Най - посещаваните места в Танзания

  1. Килиманджаро

Танзания

Африка
Танзанийски шилинг (TZS)
+1 час
230 V

Пари и валута в Танзания

Валутата в Танзания е Танзанийски шилинг. В Танзания има някои тънкости при обменянето на пари. Най-добрият обменен курс ще получите за щатски долари. В обменните бюра и банките може да използвате британски лири или евро, но не и при толкова добри условия. Тънкостите са следните:

  • Ще получите най-добър курс при обмяна на 100 и 50 доларови банкноти.
  • В Танзания ще ви дадат добър курс за 20, 10 и 5 доларови банкноти, но по-лош отколкото за 100$ и 50$.
  • Няма смисъл да се опитвате да обмените банкноти от 2 и 1 долар в Танзания. Курсът е лош и най-добре ги използвайте за бакшиш.
  • Използвайте чисти и нови банкноти при обмяна в Танзания. Може да ви откажат размяната ако им дадете захабени пари.

Лесно може да се сдобиете с шилинги в Танзания. Най-добре сменяйте пари в обменните бюра, тъй като предлагат по-добър курс от банките. Може да ползвате и банкомати. В Танзания рядко ще приемат кредитна карта извън туристическите райони.

Не парадирайте с пари в Танзания. В страната престъпността не е висока, но това поведение няма да бъде добре прието.

 

Бакшиши в Танзания

Местните ще се зарадват ако им дадете бакшиш, но той не е задължителен. Обикновено размерът му в Танзания е около 10-15% от цената на услугата. Може да оставите повече или по-малко, в зависимост от това доколко сте доволни. Прието е пиколото да получава около 1-2 щатски долара на куфар, около 10 долара на ден за екскурзовода ви в Танзания и между 5-10 долара на ден за персонала. Един щатски долар се равнява на около 1600 танзанийски шилинга. В Танзания не е разпространено даването на бакшиш извън туристическите курорти.

 

Говорими езици в Танзания

В Танзания има два официални езика - английски и суахили. На много места се говори и арабски. В туристическите райони ще се оправите с местните и на английски.

 

Щепсели и контакти в Танзания

Напрежението в ел. мрежата на Танзания е 230V, 50Hz. Контактите и щепселите са доста специфични, така че е нужно да се снабдите с накрайник. Потърсете такъв, отговаряш на британския стандарт - с три крачета. Ще откриете такъв и на място, в Танзания.

 

Часова разлика между България и Танзания

Часовата разлика между Танзания и България е +1 час. Няма лятно часово време.

 

Още информация за Танзания

  • Виза за Танзания: За български граждани е нужна виза за посещение на Танзания.
  • Движението в Танзания е от ляво. Винаги се оглеждайте на дветете страни преди да пресечете.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Танзания:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори