и да сте сами!

Както Австралия, така и Нова Зеландия притежава уникални в световен мащаб животни. Интересното е, че преди заселването на хората преди 1000 г. в Нова Зеландия не са се срещали бозайници. Тук живее и една птица, която не може да видите никъде другате по света. Това е Кивито – символ и нарицателно на Нова Зеландия. Кивито е уникален вид, който притежава и уникални белези – тя е единствената птица, която няма опашка и на всичкото отгоре няма и криле. Бъдете сигурни, че новозеландците с  охота ще ви представят своята гордост Кивито по време на вашата почивка. За да са защитени тези уникални животински видове, както и природни форми, Нова Зеландия изобилства с национални природни паркове. Нека ви запознаем с тях, като започнем от най-големия – Фьордленд. Основната забележителност на  Фьордленд, както подсказва името му са фьордите, издълбани от топящите се глетчери през последната ледникова епоха. Най-посещаваният фьорд е Милфорд Саунд, който е и най-посещаваната туристическа дестинация в Нова Зеландия. Бъдете сигурни, че сте го включили във вашата почивка в Нова Зеландия, особено ако сте любители на снимките и красивите пейзажи! Въпреки липсата на известни морски курорти, Нова Зеландия притежава спираща дъха природа, включваща разнообразни природни форми, а също така и активни вулкани, извисяващи се над спокойния, около тях пейзаж.

 

Пари и валута в Нова Зеландия

Валутата е Новозеландски долар. Тя е сред най-търгуваните в световен мащаб и често срещана из Океания. Стандартът на живот в Нова Зеландия е леко завишен, спрямо другите страни в региона и Югоизточна Азия. Препоръчително е да носите щатски долари, а не евро като резервна валута.

 

Бакшиши в Нова Зеландия

Бакшишът е рядко срещано нещо в Нова Зеландия. Дори в изисканите ресторанти не очакват от вас да им оставите нещо отгоре. Не оставяйте бакшиш, освен ако не сте силно впечатлени от обслужването.

 

Говорими езици в Нова Зеландия

Като бивша английска колония, в Нова Зеландия официален език е английският. Освен английски в страната се говори и маорски.

 

Щепсели и контакти в Нова Зеландия

Напрежението в мрежата е 230V, при 50Hz честота. Проблемът идва при щепселите и контактите в Нова Зеландия. Използваните контакти и щепсели в Австралия и Океания са специфични и освен там такива се употребяват единствено в Аржентина. Нужно е да се снабдите със специфичен накрайник контакт тип I. Ако не намерите такъв в България, не се безпокойте - лесно ще го откриете в Нова Зеландия.

 

Часова разлика между България и Нова Зеландия

Часовата разлика с Нова Зеландия е наистина голяма и е възможно да усетите отпадналост в първите дни, докато биологичния ви часовник привикне. Часовата разлика между България и Нова Зеландия е +10 часа. В страната има лятно часово време, така че го вземете предвид при почивка в Нова Зеландия. Голямата разлика ще ви създаде трудност при свързването по телефона с близките ви в България, така че е най-добре да използвате e-mail или социални мрежи.

 

Още информация за Нова Зеландия

  • Виза за Нова Зеландия: Не е нужна виза за престой в Нова Зеландия, под 90 дни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Нова Зеландия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори